Selain Kemoterapi, Apa Kaedah Rawatan Kanser Payudara?

, Jakarta - Kanser boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira latar belakang orang tersebut. Salah satu barah yang paling kerap dihidapi oleh wanita adalah barah payudara. Penyakit ini disebabkan oleh pertumbuhan sel barah dalam tisu payudara dan menyebabkan penghidapnya mengalami gangguan yang teruk hingga mati.

Oleh itu, penting untuk segera merawat barah payudara pada seseorang yang didiagnosis. Salah satu rawatan yang biasa digunakan untuk merawat barah payudara adalah kemoterapi. Namun, masih banyak kaedah rawatan lain yang boleh dilakukan untuk mengatasi gangguan pada dada wanita tersebut. Inilah perbincangan penuh!

Baca juga: 3 Komplikasi Kanser Payudara Yang Perlu Anda Ketahui

Rawatan Kanser Payudara Berkesan Selain Kemoterapi

Kanser payudara adalah penyakit yang sering terjadi pada wanita dan memerlukan rawatan segera agar tidak bertambah buruk. Ini kerana penyakit ganas ini boleh merebak ke organ tubuh yang lain. Penting untuk segera diperiksa jika anda mengalami beberapa gejala barah payudara sehingga diagnosis awal dapat dibuat dan rawatan tidak terlambat.

Pilihan rawatan untuk barah payudara sangat penting untuk menentukan peratusan penyembuhan bagi penghidapnya. Sudah tentu rawatan ditentukan oleh keparahan, jenis barah yang menyerang, kepada keadaan kesihatan seseorang. Ia juga akan melihat kesan sampingan rawatan yang boleh berlaku di dalam badan.

Salah satu rawatan biasa adalah kemoterapi. Walau bagaimanapun, rawatan ini boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan ketika diambil, seperti keguguran rambut, anemia, pendarahan, dan lebam. Oleh itu, penting juga untuk mengetahui beberapa rawatan barah payudara yang lain untuk dipertimbangkan. Berikut adalah beberapa rawatan selain kemoterapi:

  1. Pembedahan

Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk rawatan barah payudara selain kemoterapi adalah dengan melakukan pembedahan atau pembedahan. Kaedah ini akan membuang keseluruhan payudara (mastektomi) atau hanya membuang sebahagian daripada tumor dan tisu sekitarnya (lumpektomi) untuk melindungi payudara. Sekiranya barahnya agak teruk, kemungkinan mastektomi akan dilakukan.

  1. Terapi radiasi

Kaedah lain yang dapat diterapkan sebagai cara merawat barah payudara adalah terapi radiasi. Kaedah ini akan menggunakan kaedah penyinaran yang berguna untuk membunuh sel barah. Walau bagaimanapun, terapi ini boleh merosakkan sel-sel sihat yang berdekatan. Pastikan doktor anda mengetahui semua kebimbangan anda mengenai perkara ini.

Baca juga: Pengesanan Awal Kanser Payudara dengan Cara ini

  1. Terapi Hormon

Terapi hormon juga merupakan salah satu kaedah yang digunakan untuk merawat barah payudara yang menyerang. Doktor akan memberikan beberapa ubat untuk mencegah hormon tubuh, terutamanya estrogen, yang boleh mencetuskan pertumbuhan sel barah payudara. Sebilangan ubat yang dimakan adalah perencat tamoxifen dan aromatase.

Namun, rawatan barah payudara ini boleh menyebabkan kesan sampingan seperti kekeringan faraj. Ini berlaku kerana kesannya dapat menghentikan ovari menghasilkan hormon. Kandungan fulvestrant dalam ubat adalah suntikan yang menjadikan estrogen tidak dapat melekat pada sel barah.

  1. Terapi yang disasarkan

Kaedah lain yang berkesan sebagai kaedah merawat barah payudara adalah terapi yang disasarkan. Kaedah ini akan memusnahkan sel-sel barah dengan bantuan ubat-ubatan atau bahan-bahan lain dengan menghentikan penyebaran sel-sel kanser tanpa menjejaskan sel-sel sihat yang berdekatan. Walau bagaimanapun, beberapa kesan buruk dapat terjadi pada wanita yang melakukan terapi yang disasarkan, seperti gangguan hati, hipertensi, dan keletihan.

Itulah beberapa rawatan yang dapat merawat barah payudara pada wanita selain kemoterapi. Penting untuk mengetahui beberapa ubat ini sebagai rujukan jika penyakit dada didiagnosis. Jadi, pandangan berkaitan rawatan ini dapat dibincangkan dengan doktor yang merawat.

Baca juga: 6 Kesan Kemoterapi Yang Tidak Ramai Orang Tahu

Anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai rawatan barah payudara yang berkesan dari . Ini sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar yang digunakan setiap hari untuk mendapatkan kemudahan kesihatan.

Rujukan:
CDC. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Kanser Payudara Diubati?
Kanser. Bersih. Diakses pada tahun 2020. Kanser Payudara: Jenis Rawatan.