4 Komplikasi Akibat Lupus Yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Anda mesti biasa dengan istilah lupus. Lupus adalah penyakit keradangan kronik yang disebabkan oleh sistem imun atau sistem imun yang menyerang sel, tisu, dan organ tubuh sendiri. Keadaan ini juga dikenali sebagai penyakit autoimun.

Lupus sendiri boleh menyerang pelbagai bahagian dan organ dalam badan, seperti sendi, sel darah, kulit, jantung, paru-paru, ginjal, saraf tunjang, dan otak. Dalam keadaan normal, sistem imun akan melindungi tubuh daripada jangkitan. Namun, ia berbeza dengan orang yang menghidap lupus, kerana sistem kekebalan tubuh pada penderita lupus akan menyerang tubuh mereka sendiri.

Punca keadaan ini belum diketahui. Namun, setakat ini penyakit ini disyaki lebih dialami oleh wanita. Berikut adalah beberapa jenis lupus yang perlu anda ketahui, iaitu:

 1. Discoid lupus erythematosus , yang merupakan sejenis lupus yang menyerang tisu kulit, menyebabkan ruam.

 2. Lupus Neonatal , iaitu penyakit lupus yang menyerang bayi baru lahir. Penyakit ini dialami oleh bayi yang dilahirkan oleh ibu yang mempunyai kelainan antibodi.

 3. Lupus eritematosus sistemik (SLE) , yang merupakan jenis lupus yang paling biasa. Jenis penyakit ini menyerang pelbagai tisu seperti sendi, kulit, otak, paru-paru, ginjal, dan saluran darah.

 4. Lupus eritematosus kulit subakut , iaitu lupus yang membuat tisu kulit luka dan terbakar ketika terkena cahaya matahari.

 5. Lupus disebabkan oleh ubat-ubatan, gangguan ini biasanya hanya dialami dalam waktu yang singkat, yang disebabkan oleh kesan sampingan penggunaan ubat-ubatan yang gejalanya serupa dengan lupus.

Lupus juga dikenali sebagai penyakit 1000 muka. Ini kerana gejala yang timbul sering menyamar sebagai penyakit lain, dan akan berbeza bagi setiap orang. Ini menyulitkan untuk menganalisis penyakit lupus, kerana memerlukan masa dan ujian untuk mendiagnosis. Berikut adalah beberapa gejala dan tanda yang dialami oleh pengidap lupus, termasuk:

 • Sendi bengkak.

 • Sakit pada sendi.

 • Terdapat darah atau bahkan protein dalam air kencing.

 • Mulut dan hidung mempunyai luka yang tidak sembuh dalam beberapa hari, atau bahkan berbulan-bulan.

 • Demam.

 • Keguguran rambut.

 • Kejang.

 • Kesukaran bernafas, dan sakit di dada kerana keradangan yang berlaku di paru-paru.

Lupus tidak menyebabkan komplikasi, jika gejala yang dialami ringan dan dapat dikawal. Lupus juga tidak akan mempengaruhi aktiviti harian dan tidak menyebabkan komplikasi. Tetapi pada sesetengah orang, lupus boleh menjadi penyakit serius dan mengakibatkan komplikasi yang mengancam nyawa. Berikut adalah beberapa komplikasi yang disebabkan oleh lupus, termasuk:

 • Komplikasi dalam Sel Darah

Lupus boleh menyebabkan anemia, peningkatan risiko pendarahan, dan pembekuan darah.

 • Komplikasi pada buah pinggang

Keradangan ginjal yang disebabkan oleh lupus yang berlaku dari masa ke masa berpotensi menyebabkan penyakit ginjal yang lebih serius, dan memerlukan dialisis secara berkala. Komplikasi ini dikenali sebagai nefritis lupus.

 • Komplikasi di Otak

Sekiranya lupus menyerang otak, gejala yang dirasakan adalah sakit kepala, pening, perubahan tingkah laku, halusinasi, bahkan kejang dan strok. Sebilangan orang juga boleh mengalami masalah ingatan.

 • Komplikasi Kehamilan

Orang dengan lupus yang sedang hamil harus tetap waspada terhadap komplikasi yang boleh berlaku semasa kehamilan. Sebabnya, komplikasi yang berlaku boleh menjadi kelahiran pramatang, preeklamsia, dan keguguran.

Oleh kerana lupus mempunyai simptom yang sering menyamar sebagai penyakit lain, anda dinasihatkan untuk berbincang dengan doktor sekiranya terdapat gejala yang terdapat pada diri anda. Anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video dalam aplikasi . Ayuh, muat turun aplikasi di App Store atau Google Play!

Baca juga:

 • Ketahui Mengenai Lupus
 • Jenis Penyakit Lupus dan Cara Mengatasinya
 • 10 Fakta Mengenai Lupus Yang Perlu Anda Ketahui