Inilah Rawatan untuk Menjadikan Kulit Lebih Cerah dan Lebih Sihat

Jakarta - Memiliki kulit yang cerah dan kelihatan sihat adalah keinginan setiap wanita. Ramai wanita bersaing untuk mewujudkan ini. Tidak hairanlah jika ramai wanita memilih jalan pintas untuk mendapatkan kulit yang cerah, salah satunya adalah melakukan suntikan putih. Sekiranya anda bersabar, anda boleh mendapatkan kulit jenis ini dengan bahan-bahan semula jadi yang terdapat di sekitar anda.

Rajin merawat kulit dengan bahan semula jadi bukan sahaja menjadikan kulit lebih cerah, tetapi juga lebih sihat kerana menggunakan bahan semula jadi. Tetapi anda juga harus bersabar, menggunakan bahan semula jadi dalam memutihkan kulit tidak sekejap dan secepat melakukan suntikan putih. Berikut adalah bahan semula jadi untuk mencerahkan kulit!

Baca juga: 5 Mitos Kecantikan Unik di Dunia ini

Apa Bahan Asli untuk Mencerahkan Kulit?

Sebelum menggunakan kaedah segera yang boleh memudaratkan di masa depan, anda boleh menggunakan bahan semula jadi berikut untuk mencerahkan dan menyuburkan kulit. Berikut adalah bahan semula jadi untuk mencerahkan kulit:

1. limau

Bahan semula jadi pertama untuk mencerahkan kulit adalah kapur. Limau mengandungi vitamin C, yang dapat menjadikan kulit lebih putih, kencang, dan lebih halus. Limau juga berfungsi sebagai antioksidan yang dapat meneutralkan bahan toksik pada kulit. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh memprosesnya sebagai minuman atau menggunakan kepingan limau sebagai topeng muka.

2. Air Padi

Air beras mengandungi vitamin A, vitamin C, flavonoid, dan fenolik yang dapat meminimumkan toksin dalam tubuh akibat radikal bebas. Di samping itu, air beras mengandungi oryzanol yang berkhasiat untuk menangkal sinaran dari sinar ultraviolet. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh menggunakan air dari proses mencuci beras untuk mencuci muka atau mandi.

3. lemon dan madu

Lemon dan madu kaya dengan vitamin C dan bersifat antibakteria. Selain dapat mencerahkan kulit, lemon dan madu dapat mengelakkan kulit dari jerawat dan bintik hitam. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh menggunakan jus lemon yang dicampurkan dengan madu sebagai topeng 2-3 kali seminggu.

4. Cuka Sari Apel

Cuka sari apel dapat menjana semula kulit dan membuang sel kulit mati. Selain itu, bahan semula jadi ini mampu mengatasi lebihan minyak pada kulit wajah. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh menggunakan pati cuka sebagai topeng atau toner dengan mencampurkan 1 sudu cuka sari apel dan segelas air.

Baca juga: Kulit Sihat Wanita Korea, Inilah Rawatannya

5. Kunyit

Kunyit bukan hanya dapat mencerahkan kulit wajah, tetapi juga dapat menghilangkan bintik-bintik hitam di wajah, memperbaiki kerosakan kulit yang disebabkan oleh radikal bebas dan mengurangkan pigmentasi kulit. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh memproses kunyit menjadi topeng dan menggunakannya dua kali seminggu.

6. Pisang

Kandungan vitamin C dalam pisang menjadikan buah ini dapat membantu mencerahkan kulit. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh menghancurkan 1 biji pisang ditambah madu. Sapukan campuran di wajah sebagai topeng, biarkan selama 20 minit, kemudian bilas dengan air bersih.

7. Minyak Zaitun

Minyak zaitun mengandungi asid linoleat yang mampu mengekalkan kandungan air pada kulit. Selain itu, minyak ini juga mengandungi polifenol yang dapat melindungi sel kulit dari kerosakan. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh mencampurkan 4 sudu minyak zaitun dengan 2 sudu madu dan menggunakan bahan-bahan tersebut sebagai scrub.

8. Aloe vera

Lidah buaya mengandungi zat aloin yang dapat menghalang pembentukan melanin pada wajah. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh menggunakan lidah buaya sebagai topeng pada waktu pagi dan petang.

Baca juga: 8 Petua untuk Tetap Cantik Walaupun di Rumah

Sekiranya semasa menggunakan bahan semula jadi ini, reaksi alahan berlaku pada kulit anda, hentikan penggunaannya dengan segera, OK! Sekiranya berhenti menggunakan tidak dapat meredakan reaksi alergi yang muncul, segera berjumpa doktor di hospital terdekat untuk mengambil langkah rawatan seterusnya. Semoga berjaya!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 10 Rawatan Rumah untuk Kulit Berkilau.
Makanan NDTV. Diakses pada tahun 2020. 10 Rawatan Rumah untuk Kulit Berkilau.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found