Sering Disentuh, Ini adalah 7 Kawasan yang paling banyak dijangkiti kuman

Jakarta - Kuman adalah nama umum atau sebutan untuk bakteria, virus, dan mikroorganisma lain, yang terdapat di berbagai benda, udara, dan bahkan kulit. Seperti diketahui, Indonesia saat ini mengalami masa darurat virus korona, jadi disarankan untuk menjaga kebersihan, dan menghindari orang banyak agar tidak terjangkit kuman atau virus korona.

Walau bagaimanapun, kuman ini tidak kelihatan dan sangat mudah melekat pada objek atau kawasan tertentu yang sering disentuh oleh orang. Anda mungkin berfikir bahawa tempat seperti hospital, tempat duduk tandas, atau tong sampah adalah kawasan yang paling banyak diserang kuman. Sebenarnya, objek atau kawasan yang paling penuh dengan kuman boleh menjadi tempat yang mungkin tidak anda harapkan, kerana kelihatan bersih dan tidak berbau. Ini kerana saiznya yang sangat kecil.

Baca juga: Ini adalah bahagian tubuh yang mengandungi kuman paling banyak

Berhati-hatilah dengan Kawasan yang dipenuhi kuman ini

Seperti disebutkan sebelumnya, kuman sangat kecil dan tidak dapat dilihat oleh mata. Tanpa anda sedari, kuman juga boleh melekat pada objek dan kawasan berikut, kerana sering disentuh:

1. Telefon bimbit

Objek yang mungkin berada di dekat anda selama 1x24 jam boleh menjadi sarang kuman, anda tahu. Kajian 2017 yang diterbitkan dalam jurnal kuman , melihat 27 telefon bimbit milik remaja dan menemui pencemaran bakteria pada kesemuanya. Terutama sekarang bahawa telefon bimbit sering dipakai dengan penutup kulit atau vinil, yang memberikan banyak kerutan dan jurang untuk kuman bersembunyi.

2. Papan Kekunci Komputer

Kajian 2018 yang diterbitkan di Jurnal Antarabangsa Penyelidikan Alam Sekitar dan Kesihatan Awam mendedahkan bahawa bakteria yang hidup di kulit, kuku, tangan, dan di tempat lain, dapat dipindahkan ke papan kekunci komputer. Aktiviti makan di papan kekunci komputer juga menyumbang kepada salah satu penyebab pencemaran bakteria. Diketahui dari 25 sampel papan kekunci yang digunakan dalam kajian ini, para penyelidik mendapati bahawa 96 peratus daripadanya tercemar bakteria.

Baca juga: Tidak steril, ini adalah 5 penyakit yang disebabkan oleh bakteria

3. Hidangan

Anda mungkin pernah mendengar bahawa spons pencuci pinggan boleh menyimpan banyak kuman. Lalu, bagaimana dengan kain yang digunakan untuk mengeringkan pinggan? Ternyata ia juga boleh menjadi sumber kuman, anda tahu. Kajian terhadap ratusan rumah di seluruh Amerika Syarikat mendapati bahawa sekitar 7 peratus tuala dapur tercemar dengan MRSA, sejenis bakteria Staphylococcus yang boleh menyebabkan jangkitan kulit berbahaya.

Bukan hanya itu, kain yang biasanya digunakan untuk mengeringkan pinggan yang telah dicuci juga merupakan kawasan yang penuh dengan kuman, yang boleh menjadi tempat pembiakan E. coli dan bakteria berbahaya yang lain. Terutama jika kain tidak dicuci segera setelah digunakan, atau digunakan untuk mengelap permukaan lain. Ini sebenarnya akan menyebabkan penyebaran kuman ke pelbagai kawasan.

4. Keset

Tikar kecil atau permaidani yang biasanya dipegang di dekat pintu untuk membersihkan kawasan di bawah kasut sebelum memasuki bilik, boleh menjadi kawasan yang paling banyak dijangkiti kuman. Ini dibuktikan dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal Anaerobe, yang mendapati bahawa dari 30 rumah yang diperhatikan, ada Clostridium difficile (bakteria yang menyebabkan cirit-birit, demam, dan sakit perut) lebih sering dijumpai di bahagian bawah kasut, daripada di tempat duduk tandas dan permukaan bilik mandi yang lain.

5. Papan Pemuka Kereta

Papan pemuka kereta sering digunakan sebagai tempat meletakkan pelbagai barang. Tetapi ternyata, jika anda tidak rajin membersihkannya, tempat itu boleh menjadi sarang kuman, anda tahu. Ini kerana udara yang membawa kuman disedut melalui lubang pengudaraan, seringkali mereka didorong ke papan pemuka, kerana kawasan tersebut terkena sinar matahari yang paling banyak dan cenderung tetap hangat untuk dibentuk jamur dan bakteria.

Baca juga: Jangkitan Virus vs Jangkitan Bakteria, Mana Yang Lebih Berbahaya?

6. Sabun Dispenser

Walaupun anda disarankan untuk mencuci tangan dengan kerap menggunakan sabun, dispenser sabun atau bekas boleh menjadi kawasan yang paling banyak diserang kuman. Penyelidikan telah mendapati bahawa sekitar 25 peratus dispenser sabun di tandas awam tercemar dengan bakteria najis. Ini kerana pada umumnya bekas sabun ini tidak pernah dibersihkan, jadi bakteria dapat tumbuh di sana ketika sampah sabun menumpuk.

7. Keranjang Belanja

Cuba fikirkan, berapa ratus orang telah menggunakan troli membeli-belah yang anda gunakan di pasar raya. Sudah tentu ada banyak, ya. Lebih-lebih lagi, ada kemungkinan besar bahawa orang yang berbelanja sebelumnya tidak mencuci tangan terlebih dahulu. Setelah mengambil sampel 85 troli belanja di kedai yang berbeza, penyelidik University of Arizona mendapati bahawa pelbagai permukaan troli menyimpan lebih banyak bakteria (seperti E. coli dan salmonella), daripada yang biasanya terdapat di tandas awam.

Nah, itu adalah 7 kawasan yang paling penuh dengan kuman kerana sering disentuh, yang perlu anda ketahui. Mulai sekarang, biasakan untuk selalu menjaga kebersihan diri dan persekitaran, dan selalu mencuci tangan dengan sabun. Sekiranya anda tidak sihat, jangan berlengah, cepat muat turun permohonan untuk berbincang dengan doktor melalui berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Pencegahan. Diakses pada tahun 2020. 10 Kawasan yang Dipengaruhi oleh Kuman yang Anda Sentuh Setiap Hari, Menurut Pakar.