Madu Pengganti Gula Terbaik untuk Kencing Manis?

, Jakarta - Orang yang menderita diabetes harus berhati-hati untuk menghindari lonjakan gula darah. Mengawal gula darah sangat penting untuk mengelakkan komplikasi diabetes yang lebih teruk, termasuk kerosakan saraf dan penyakit kardiovaskular.

Memilih pengganti gula alternatif adalah salah satu cara untuk mengekalkan rasa manis dalam makanan dan minuman bagi penghidap diabetes. Perlukan cadangan pengganti gula untuk penghidap diabetes, perinciannya ada di bawah!

Madu sebagai Pengganti Gula

Adakah benar pengambilan gula berlebihan boleh menyebabkan diabetes? Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Journal of the American College of Nutrition, pengambilan gula berlebihan boleh menyebabkan sensitiviti insulin.

Kepekaan insulin menentukan seberapa berkesan sel menggunakan glukosa dan mengeluarkannya dari aliran darah. Apabila kepekaan ini menurun, kadar gula dalam darah dapat menjadi tinggi, berpotensi menyebabkan diabetes jenis 2.

Bolehkah madu dianggap sebagai pengganti gula yang baik? Perlu diingat bahawa kebanyakan madu yang dijual oleh pengeluar biasanya sudah diproses, yang bermaksud pengeluar telah memanaskan dan menyaringnya. Sebenarnya, ini mengambil sebahagian daripada nilai pemakanan madu dan potensi manfaat kesihatannya.

Baca juga: 6 Khasiat Madu untuk Kanak-kanak

Walau bagaimanapun, apabila anda mengambil madu mentah, kandungan nutriennya masih tidak dapat disimpan. Menurut data kesihatan yang diterbitkan di Perubatan Oksidatif Namun, beralih dari pengambilan gula biasa ke madu dapat membantu menurunkan kadar glukosa darah.

Walaupun begitu, itu tidak bermaksud bahawa madu adalah satu-satunya pengurusan perubahan gaya hidup yang dilakukan oleh penghidap diabetes. Penerapan gaya hidup sihat juga harus dilakukan untuk mendukung pencapaian tujuan kesihatan maksimum.

Sekiranya anda mempunyai maklumat yang lebih lengkap mengenai diabetes, tanyakan terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, cukup muat turun aplikasi melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Masih Perlu Had Penggunaan

Banyak kajian telah menyatakan manfaat madu. Satu fakta menarik ialah madu dapat menurunkan glukosa serum puasa, meningkatkan kadar C-peptida puasa yang membantu pankreas mengetahui berapa banyak insulin yang akan dikeluarkan dan memainkan peranan penting dalam menjaga kadar gula darah stabil dalam julat yang sihat.

Selain mengawal kadar gula dalam darah, pengambilan madu juga memberi kesan kepada penurunan berat badan yang ketara. Para penyelidik juga menguji hemoglobin orang yang memakan madu dan mendapati tahap gula dalam darah lebih stabil. Tetapi, tentu saja, ini bukan hanya kerana madu tetapi disokong oleh gaya hidup sihat yang lain.

Madu boleh menjadi pengganti gula putih yang sihat. Walau bagaimanapun, seseorang harus menggunakannya secara sederhana. Kerana bila dikonsumsi secara berlebihan dapat menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat.

Ini terutama berlaku ketika menggunakan madu ketika seseorang menggunakan madu sebagai tambahan, dan bukan sebagai pengganti bentuk gula yang lain. Bagi anda yang berfikir untuk menukar gula menjadi madu, anda harus berhati-hati kerana sebilangan pengeluar menghasilkan madu yang tidak tulen dan mungkin mengandungi gula atau sirap tambahan.

Baca juga: Gaya Hidup yang Perlu Hidup Orang yang Menghidap Diabetes Mellitus

Juga, penggunaan madu mentah mungkin mengandungi toksin yang dapat menyebabkan botulisme atau berbahaya ketika dimakan oleh bayi di bawah 1 tahun. Madu memberikan nutrien seperti sumber makanan lain seperti buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Oleh itu, kombinasi makanan sihat yang betul adalah nasihat yang paling disyorkan.

Bagi penghidap diabetes, perlu tahu bahawa gula bukan satu-satunya "musuh" yang mesti dikawal. Masih ada karbohidrat, lemak, dan bahkan protein yang harus dikonsumsi secara sederhana, sesuai dengan had yang disyorkan.

Dalam menentukan had yang munasabah ini, beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan adalah kepekaan insulin, kualiti tidur, peratusan lemak badan, dan tahap aktiviti.

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Bolehkah orang dengan diabetes jenis 2 makan madu?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Bolehkah anda menghidap diabetes kerana terlalu banyak makan gula?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found