Sebab-sebab Pendarahan Gastrik Memerlukan Pemasangan Tiub Nasogastrik

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami masalah perut seperti pendarahan? Sekiranya anda mengalami keadaan ini, kemungkinan besar anda akan mengalami kesukaran untuk mencerna makanan. Oleh itu, anda benar-benar perlu memasang alat yang dipanggil tiub nasogastrik .

Proses pemasangan tiub nasogastrik juga dikenali sebagai intubasi nasogastrik (NG). Semasa pemasangan alat ini, doktor atau pegawai perubatan akan memasukkan tiub plastik nipis melalui lubang hidung yang kemudian akan turun ke esofagus dan berakhir di perut. Setelah dipasang, doktor dan jururawat dapat menggunakannya untuk memberi pesakit ubat dan makanan yang mereka perlukan.

Baca juga: Bukan ulser, ini adalah ciri ulser gastrik

Tabung Nasogastrik Juga Dapat Mengeluarkan Darah dari Perut

Tidak hanya digunakan untuk mengedarkan makanan dan ubat-ubatan, pemasangan tiub nasogastrik juga dapat membantu doktor dan jururawat untuk mengeluarkan sesuatu dari perut. Untuk kes pendarahan gastrik, alat ini akan digunakan untuk menghisap darah dari perut.

Alat ini juga dapat menyedut bahan toksik akibat tertelan secara tidak sengaja, atau sampel kandungan perut untuk membantu diagnosis penyakit. Bahan seperti arang aktif akan dimasukkan melalui tiub untuk membantu menyerap bahan berbahaya ini. Dengan cara ini, tiub nasogastrik akan membantu mengurangkan kemungkinan reaksi yang teruk terhadap keracunan atau mencegah najis berubah menjadi hitam untuk mencerna darah.

Anda juga boleh meminta doktor di mengenai fungsi pemasangan yang lain tiub nasogastrik dan bila-bila masa prosedur ini perlu dilakukan. Doktor akan sentiasa bersedia untuk memberikan semua maklumat kesihatan yang anda perlukan.

Baca juga: Sakit Perut yang Tidak Tanggung? Hati-hati Lampiran mengintai

Prosedur Memasukkan Tiub Nasogastrik

Pasukan perubatan akan memasukkan tiub semasa anda berbaring di atas katil dengan kepala diangkat atau duduk di kerusi. Sebelum memasukkan tiub ini, mereka akan melincirkan dan memberi anda anestetik tempatan untuk mematikan anda semasa tiub dimasukkan ke dalam perut.

Pasukan perubatan juga boleh meminta agar kepala, leher, dan badan lain diselaraskan sedemikian rupa sehingga tiub dapat memasuki lubang hidung, esofagus, dan perut dengan betul. Pergerakan ini dapat membantu meredakan tiub dan mengurangkan rasa tidak selesa. Anda juga mungkin diminta untuk menelan atau mengambil sejumlah kecil air ketika tiub sampai ke esofagus untuk membantunya masuk ke dalam perut anda.

Setelah tiub dipasang, pasukan perubatan akan segera mengambil langkah untuk memeriksa penempatannya. Contohnya, mereka mungkin cuba mengeluarkan cecair dari perut. Mereka juga boleh melalui udara melalui tiub, sambil mendengar perut dengan stetoskop.

Untuk memastikan tiub tetap berada di tempatnya, doktor anda boleh memasukkannya ke pita dengan wajah. Mereka juga boleh meletakkan semula jika anda merasa tidak selesa.

Risiko Penyisipan Tiub Nasogastrik

Walau bagaimanapun, pemasangan alat ini memerlukan perhatian ekstra dan mesti dilakukan oleh profesional untuk mengelakkan risiko. Sekiranya alat tidak dimasukkan dengan betul, ia boleh mencederakan tisu di hidung, sinus, tekak, esofagus, atau perut.

Kesalahan juga boleh berlaku ketika pekerja kesihatan memasukkan tiub ke kerongkong dan ke paru-paru yang seharusnya masuk ke dalam perut. Akibatnya, keadaan ini sebenarnya boleh menyebabkan seseorang mengalami radang paru-paru atau jangkitan lain. Terdapat juga beberapa perkara lain yang boleh berlaku akibat pemasangan tiub nasogastrik . Seperti kekejangan perut, bengkak perut, cirit-birit, mual, dan muntah.

Baca juga: Langkah Mudah Mencegah Ulser Perut

Bolehkah Anda Mengurangkan Risiko Tabung Nasogastrik?

Untuk mengurangkan risiko komplikasi akibat prosedur ini, pasukan perubatan perlu melakukan beberapa perkara, termasuk:

  • Pastikan tiub sentiasa terpasang dengan selamat di wajah.
  • Periksa tiub untuk kebocoran, tersumbat, dan kusut.
  • Angkat kepala pesakit sambil memberi makanan atau ubat selama satu jam selepas itu.
  • Periksa sama ada pesakit mempunyai gejala kerengsaan, ulserasi, dan jangkitan.
  • Jaga kebersihan hidung dan mulut pesakit.
  • Pantau penghidratan dan status pemakanan secara berkala.
  • Periksa tahap elektrolit melalui ujian darah biasa.
  • Pastikan beg saliran sentiasa kosong dengan kerap.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai prosedur pemasangan tiub nasogastrik , jangan ragu untuk bertanya kepada doktor di , ya! Rebut telefon pintar anda dan manfaatkan ciri-cirinya berbual untuk bercakap bila-bila masa dan di mana sahaja dengan doktor profesional.

Rujukan:
Ensiklopedia. Diakses pada tahun 2020. Intubasi dan Makan Nasogastrik.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Intubasi dan Makan Nasogastrik.
Pusat Kejururawatan. Diakses tahun 2020. Selok-belok Tiub NG.