Makanan ringan yang Selamat Dimakan semasa Diet Keto

Jakarta - Anda mesti tahu bahawa terdapat banyak jenis diet yang boleh anda pilih. Tujuannya pasti sama, untuk mendapatkan berat badan yang ideal. Salah satunya adalah diet keto, sejenis diet yang dilakukan dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat tetapi meningkatkan pengambilan lemak. Dilaporkan, diet jenis ini lebih berkesan untuk menurunkan berat badan.

Namun, ada juga yang berpendapat bahawa diet keto tidak digalakkan, kerana berpotensi membahayakan kesihatan. Nah, pertanyaan berikutnya yang mungkin terlintas di benak saya adalah, "Bolehkah saya makan makanan ringan ketika sedang berdiet?" Memang benar, makanan ringan adalah pencetus terbesar untuk kenaikan berat badan, inilah sebabnya orang yang sedang diet cenderung untuk tidak mengemis.

Sebenarnya, makanan ringan masih diperlukan oleh badan. Bukan hanya membantu memenuhi keperluan pemakanan, makanan ringan juga dapat menjadi penunjang tenaga sebelum waktu makan tiba, sehingga pola makan dapat menjadi lebih teratur. Walaupun begitu, jenis dan bahagiannya juga perlu dianggap alias tidak asli.

Baca juga: 4 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Memulakan Diet Keto

Jadi, anda masih boleh snek walaupun anda sedang menjalani diet keto. Berikut adalah beberapa jenis makanan ringan yang boleh dimakan bagi anda yang menjalani diet rendah karbohidrat ini:

  • Keju

Makanan ringan yang satu ini cukup ringkas dan sangat senang didapati. Ia tidak perlu diproses, anda juga boleh memakannya dengan segera. Keju mempunyai kandungan karbohidrat 1.3 gram / 100 gram, dengan kandungan lemak 33 gram / 100 gram dan protein pada 25 gram / 100 gram.

  • Telur

Sama seperti keju, telur juga makanan ringan keto termudah. Hanya dengan merebus, anda boleh menikmati telur. Kandungan karbohidrat juga lebih rendah jika dibandingkan dengan lemak atau protein.

Baca juga: Adakah Diet Keto Selamat Dilakukan?

  • Kacang

Sesungguhnya, kacang-kacangan baik dimakan jika anda sedang menjalani diet. Namun, tidak semua kacang disyorkan untuk diet keto, anda tahu. Kacang Brazil, pecan, dan kacang Macadamia adalah tiga pilihan yang tepat untuk diet keto, kerana kandungan karbohidratnya hanya sekitar 4-5 gram / 100 gram.

  • Alpukat

Buah yang satu ini memang sangat baik untuk diet, termasuk diet keto. Tidak hanya rendah karbohidrat, alpukat juga kaya dengan vitamin C, K, B5, folat, B6, E, dan kalium. Belum lagi kandungan lemak yang sihat cukup tinggi.

  • Beri

Beri mempunyai kandungan karbohidrat hanya 5-6 gram / 100 gram, jadi sangat disyorkan bagi anda yang sedang menjalani diet keto. Jenis yang boleh anda pilih ialah strawberi, raspberry, atau blackberry. Tidak hanya rendah karbohidrat, beri juga kaya dengan antioksidan yang bagus untuk menangkal radikal bebas.

Baca juga: Panduan Selamat Keto Diet untuk Pemula

  • Timun dan Saderi

Berbanding dengan jenis sayur-sayuran lain, timun, dan saderi adalah dua pilihan yang sangat disarankan sebagai makanan ringan yang sihat pada diet keto. Timun mengandungi 3 gram / 100 gram karbohidrat. Sementara itu, saderi hanya mengandungi 1 gram / 100 gram karbohidrat. Sekiranya anda tidak suka makan mentah, anda boleh menjadikan kedua-dua ramuan ini sebagai minuman yang sangat sihat.

  • Coklat

Coklat yang disyorkan untuk diet keto sekurang-kurangnya 70 peratus koko. Elakkan memakan coklat gelap dengan kandungan koko kurang dari 70 peratus, kerana kandungan karbohidratnya cukup tinggi.

Nah, itu adalah beberapa jenis makanan ringan yang selamat dimakan jika anda menjalani diet keto. Jangan hanya memilih diet, anda mesti bertanya kepada pakar pemakanan terlebih dahulu, kerana orang yang berbeza mempunyai pelbagai jenis diet yang boleh dilakukan. Tanya semua perkara mengenai diet secara langsung kepada pakar pemakanan melalui aplikasi . Bila-bila masa, doktor pakar dalam aplikasi sedia membantu memberikan penyelesaian terbaik untuk semua masalah kesihatan anda.Rujukan:
Doktor Diet. Diakses pada tahun 2020. Snek Keto - Yang Terbaik dan Terburuk.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apakah Diet Ketogenik?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Makanan ringan Keto Terbaik: Faedah dan Pemakanan.