Suami, Sokong Ibu Menyusui dengan 6 Perkara Ini

, Jakarta - Penglibatan bapa sangat penting dalam proses penyusuan ibu kerana penyusuan adalah kerjasama antara ibu dan ayah dari segi corak penjagaan anak. Menurut agensi perundingan laktasi yang berpusat di California, International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC), ibu yang menyusu yang mempunyai sokongan ayah boleh menjadi lebih produktif dalam menghasilkan susu dan yakin sebagai ibu baru.

Menurut kajian yang dilakukan oleh Maternal Child Nutrition, sebenarnya ayah benar-benar ingin terlibat dalam proses penyusuan, kekurangan maklumat dan arahan mengenai bentuk sokongan yang dapat dilakukan oleh seorang ayah membuat ayah berhenti hanya pada idea.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh bapa sebagai bentuk sokongan suami untuk ibu yang menyusui:

  1. Kemukakan soalan dan jadilah pendengar yang baik

Bapa dapat memberikan bentuk sokongan yang bermakna kepada ibu menyusu dengan bertanya secara aktif tentang bagaimana perasaan mereka atau jika ada sesuatu yang memerlukan bantuan atau tidak. Menjadi pendengar yang baik untuk segala keluhan dan rintangan yang dihadapi oleh ibu dalam proses penyusuan adalah bentuk sokongan suami yang sangat bermakna bagi ibu yang menyusu.

  1. Memahami Bagaimana Penyusuan Menyusu

Akan sangat membantu jika anda memahami bagaimana penyusuan susu ibu berfungsi. Cara? Sudah tentu dengan banyak maklumat menggali mengenai perkara ini. Oleh itu, sangat sesuai bagi seorang ayah untuk juga mendapat pendidikan dan maklumat mengenai proses penyusuan. Apabila bapa juga mempunyai pengetahuan tentang fasa penyusuan, maka ibu tidak akan merasa ditinggalkan sendirian dan menjadi pejuang tunggal .

  1. Di sana apabila diperlukan

Kehadiran seorang ayah ketika ibu menyusu adalah sesuatu yang ibu perlukan. Apabila ibu memerlukan kain, botol makan, menukar lampin atau hanya dengan mengikat rambut, ayah ada untuk menolong apabila diperlukan.

  1. Mengasuh Anak

Apa yang paling diperlukan oleh ibu menyusu adalah rehat yang cukup di antara jadual sibuk mengurus bayi. Peranan bapa sangat penting untuk menjadikan ibu mempunyai masa rehat yang ideal, oleh itu bapa tidak boleh malas untuk mengganti peranan menjaga anak-anak kerana ini tentunya sokongan suami kepada ibu yang menyusui yang tidak kurang pentingnya . Semasa ibu berehat sebentar untuk menyusukan anaknya, si ayah menggendong anak dan membiarkan ibu menikmati masa rehatnya.

  1. Bantu Membersihkan Rumah

Membantu membersihkan rumah adalah salah satu cara yang dapat dilakukan oleh seorang bapa sebagai bentuk sokongan kepada ibu yang menyusui. Jangan meminta ibu anda menjaga ayah anda, seperti menyediakan makanan, pakaian, dan perkara klasik yang biasanya diminta oleh suami untuk dilakukan oleh isteri mereka. Maksudnya, jangan repot-repot kerana ibu sudah sibuk mengurus anaknya. Sebenarnya, menjaga rumah harus menjadi tanggungjawab bapa dan juga ketua keluarga.

  1. Ikatan dengan Bayi

Sebenarnya membina ikatan dengan bayi bukan sahaja memberikan faedah emosi yang merapatkan hubungan ayah dan anak, tetapi juga sebagai bentuk sokongan kepada ibu. Apabila bapa mempunyai ikatan dengan anak, anak tidak akan selalu bergantung pada ibu.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bentuk sokongan suami untuk ibu menyusu, anda boleh bertanya terus ke . Ibu bapa juga boleh bertanya mengenai maklumat kesihatan lain di sini. Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor pasangan boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • Nutrien yang Diperlukan oleh Ibu Menyusu
  • 6 Perkara Yang Harus Dielakkan Ibu Menyusu
  • Sakit kepala semasa menyusu, Mengapa?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found