Kepentingan Tekstur Makanan dalam Memberi MPASI

, Jakarta - Organisasi Kesihatan Sedunia atau Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan memberi MPASI setelah bayi memasuki usia 6 bulan, dan meneruskan penyusuan, sehingga anak berusia dua tahun. Iaitu, setelah anak memasuki usia 6 bulan, dia perlu mendapatkan pengambilan tambahan selain susu dari ibu. Kerana pada usia itu, tubuh bayi cenderung memerlukan pengambilan tenaga tambahan yang tidak dapat dipenuhi hanya dengan menyusui.

Masa yang sesuai untuk memberi makanan pejal adalah ketika bayi berusia tepat 6 bulan, tetapi ada syarat tertentu yang membolehkan bayi diberi makanan pejal pada usia 4-5 bulan. Seperti berat badan bayi yang tidak naik atau keadaan kesihatan yang lain. Walau bagaimanapun, sudah tentu perlu berunding terlebih dahulu dan memberi nasihat daripada pakar pediatrik atau pakar pemakanan sebelum memberi makan bayi di bawah usia 6 bulan.

Umur yang disyorkan untuk memberi makanan pelengkap kepada anak-anak sebenarnya tidak ditentukan tanpa alasan. Tubuh kanak-kanak pada usia 6 bulan dikatakan sangat bersedia untuk mula menerima makanan selain susu ibu. Bermula dari kesediaan fizikal, pencernaan, hingga kemahiran motor. Pada usia 6 bulan, bayi secara motorik dapat mencengkam objek dengan tangannya sendiri dan sudah mempunyai kawalan kepala. Dilihat dari kesediaan sistem pencernaan, perut dan usus bayi dianggap siap mencerna makanan pada usia itu.

Menyiapkan MPASI Pertama untuk Anak Kecil Anda

Sebenarnya, menyiapkan makanan pejal pertama untuk anak kecil anda adalah perkara yang sukar dilakukan. Kerana dari segi bentuk makanan, ragam, jenis pemakanan harus disesuaikan dengan usia si Kecil.

Baca juga: Ingin memberikan makanan pelengkap, ikuti petua ini terlebih dahulu

Dalam satu hingga dua minggu pertama pemberian makanan pelengkap kepada bayi anda, jenis makanan yang disajikan mestilah dalam bentuk makanan yang dihancurkan atau ditapis. Di samping itu, kanak-kanak juga disyorkan untuk diberi hanya satu jenis makanan pada peringkat awal ini. Contohnya, pada hari pertama bayi diberi beras yang telah ditapis, kemudian keesokan harinya ganti nasi dengan kentang atau makanan lain. Sebaiknya berikan jurang sekurang-kurangnya tiga hari sebelum menukar menu MPASI. Tujuannya adalah untuk melihat sama ada kanak-kanak itu mempunyai reaksi alergi terhadap makanan tertentu. Selepas dua minggu, ibu boleh mencampurkan makanan, misalnya menghidangkan MPASI yang mengandungi nasi atau karbohidrat, lauk haiwan, lauk sayur, dan sayur-sayuran dan buah-buahan.

Baca juga: Kelebihan Alpukat sebagai MPASI untuk Bayi

Kemudian, ketika bayi memasuki usia sembilan hingga dua belas bulan, bentuk makanan pejal mesti mula berubah. Bayi memerlukan makanan yang lebih kasar daripada teksturnya. Jenis hidangan ini dikenali sebagai "makanan berpasukan". Kerana pada usia itu, tujuan pemberian MPASI adalah untuk merangsang pertumbuhan gigi pada si Kecil. Jadi, penyesuaian tekstur makanan yang masuk ke dalam mulut mesti disesuaikan.

Tekstur makanan lagi mesti diubah ketika anak memasuki usia 12 bulan. Pada usia itu, anak-anak harus terbiasa makan makanan keluarga yang dihidangkan cincang. Jadi, jika misalnya ibu makan nasi, ikan keli, bayam, maka makanan tersebut juga diberikan kepada bayi. Tetapi, disajikan cincang.

Selain jenis makanan dan ragamnya, ibu juga harus memastikan si kecil mendapat pengambilan makanan yang pekat sesuai dengan keperluan tubuhnya. Bayi yang berumur 6 bulan, disarankan diberi makanan pelengkap sekitar setengah hingga sepertiga dari semangkuk makanan. Tujuannya adalah untuk mengelakkan anak terlalu kenyang dan enggan minum susu ibu. Selanjutnya, jumlah pengambilan makanan yang diperlukan akan berubah dan meningkat seiring bertambahnya usia. Selain usia, berat dan panjang bayi juga mempengaruhi jumlah kalori yang diperlukan.

Baca juga: Resepi MPASI untuk Bayi 12-18 Bulan

Keliru dengan menyediakan makanan pejal pertama untuk si kecil anda? Tanya doktor di aplikasi hanya! Ibu boleh bercakap mengenai menu MPASI melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan petua dan cadangan menu terbaik dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.