Adakah benar kucing domestik bebas dari kutu?

, Jakarta - Pernahkah anda melihat kucing kesayangan anda menggaru kulitnya tanpa henti dan kelihatan sangat gelisah? Hmm, mungkin keadaan ini disebabkan oleh serangan kutu pada tubuhnya. Ketahuilah, kutu kucing bukanlah masalah yang boleh dipandang ringan.

Walaupun mereka tidak dapat hidup di tubuh manusia, kutu atau kutu pada kucing dapat menggigit atau menghisap darah, menyebabkan gatal-gatal dan pelbagai penyakit lain. Masalah yang timbul bermula dari anemia, alergi kulit, hingga penyakit calar kucing kerana jangkitan bakteria Bartonella Henselae dibawa oleh kutu yang menyerang kucing.

Nah, persoalannya adakah kucing domestik tidak mempunyai kutu?

Baca juga: Pelbagai Makanan Kegemaran Kucing yang Perlu Anda Ketahui

Kucing Rumah Bebas Kutu, Benarkah?

Dari pelbagai jenis kutu, kutu Felicola subrostratus adalah salah satu kutu yang sering menyerang badan kucing. Kutu ini tidak hanya mengganggu kucing, tetapi juga dapat menyebarkan parasit lain seperti cacing pita atau menyebabkan anemia dan alergi kulit pada manusia. Oleh itu, adakah kucing peliharaan tidak mempunyai kutu?

Nampaknya, kutu kucing tanpa pandang bulu, boleh menyerang kucing kapan saja dan di mana sahaja, termasuk di rumah. Nah, inilah sebab kucing kucing juga boleh diserang kutu:

1. Faktor Persekitaran

Kucing atau haiwan peliharaan lain yang tinggal di kawasan yang panas dan lembap berisiko lebih tinggi terkena kutu. Sebabnya, kutu suka membiak di persekitaran seperti ini. Namun, walaupun anda tinggal di kawasan yang lebih kering atau sejuk, itu tidak bermakna ia selamat dari parasit ini. Ingat, kutu boleh didapati di mana sahaja.

2. Faktor Bermusim

Di negara yang mempunyai banyak musim, banyak orang percaya bahawa kutu hanya menjadi masalah pada musim panas atau musim bunga. Sebenarnya, kutu dapat mengintai kucing anda sepanjang tahun, walaupun pada musim sejuk.

"Sebilangan besar kutu lebih suka tinggal di iklim yang lebih panas, tetapi walaupun dalam cuaca sejuk mereka dapat mencari jalan untuk bertahan hidup," kata doktor haiwan Dana Koch, VMD. Haiwan peliharaan MD.

"Kelangsungan hidup ini dapat dicapai dengan hidup di atas binatang liar, atau bersembunyi di tempat tidur, gudang, lumbung atau di bawah geladak," tambahnya.

Baca juga: Ketahui Bahagian Makanan yang Betul untuk diberikan kepada Kucing

3. "Pelawat" yang tidak dijangka

Hati-hati, haiwan lain seperti kucing liar yang berkeliaran di rumah anda juga boleh mencetuskan masalah kutu pada kucing kesayangan anda. Sebabnya, haiwan ini adalah pembawa kutu yang cukup biasa, dan boleh menyerang rumah, halaman, atau kucing peliharaan anda dengan mudah.

Selain itu, kutu kucing juga boleh dibawa oleh rakan atau keluarga yang membawa haiwan kesayangan mereka ketika mengunjungi rumah anda.

4. Aktiviti Luar

Walaupun kucing kesayangan anda telah dijaga dengan baik, kutu kucing masih boleh berlaku semasa anda dan dia berada di luar rumah.

"Bila-bila masa haiwan peliharaan keluar, walaupun hanya berjalan kaki di sekitar blok, kunjungan ke dokter hewan, perjalanan ke pengantin lelaki, perjalanan di dalam kereta, dia diberi kesempatan untuk menyebarkan kutu di tubuhnya," kata doktor haiwan Jennifer Kvamme, DVM.

Kucing yang hidup dengan haiwan peliharaan lain juga mempunyai peluang lebih tinggi untuk dijangkiti kutu kucing. Kerana kutu ini cenderung menyebarkan kutu dari satu inang ke host yang lain.

Baca juga: Ketahui Seluk-beluk Mengenai Selesema Kucing di Kucing Haiwan Peliharaan

Baiklah, agar kucing peliharaan anda dilindungi dari kutu, cubalah untuk selalu menjaga kebersihan badannya dan perhatikan perkara-perkara di atas. Walau bagaimanapun, jika kucing anda mempunyai keadaan ini dan sukar ditangani secara bebas, anda boleh meminta bantuan doktor haiwan anda melalui aplikasi .

Hati-hati, kutu kucing juga boleh bergerak ke tubuh manusia, menyebabkan pelbagai masalah kulit atau penyakit lain. Nah, bagi anda yang mempunyai masalah kesihatan akibat kutu kucing, anda boleh membeli ubat atau vitamin untuk menangani aduan ini, dengan menggunakan aplikasi jadi tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah. Sangat praktikal, bukan?Rujukan:
FETCH oleh Web MD. Diakses pada tahun 2021. Lindungi Kucing dan Rumah Anda Dari Kutu
Purine. Diakses pada tahun 2021. Kutu Kucing: Punca, Pencegahan dan Rawatan
PetMD. Diakses pada tahun 2021. Rawatan Kutu Terbaik untuk Kucing
PetMD. Diakses pada 2021.5 Faktor-Faktor yang Mendedahkan Haiwan Peliharaan Anda kepada Kutu dan Kutu Berbahaya