Ini adalah 5 bahan semula jadi untuk menghilangkan parut jerawat

, Jakarta - Jerawat adalah keadaan kulit yang terjadi ketika folikel rambut di wajah menjadi tersumbat dengan minyak dan sel kulit mati. Jerawat paling kerap berlaku di kalangan remaja, dan boleh mempengaruhi orang-orang dari semua peringkat umur.

Bergantung pada keparahannya, jerawat boleh menyebabkan tekanan emosi dan mencederakan kulit. Semakin awal anda memulakan rawatan, semakin rendah risiko komplikasi jerawat anda. Ingin mengetahui bahan semula jadi untuk menghilangkan jerawat dan parut jerawat? Dengarkan di sini!

Bolehkah Parut Jerawat Dihilangkan?

Jerawat adalah masalah kulit yang paling biasa setelah masalah jerawat selesai, biasanya disertai dengan masalah lain, iaitu bekas jerawat. Menurut American Academy of Dermatology, parut jerawat sebenarnya adalah sebahagian daripada proses penyembuhan.

Baca juga: 5 Cara Menghilangkan Jerawat

Setelah radang jerawat sembuh, kulit akan berusaha memperbaiki kerosakan yang telah dilakukan oleh peradangan dengan menghasilkan kolagen. Sekiranya terdapat sedikit kolagen, bekas jerawat akan meninggalkan bekas luka. Dan jika terlalu banyak, anda akan mempunyai bekas luka yang menonjol.

Terdapat beberapa cara semula jadi yang boleh anda gunakan untuk menghilangkan parut jerawat. Apa benda itu?

  1. Sayang

Madu telah lama digunakan untuk meningkatkan proses penyembuhan. Ini termasuk luka bakar, luka biasa, dan herpes. Kandungan dan nutrien dalam madu dapat mempercepat penyembuhan luka dan mengurangkan potensi jaringan parut.

Menggunakan madu secara langsung dapat membantu membersihkan luka melalui sifat antibakteria. Nutrien ini juga mampu melawan jangkitan yang menyebabkan lebih banyak jerawat muncul.

  1. Lidah Buaya

Seperti madu, lidah buaya adalah pilihan ubat rumah yang lain. Dalam kes jerawat, lidah buaya juga berfungsi dengan cara yang hampir sama dengan membantu proses penyembuhan. Memohon lidah buaya terus ke luka dapat mengurangkan keradangan dan ukuran tisu parut.

Anda boleh menggunakan produk lidah buaya buatan, tetapi anda juga boleh menggunakan produk yang lebih semula jadi atau menggunakan daging lidah buaya dan menggunakannya secara langsung.

  1. Lemon

Jus lemon juga boleh digunakan sebagai ubat rumah untuk merawat parut jerawat. Asid dalam lemon dapat mengurangkan perubahan warna dan bahkan menghilangkan warna kulit yang disebabkan oleh parut jerawat.

Baca juga: 3 Rawatan Jerawat Semula jadi

  1. Minyak kelapa

Minyak kelapa kaya dengan asid lemak omega yang menembusi dan melembapkan kulit, sehingga mengembalikan kilauannya. Minyak kelapa dianjurkan untuk digunakan untuk menghilangkan bekas jerawat.

Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk menggunakan jumlah yang betul, tidak terlalu banyak. Lebih baik apabila digunakan pada waktu malam untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Kerana malam adalah waktu ketika kulit tumbuh semula, jadi saat ini sangat sesuai untuk menerapkan perawatan kulit dalam bentuk apa pun.

  1. Kunyit

Kunyit sangat bagus untuk menghilangkan parut jerawat kerana mengandung kurkumin , yang merupakan sebatian dengan sifat antioksidan dan anti-radang yang mengurangkan pengeluaran melanin yang berlebihan. Untuk maklumat tambahan, melanin boleh mencetuskan pigmentasi pada bekas jerawat, menjadikannya lebih gelap.

Selain menghilangkan parut jerawat, kunyit juga dapat bermanfaat sebagai antiseptik untuk menghaluskan kulit tanpa kegatalan. Untuk hasil maksimum, gunakan beberapa sudu madu yang dicampurkan dengan serbuk kunyit dan biarkan selama 10-15 minit.

Ingin mengetahui lebih lanjut, bahan semula jadi apa yang boleh digunakan untuk menghilangkan parut jerawat, anda boleh terus bertanya . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Jerawat.
Garis Kesihatan. Diakses 2019. 5 Produk Semula jadi untuk Menghilangkan Parut Jerawat.
Livenobs. Diakses 2019. 10 Rawatan Rumah Untuk Menghilangkan Parut Jerawat.