Tindakan Perubatan yang Diambil untuk Mengatasi Kanser Paru-paru

, Jakarta - Rentan menyerang perokok (aktif dan pasif), menjadikan barah paru-paru salah satu jenis barah yang paling biasa di Indonesia. Kanser ini dialami oleh seseorang ketika sel barah terbentuk di paru-parunya. Kejayaan rawatan untuk barah ini bergantung pada apakah sel-sel barah dapat dikesan dengan cepat atau tidak.

Malangnya, barah ini sering tidak menyebabkan gejala yang ketara pada peringkat awal. Gejala barah paru-paru biasanya hanya muncul ketika tumor yang terbentuk cukup besar, atau sel barah telah merebak ke berbagai organ sekitarnya.

Beberapa gejala yang dapat dirasakan oleh penderita barah paru-paru adalah:

  • Batuk kronik.

  • Batuk darah.

  • Penurunan berat badan secara drastik.

  • Sakit dada dan tulang.

  • Susah bernafas.

Baca juga: Sutopo Meninggal Dunia, Ketahui 4 Perkara Tidak dijangka yang boleh menyebabkan barah paru-paru

Untuk mendiagnosis barah paru-paru, doktor biasanya akan melakukan serangkaian pemeriksaan seperti sinar-x, imbasan CT, dan biopsi tisu paru-paru. Dari hasil pemeriksaan ini, doktor akan menentukan jenis dan peringkat barah. Sekiranya diperlukan, pakar pulmonologi boleh melakukan imbasan PET untuk melihat apakah barah itu telah merebak ke seluruh badan.

Tindakan Perubatan Yang Boleh Dilakukan

Tindakan dan rawatan perubatan untuk barah paru-paru biasanya dilakukan berdasarkan jenis, ukuran, lokasi, tahap, dan keadaan keseluruhan penderita. Terdapat beberapa jenis tindakan perubatan yang boleh diambil untuk merawat barah ini, iaitu:

1. Operasi

Prosedur pembedahan dalam rawatan barah paru-paru dapat dilakukan jika barah masih di tahap satu, atau hanya di satu sisi paru-paru dan belum merebak ke bahagian lain paru-paru atau organ lain. Pembedahan ini dilakukan untuk membuang tumor dan beberapa tisu sihat di sekelilingnya, sehingga penyebaran sel barah dapat dihambat.

Walau bagaimanapun, jika tumor cukup besar, pakar bedah toraks akan melakukan lobektomi untuk membuang sebahagian paru-paru. Kemudian, apabila barah telah merebak ke seluruh paru-paru kanan atau paru-paru kiri, doktor akan mengeluarkan satu paru-paru secara keseluruhan. Orang yang menghidap barah paru-paru masih boleh bernafas secara normal, walaupun hanya dengan satu paru-paru.

2. Kemoterapi

Tindakan perubatan jenis ini dilakukan dalam kes barah paru-paru yang telah memasuki tahap lanjut. Prosedur kemoterapi biasanya akan dilakukan selama beberapa minggu atau bulan, untuk membunuh sel barah, serta menghambat pertumbuhan dan penyebaran sel barah yang masih tersisa setelah pembedahan.

Baca juga: 8 Komplikasi Yang Berlaku Sekiranya Anda Menghidap Kanser Paru-paru

Kemoterapi juga dapat diberikan sebelum pembedahan untuk membuat barah mengecut, untuk memudahkannya membuangnya. Fungsi kemoterapi lain adalah untuk meredakan gejala barah yang dialami oleh penghidapnya.

3. Radioterapi

Radioterapi adalah prosedur perubatan yang dilakukan selepas pembedahan untuk membunuh sel-sel barah yang tersisa. Dengan kata lain, apabila pembedahan tidak lagi mungkin untuk barah lanjut, terapi radiasi akan digunakan untuk melegakan gejala dan mencegah barah merebak.

4. Terapi yang disasarkan

Terapi ini dilakukan dengan menggunakan ubat tablet, yang secara langsung akan menyerang protein pertumbuhan sel barah. Ubat ini biasanya akan diberikan kepada penderita barah paru-paru lanjut, ketika operasi dan radioterapi tidak dapat dilakukan untuk mengobati kanker. Contoh ubat terapeutik yang disasarkan untuk barah paru-paru adalah erlotinib dan gefitinib.

5. Cryotherapy

Rawatan jenis ini menggunakan gas yang sangat sejuk untuk mengecilkan tumor atau membunuh sel barah. Cryotherapy dilakukan sekiranya barah telah menyekat saluran pernafasan, dan menyukarkan penghidapnya.

6. Terapi Ablasi

Terapi ablasi ditujukan kepada orang yang menghidap barah paru-paru peringkat awal. Terapi ini menggunakan gelombang radio yang menghasilkan haba untuk membunuh sel barah.

Baca juga: Ketahui Prosedur Diagnosis Kanser Paru-paru

7. Terapi Fotodinamik

Rawatan ini ditujukan kepada penghidap barah paru-paru peringkat awal yang enggan menjalani pembedahan. Terapi fotodinamik menggunakan sinar laser untuk memusnahkan sel barah.

Itulah sedikit penjelasan mengenai langkah-langkah perubatan untuk mengatasi barah paru-paru. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!