Kata Doktor: Seksualiti Wanita, Sentuh Dia tepat di hati

"Saya harus berterima kasih kepada Ari Lasso. Vokalnya yang keras, digabungkan dengan irama musik, menghidupkan kembali semangat saya yang rendah."

Sudah seminggu saya rasa tersangkut .

Bukan apa-apa, saya merasa tidak dapat menyatakan idea mengenai Seksualiti Wanita. Bagaimana saya harus bercakap mengenai wanita (dan seksualiti mereka), sementara saya masih meraba-raba diri?

Ia mengingatkan saya bahawa suatu ketika dahulu, ada sesuatu yang menarik perhatian saya. Beberapa rakan sekerja lelaki, rakan, dan pesakit semuanya mengadu tentang kehidupan seksual mereka. Mereka merasakan pasangan mereka sejuk dan pasif. Jauh dari impian mereka: aktif, tidak malu-malu, manja, menggoda, dan sedikit nakal.

----------

Hubungan heteroseksual melibatkan lelaki dan wanita. Memahami seksualiti lelaki itu mudah, semudah mereka bereaksi melihat wanita itu keluar dari bilik mandi dengan tuala.

Memahami seksualiti wanita? Tidak semudah itu. Anda akan terkejut apabila menyedari pada saat intim tiba-tiba pasangan anda hilang semangat. Masalah? Tiba-tiba dia teringat bahawa kucing kesayangannya belum makan atau ditutup tupperware yang mana masuk .

Saya mendefinisikan hubungan seksual bukan hanya hubungan fizikal, tetapi hubungan. Kunci hubungan yang baik adalah komunikasi. Masalahnya adalah bahawa secara semula jadi, lelaki tidak sensitif dan wanita itu malu (untuk berkomunikasi). Tahap seterusnya, lelaki mengharapkan wanita menyatakan hasratnya, sementara wanita mengharapkan lelaki memahami tanpa diberitahu.

Jadi, bagaimana memahami wanita dan di mana untuk bermula? Menyedari kekurangan kompetensi, saya kemudian membaca artikel mengenai psikologi wanita. Saya mendapati hakikat bahawa hubungan seksual untuk wanita bukan hanya hubungan luar, tetapi yang utama adalah hubungan dalaman. Apabila fikiran sudah siap, walaupun tanpa diminta seorang wanita akan melakukannya dengan penuh semangat.

Bagaimana membina hubungan dalaman?

Jordan Gray (2020) ( 7 Perkara Yang Diperlukan Semua Wanita dalam Hubungan ) menulis seperti berikut:

  1. Untuk merasa disayangi , apabila mereka merasa wanita yang dicintai akan terbuka (untuk berkomunikasi).
  2. Untuk merasa selamat , memerlukan ruang yang selamat, tempat dia mempercayainya, secara emosional dan seksual.
  3. Untuk merasa dilihat , ingin didengar, diperhatikan, dan dijaga.
  4. Dibolehkan mengasuh , naluri lelaki adalah untuk melindungi, sementara naluri wanita adalah untuk memelihara. Apabila dia "cerewet" walaupun perkara remeh, balaslah dengan bijak. Itulah cara dia mencintai.
  5. Untuk merasa dikehendaki secara seksual , dikehendaki secara seksual oleh anda. Oleh itu, pujilah tubuhnya, sentuh, dan berikan rasa hormat yang layak.
  6. Untuk dihargai , puji, tunjukkan dan nyatakan betapa berharganya kehadirannya dalam hidup anda.
  7. Untuk merasa seperti dia boleh bergantung pada anda , yakinkan dia bahawa kita adalah orang yang boleh dipercayai, walaupun hidup menjadi sukar.

---------

"Sentuh dia tepat di hatinya, dia akan menjadi milikmu selamanya. Sentuh dia dengan sepenuh hati, buat hatinya terbang ..."

Berkasih sayang itu penting, tetapi itu bukan perkara utama. Sekiranya anda telah melakukan 7 perkara di atas, maka wanita anda tidak akan lagi bersikap dingin dan pasif. Sentuh seorang wanita tepat di hatinya. Itulah kunci!

Ditulis oleh dr Supardi Sp.And (K), Pakar Andrologi