Rawatan Laser Endovenous (EVLT) untuk Vena Varikos

Jakarta - Istilah vena varikos adalah keadaan yang merujuk kepada pembengkakan atau pelebaran urat yang dipicu oleh penumpukan darah di saluran ini. Sekiranya terdapat penumpukan darah, kapal akan berwarna gelap, membengkak, dan menonjol. Keadaan ini paling kerap berlaku di kawasan kaki, terutamanya betis.

Urat varikos yang berlaku di kawasan kaki lebih kerap terjadi pada wanita berbanding lelaki. Penumpukan darah di pembuluh ini juga dapat terjadi karena usia, kegemukan, keturunan, dan sering berdiri lama. Jadi, bolehkah rawatan laser endovenous (EVLT) merawat urat varikos? Inilah penjelasan penuh!

Baca juga: Kenali VenaSeal, rawatan untuk merawat urat varikos

Rawat Vena Varikos dengan Rawatan Laser Endovenous (EVLT)

Semakin meningkat, rawatan urat varikos mempunyai kaedah rawatan yang berkesan dan mempunyai banyak kelebihan. Nah, salah satu kaedah rawatan yang baru ditemui untuk urat varikos adalah rawatan laser endovenous (EVLT). Kaedah ini dilakukan dengan menggunakan laser yang ditembakkan ke saluran darah yang mengalami penumpukan darah. Laser kemudian akan meningkatkan aliran darah dengan memecahkan penumpukan darah di saluran ini.

Baca juga: Ketahui cara menghilangkan vena varikos secara semula jadi

Bagaimana Rawatan Laser Endovenous (EVLT) Berfungsi?

Sebelum prosedur dijalankan, doktor akan menjelaskan secara terperinci apa kebaikan dan keburukan prosedur ini, serta kemungkinan komplikasi yang mungkin berlaku. Peserta juga diminta untuk memberitahu mengenai keadaan kesihatan yang mereka alami. Adakah mereka mengambil pengencer darah atau mereka mengalami alahan tertentu?

Rawatan laser endovenous (EVLT) dilakukan menggunakan pengimejan seperti ultrasound untuk memeriksa urat. Bagi orang yang mempunyai alahan bahan kontras, disarankan untuk memberitahu doktor terlebih dahulu agar perkara tidak berlaku yang tidak diingini. Kemudian, tindakan berikut semasa prosedur dan setelah tindakan dilakukan.

  • Proses Rawatan EVLT

Prosedur ini akan dilakukan dengan membius kawasan di mana kateter dimasukkan dan di seluruh kawasan urat yang terkena. Semasa proses suntikan, akan ada sedikit ketidakselesaan. Namun, setelah anestetik berlaku, prosesnya dapat dilanjutkan dengan selesa.

Setelah ubat bius ditahan, doktor akan membuat sayatan kecil melalui kulit di mana kateter dimasukkan. Selepas itu, kateter akan diarahkan perlahan ke urat yang terkena urat varikos. Setelah di tempat, doktor akan memasukkan serat laser melalui kateter yang akan menghasilkan haba di sepanjang urat.

Setelah mencapai tahap ini, kateter akan dikeluarkan, dan serat laser akan berfungsi sendiri di urat, sehingga urat secara beransur-ansur menyusut. Apabila urat menyempit, ia membuktikan bahawa darah di urat tidak lagi berkumpul.

Baca juga: 8 Cara Mengatasi Vena Varikos semasa Kehamilan

  • Selepas Proses EVLT Selesai

Setelah prosedur selesai, luka akan ditutup dengan pembalut. Peserta akan diberi arahan mengenai cara menggunakan serpihan atau pembalut mampatan untuk memampatkan kaki selama beberapa hari atau minggu pertama selepas prosedur. Peserta akan disarankan untuk bergerak, sehingga peredaran darah dapat kembali normal dengan lebih cepat.

Segera berjumpa doktor di hospital terdekat apabila anda mengalami komplikasi selepas prosedur, ya! Bukan hanya apabila berlaku komplikasi, anda juga diminta melakukan lawatan untuk memastikan anda betul-betul pulih. Semasa lawatan itu, doktor akan melakukan pemeriksaan untuk mengetahui sama ada urat telah mengecut atau tidak.

Rujukan:
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Pembedahan Vena Varikos Laser Endovenus.
Garis Kesihatan. Diakses 2020. Varicose Veins.