5 Cara Menjaga Tekanan Darah Normal pada Warga Emas

Peningkatan usia, terutama pada orang tua, dapat meningkatkan risiko peningkatan tekanan darah. Penurunan keanjalan saluran darah adalah penyebabnya. Agar tekanan darah normal, orang tua mesti mengamalkan gaya hidup sihat seperti bersenam secara teratur, mengurangkan pengambilan garam, dan menerapkan pengurusan tekanan. "

, Jakarta - Dengan bertambahnya usia, sistem vaskular juga berubah, seperti jantung dan saluran darah. Peningkatan usia (terutama pada orang tua) meningkatkan penurunan tisu elastik di arteri yang menjadikannya lebih kaku. Kekakuan ini menjadikan tekanan darah cenderung meningkat.

Selain usia, genetik, gaya hidup, pengambilan ubat, dan keadaan kesihatan tertentu dapat memicu tekanan darah meningkat. Lebih-lebih lagi, ditambah dengan kekurangan aktiviti fizikal, orang tua cenderung mengalami hipertensi. Jadi, bagaimana menjaga tekanan darah normal pada orang tua? Baca lebih banyak maklumat di sini!

Baca juga: Vaksinasi COVID-19 untuk Warga Tua, Perhatikan Ini

1. Bersenam secara berkala

Latihan mempunyai banyak ciri untuk tubuh, salah satunya dapat meningkatkan kecergasan jantung untuk mengepam darah tanpa bekerja keras. Dengan kata lain, degupan jantung menjadi lebih rendah dan biasa. Nah, inilah yang dapat mengekalkan keanjalan saluran darah untuk menurunkan dan menstabilkan tekanan darah.

Lalu, latihan sederhana apa yang boleh dicuba untuk mengekalkan tekanan darah orang tua? Orang dengan tekanan darah tinggi yang kerap melakukan latihan kecergasan, seperti berjalan kaki, dapat menurunkan tekanan darah mereka hampir 8 mmHg. Macam mana boleh jadi? Ini kerana senaman membantu jantung menggunakan oksigen dengan lebih cekap, jadi tidak perlu bekerja sekuat tenaga untuk mengepam darah.

Baca juga: Pelaksanaan Protokol Kesihatan untuk Melindungi Warga Emas

Latihan kardio sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari selama satu minggu dipercayai dapat menurunkan tekanan darah. Apabila anda sudah terbiasa, cuba tingkatkan kelajuan atau jarak agar tetap mencabar.

2. Menurunkan Berat Badan

Sekiranya orang tua gemuk, sehingga tekanan darah tetap stabil, cubalah menurunkan berat badan. Kehilangan berat badan 2.2 - 4.5 kilogram dapat membantu menurunkan tekanan darah dengan purata 3.2-4.5 mmHg. Menurunkan berat badan bukan sahaja membantu menstabilkan tekanan darah, tetapi juga menurunkan risiko kegemukan dan penyakit lain.

Perlu diingat, aktiviti fizikal yang teratur juga dapat membantu mengekalkan berat badan yang sihat. Jadi apa yang benar-benar diperlukan adalah senaman secara teratur untuk memastikan tekanan darah terkawal.

3. Mengamalkan Pola Makan Sihat

Mengamalkan diet yang sihat boleh menjadi kaedah paling berkesan untuk mengekalkan tekanan darah pada orang tua. Contoh mudah, mulakan dengan menghadkan pengambilan makanan berlemak dan tinggi lemak. Sebaliknya, tingkatkan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian. Contohnya, mengikuti garis panduan diet DASH yang dibuat untuk penghidap hipertensi.

Garis panduan diet DASH adalah makan tidak lebih dari seperempat sendok teh garam sehari. Untuk membuatnya mudah dibayangkan, rata-rata orang makan kira-kira empat sudu teh garam setiap hari. Iaitu, hampir 15 kali ganda daripada hidangan yang disyorkan.

Garam secara tidak langsung dapat meningkatkan jumlah darah dengan menambahkan air ke aliran darah. Keadaan ini akhirnya dapat meningkatkan tekanan darah. Selain garam, mengehadkan gula dan karbohidrat halus juga dapat membantu tekanan darah.

4. Penggunaan Dadah Hipertensi

Malangnya, sebahagian besar hipertensi yang menyerang orang tua, pada akhirnya mesti dirawat dengan ubat-ubatan. Terutama apabila ketegangan telah meningkat dengan teruk. Sekiranya anda mempunyai ini, gaya hidup sihat sepertinya tidak dapat mengatasi hipertensi.

Yang perlu diingat, kita juga harus tahu bahawa ada kemungkinan ubat penurun tekanan darah memberi kesan sampingan kepada tubuh. Oleh itu, ambil ubat anda seperti yang disyorkan oleh doktor anda dan lakukan secara berkala pemeriksaan kesihatan. Sekiranya anda memerlukan maklumat mengenai bagaimana menjaga kesihatan pada orang tua, tanyakan terus melalui !

Baca juga: Ini adalah 8 ujian kesihatan yang dilakukan secara rutin oleh orang tua

5. Menguruskan Tekanan

Selain empat perkara di atas, menguruskan tekanan dengan baik juga dapat membantu menjaga tekanan arah tetap stabil. Sangat penting untuk menguruskan tekanan, terutama pada usia tua. Lebih-lebih lagi, biasanya ketika anda mencapai usia tua, sangat sedikit aktiviti yang dapat dilakukan. Dalam beberapa kes, ketidakaktifan boleh menimbulkan tekanan bagi sesetengah orang yang lebih tua. Selain bersukan, mempunyai hobi boleh dijadikan kaedah untuk mengelakkan tekanan.

Itulah beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengekalkan tekanan darah normal pada orang tua. Bagaimana, berminat untuk melakukannya?

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah tekanan darah tinggi pada usia tua tidak dapat dielakkan?
Institut Penuaan Nasional. Diakses pada tahun 2021. Tekanan Darah Tinggi
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Tekanan Darah Tinggi Mungkin Tidak Semua Buruk pada Orang Tua