Ketahui lebih lanjut mengenai kesan penyakit beri-beri pada kehamilan

, Jakarta - Menjaga kesihatan dan menghindari penyakit adalah sesuatu yang mesti dilakukan oleh ibu hamil. Dengan cara itu, ibu dan janin dapat terus sihat dan kehamilan berjalan lancar. Salah satu penyakit yang harus diperhatikan oleh wanita hamil adalah beriberi. Apa itu?

Penyakit Beriberi adalah keadaan yang berlaku kerana badan kekurangan vitamin B1 atau tiamina pirofosfat. Sebenarnya, vitamin ini berfungsi sebagai koenzim untuk pembentukan glukosa dan digunakan dalam jalur metabolik lain. Ringkasnya, vitamin B1 memainkan peranan penting dalam membantu mengubah makanan menjadi sumber tenaga dan mengekalkan fungsi tisu badan.

Wanita hamil yang mengalami kekurangan pengambilan vitamin B1 berisiko lebih tinggi terkena penyakit ini. Berita buruknya ialah beriberi pada wanita hamil yang tidak ditangani dengan betul boleh mengancam keselamatan ibu dan janin yang dikandung. Salah satu kaedah terbaik untuk mencegah penyakit ini menyerang semasa kehamilan adalah dengan memenuhi keperluan vitamin B1 tubuh.

Baca juga: 6 Makanan yang Perlu Diperhatikan bagi Wanita Hamil Trimester Ketiga

Pengambilan vitamin B1 sebenarnya sangat penting untuk wanita hamil dan janin yang mereka bawa. Nutrien ini berperanan mengubah karbohidrat menjadi tenaga, membantu perkembangan otak, sistem saraf, otot, dan perkembangan jantung janin. Oleh itu, kekurangan pengambilan vitamin boleh memberi kesan negatif kepada ibu dan bayi.

Malangnya, gejala yang muncul ketika wanita hamil kekurangan pengambilan vitamin B1 adalah perkara biasa, sehingga sukar untuk dikenalpasti. Keadaan ini menyebabkan ibu hamil mudah mengalami loya, sakit kepala, dan keletihan. Tetapi pada tahap yang lebih teruk, biasanya kekurangan pengambilan vitamin B1 boleh mencetuskan gejala yang lebih serius.

Wanita hamil yang kekurangan pengambilan vitamin B1 berisiko untuk beriberi, dengan gejala sukar bercakap dan berjalan, tangan dan kaki mati rasa, dan lumpuh anggota badan bawah, kerana disfungsi otot. Penyakit ini juga menyebabkan wanita hamil mengalami kekeliruan, peningkatan degupan jantung, sesak nafas semasa melakukan aktiviti, bengkak kaki, masalah ingatan, penurunan kelopak mata dan pergerakan mata yang tidak normal.

Baca juga: Apa Khasiat Vitamin B untuk Tubuh?

Elakkan Beriberi dengan Memenuhi Pengambilan Tiamin pada Wanita Hamil

Salah satu kaedah terbaik untuk mengelakkan beriberi pada wanita hamil adalah dengan memenuhi pengambilan tiamin atau vitamin B1. Umumnya, wanita hamil dan menyusui memerlukan sekurang-kurangnya 1.4 miligram tiamin dalam satu hari. Ibu boleh mendapatkan nutrien ini daripada memakan makanan tertentu, seperti biji-bijian, pasta, tuna, telur, daging lembu, kacang-kacangan, sayur-sayuran, dan pelbagai buah-buahan.

Kekurangan vitamin B1 yang membawa kepada beriberi adalah keadaan yang tidak boleh dipandang ringan. Sebabnya, beriberi pada wanita hamil boleh menyebabkan komplikasi, baik untuk ibu dan bayi yang dikandung. Beriberi yang tidak dirawat dengan segera dapat menyebabkan komplikasi, seperti sindrom Wernicke-Korsakoff, koma, kegagalan jantung, psikosis, dan bahkan kematian.

Baca juga: Bahaya Kekurangan Vitamin C Semasa Kehamilan

Selain makanan yang dimakan, pengambilan vitamin B1 atau tiamin juga dapat diperoleh dari makanan tambahan. Biasanya, ibu mungkin akan mendapat suplemen kehamilan yang diberikan oleh doktor untuk membantu memenuhi keperluan ini. Sekiranya anda sudah mempunyai preskripsi untuk suplemen kehamilan dari doktor, beli di aplikasi hanya! Selain lebih mudah, ibu juga dapat membeli produk kesihatan lain hanya dalam satu aplikasi. Pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam dan penghantaran percuma, anda tahu. Ayuh, muat turunsekarang di App Store dan Google Play!