Pertolongan Cemas Yang Boleh Dilakukan Ketika Kecederaan Sukan

"Panaskan sebelum melakukan latihan untuk mengelakkan kecederaan. Teknik Rehat, Es, Mampatan, dan Ketinggian adalah kaedah yang dapat digunakan sebagai pertolongan cemas untuk kecederaan sukan. "

, Jakarta - Bersenam adalah salah satu cara yang dapat dilakukan untuk menjaga kesihatan yang optimum. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan keadaan kecederaan semasa bersenam, anda perlu memanaskan badan.

Salah satu kecederaan yang paling biasa semasa sukan adalah keseleo. Sekiranya anda mengalami keadaan ini semasa bersenam, anda tidak boleh panik. Ketahui dengan segera apa pertolongan cemas yang boleh dilakukan ketika kecederaan sukan.

Baca juga: Keseleo tidak diurut, segera bawa ke doktor

Pertolongan Cemas untuk Kecederaan Sukan

Mempersiapkan diri sebelum bersenam sangat diperlukan untuk mengelakkan kecederaan. Terdapat beberapa perkara yang perlu dilakukan, seperti memanaskan badan, mengambil air secukupnya, untuk memastikan badan tidak letih sebelum bersenam.

Salah satu keadaan yang paling biasa berlaku semasa bersenam adalah keseleo. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu panik ketika mengalami keadaan ini semasa bersenam. Berikut adalah pertolongan cemas yang perlu dilakukan ketika kecederaan sukan:

  1. berehat

Apabila anda cedera atau terseliuh semasa bersenam, anda harus segera menghentikan aktiviti dan berehat. Keadaan ini dilakukan untuk mengelakkan kecederaan menjadi lebih teruk. Beri rehat selama 24-72 jam bahagian yang cedera.

  1. Ais

Lakukan rawatan di rumah dengan menggunakan kompres sejuk ke kawasan yang terseliuh. Kompres sejuk selama 20 minit setiap hari. Kompres sejuk dapat membantu mengurangkan pembengkakan dan keradangan, sehingga menurunkan risiko lebam.

Baca juga: 3 Jenis Keseleo Berdasarkan Keparahan

  1. Pemampatan

Gunakan pembalut elastik pada kawasan di mana pembengkakan disebabkan oleh keseleo atau kecederaan. Tindakan ini diambil untuk mengurangkan pembengkakan yang berlaku. Walau bagaimanapun, jangan terlalu ketat dalam penggunaan pembalut elastik.

  1. Tinggikan

Angkat bahagian yang cedera lebih tinggi daripada jantung. Ini boleh dilakukan untuk mengurangkan pembengkakan yang berlaku.

Pertolongan cemas boleh diberikan kepada kecederaan ringan. Sekiranya anda mengalami kecederaan yang menyebabkan pendarahan, patah tulang, atau kecelakaan di kepala dan muka, anda harus segera mengunjungi hospital terdekat dan diperiksa. Rawatan akan dijalankan mengikut keadaan kecederaan.

Baca juga: Kecederaan berulang Boleh Menyebabkan Masalah Kesihatan Tenditis

menggunakan dan ketahui hospital terdekat yang boleh anda lawati untuk memeriksa keadaan kesihatan anda. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:

Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2021. Kecederaan Sukan.

Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2021. Petua Cara Mengubati Kecederaan Sukan Sejurus Berlaku.

Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2021. Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Menggunakan Compress Sejuk.