Ini adalah Prosedur Ujian Fungsi Paru untuk Diagnosis Bronkitis

, Jakarta - Bronkitis adalah radang pada lapisan saluran bronkus, saluran yang membawa udara ke dan dari paru-paru. Penyakit ini sering disifatkan oleh gejala khasnya, iaitu batuk yang disertai dengan lendir yang berwarna kuning kehijauan atau hijau.

Doktor anda dapat mengetahui sama ada anda mengalami bronkitis berdasarkan pemeriksaan fizikal dan gejala anda. Walau bagaimanapun, doktor masih perlu melakukan pemeriksaan susulan, bergantung kepada jenis bronkitis yang anda alami (akut atau kronik). Salah satu ujian yang boleh disarankan oleh doktor untuk mendiagnosis bronkitis adalah ujian fungsi paru-paru. Inilah ulasannya.

Baca juga: Batuk kahak jangka panjang boleh menjadi tanda bronkitis

Apa itu Ujian Fungsi Paru-paru?

Ujian fungsi paru adalah sekumpulan ujian yang mengukur seberapa baik paru-paru anda berfungsi. Ini termasuk seberapa baik anda bernafas dan seberapa berkesan paru-paru anda dapat membawa oksigen ke seluruh badan anda.

Doktor boleh memerintahkan ujian ini:

  • Sekiranya anda mengalami gejala masalah paru-paru.
  • Sekiranya anda sering terdedah kepada bahan-bahan tertentu di persekitaran atau tempat kerja.
  • Untuk memantau perkembangan penyakit paru-paru kronik, seperti asma atau penyakit paru obstruktif kronik (COPD).
  • Untuk menilai seberapa baik paru-paru anda berfungsi sebelum anda menjalani pembedahan.

Kebaikan Ujian Fungsi Paru-paru

Ujian fungsi paru membantu doktor untuk mendiagnosis pelbagai masalah yang berkaitan dengan paru-paru, mulai dari asma, alergi, jangkitan pernafasan, fibrosis paru, bronkiektasis, emfisema, tumor paru-paru, hingga barah paru-paru.

Ujian fungsi paru juga merupakan ujian biasa yang digunakan untuk mendiagnosis bronkitis. Sekiranya doktor anda mengesyaki anda menghidap bronkitis, ujian fungsi paru berguna untuk membantu doktor mengesahkan diagnosis bronkitis kronik.

Baca juga: Ketahui Perbezaan antara Bronkitis Akut dan Bronkitis Kronik

Prosedur Ujian Fungsi Paru untuk Diagnosis Bronkitis

Salah satu ujian fungsi paru yang boleh dilakukan untuk mendiagnosis bronkitis adalah spirometri. Ujian ini bertujuan untuk mengukur jumlah udara yang anda hirup dan hembuskan. Ujian ini juga mengukur seberapa cepat anda dapat mengosongkan udara dari paru-paru anda.

Spirometri membantu doktor mendiagnosis masalah pernafasan, seperti asma dan emfisema. Sekiranya anda mengambil ubat asma, spirometri dapat membantu doktor anda mengetahui seberapa baik ubat itu berfungsi.

Dalam prosedur spirometri, anda akan duduk di hadapan mesin dan meletakkan penutup mulut di mulut anda. Penting bahawa penutup mulut sesuai dengan baik di mulut anda, sehingga semua udara yang anda hirup memasuki mesin. Anda juga memakai klip hidung untuk mengelakkan menghirup udara melalui hidung.

Kemudian, anda diminta menghirup udara sebanyak mungkin, kemudian menghirup udara sebanyak mungkin dengan cepat melalui tiub yang dihubungkan ke mesin yang disebut spirometer.

Doktor anda juga mungkin meminta anda menghirup ubat yang membuka saluran udara anda, kemudian meminta anda bernafas melalui spirometri sekali lagi untuk melihat apakah ubat tersebut mempengaruhi fungsi paru-paru.

Terdapat dua perkara yang dapat diukur oleh ujian ini:

  • Jumlah maksimum udara yang dapat anda hirup setelah menarik nafas panjang. Hasilnya akan memberitahu anda sama ada anda boleh bernafas secara normal atau tidak.
  • Berapa banyak udara yang dapat anda hembuskan dalam 1 saat. Hasilnya akan memberitahu doktor anda betapa teruknya masalah pernafasan anda.

Itulah penjelasan mengenai prosedur ujian fungsi paru-paru untuk mendiagnosis bronkitis. Ujian fungsi paru biasanya selamat bagi kebanyakan orang. Namun, kerana ujian itu memerlukan anda menghirup dan menghembuskan nafas dengan cepat, anda mungkin merasa pening dan ada risiko pingsan.

Sekiranya anda berasa pening, beritahu doktor anda dengan segera. Sekiranya anda menghidap asma, ujian tersebut boleh menyebabkan anda terkena asma. Dalam kes yang jarang berlaku, ujian fungsi paru boleh menyebabkan paru-paru runtuh.

Baca juga: Ketahui 5 Persediaan sebelum Melakukan Pemeriksaan Spirometri

Sekarang, anda juga boleh melakukan pemeriksaan kesihatan dengan membuat janji temu di hospital pilihan anda melalui aplikasi , kamu tahu. Jadi tunggu apa lagi? Muat turun untuk memudahkan anda mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Bronkitis.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Ujian Fungsi Pulmonari.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Ujian Fungsi Pulmonari