Inilah 5 Manfaat Berdoa untuk Kesihatan Mental, Lihat Ulasan!

“Doa telah terbukti memberikan pelbagai manfaat kesihatan mental. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang berdoa secara berkala mempunyai risiko kemurungan yang lebih rendah, dan mempunyai tahap kepuasan hidup dan harga diri yang lebih tinggi. Dengan berdoa, anda dapat merasa lebih tenang, menghindari kegelisahan dan bahkan menjalani kehidupan yang panjang. "

, Jakarta - Semua yang anda mahukan dapat dicapai dengan usaha maksimum. Walau bagaimanapun, kadang-kadang usaha tidak mencukupi. Bagi sebilangan orang, usaha perlu disertakan dengan doa agar permintaan mereka cepat dimakbulkan. Menurut ahli teologi, doa mempunyai definisi yang sangat luas. Terdapat banyak bentuk doa, mulai dari ucapan, spontan, berulang atau hanya diam. Namun, doa secara umum didefinisikan sebagai "percakapan mendalam dengan Yang Mahakuasa."

Apa pun bentuknya, berdoa dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan mental. Manfaat berdoa untuk kesihatan mental bahkan telah dibuktikan oleh beberapa kajian saintifik. Untuk keterangan lebih lanjut, lihat penjelasan berikut.

Baca juga: 4 Fakta Mengenai Mood Yang Perlu Anda Ketahui

Kelebihan Berdoa untuk Kesihatan Mental

Melancarkan dari Psikologi Hari Ini, Penyelidikan yang diketuai oleh Profesor Harvard Tyler VanderWeele mendapati bahawa orang dewasa yang berdoa setiap hari cenderung berisiko rendah untuk mengalami kemurungan. Selain itu, orang yang berdoa setiap hari mempunyai tahap kepuasan hidup, harga diri, dan pengaruh positif yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan orang yang tidak pernah berdoa.

Satu lagi kajian yang dilakukan oleh The California Mental Health & Spirituality Initiative juga menemui hasil yang serupa. Kajian ini mengambil perspektif lebih daripada 2,000 orang yang mempunyai masalah kesihatan mental. Hasilnya, lebih daripada 80% bersetuju bahawa perkara kerohanian sangat penting untuk kesihatan mental mereka. Selain itu, berikut adalah faedah mendoakan kesihatan mental yang lain:

1. Menenangkan

Rasa gelisah boleh menjadi tanda awal masalah kesihatan mental. Doa boleh menjadi seperti mantera yang memberi anda ketenangan dan mengurangkan kerisauan anda. Ketika berdoa, seolah-olah seseorang telah memasuki gelembung yang tidak dapat diganggu oleh orang lain. Perasaan kesungguhan tanpa gangguan inilah yang memberi kesan menenangkan doa. Apabila dilakukan secara teratur, tidak mustahil doa dapat membawa manfaat kesihatan mental yang lain.

2. Mengatasi Kesepian

Bersedia dan merasa sendirian terlalu lama boleh menyebabkan kemurungan. Semasa berdoa, tidak akan ada penghalang komunikasi antara anda dan Tuhan. Ini boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk menghilangkan perasaan kesepian, terutama bagi orang yang merasa terasing secara sosial.

Baca juga: 5 Tanda-tanda Keadaan Psikologi Terganggu

3. Membantu Proses Penyembuhan

Percaya atau tidak, berdoa sebenarnya dapat membantu pulih dari masalah kesihatan mental. Kajian yang dilakukan oleh Rob Whitley, seorang penyelidik di Pusat Penyelidikan Hospital Douglas di Kanada mendapati bahawa peserta yang mengikuti penyelidikannya mengakui bahawa doa adalah salah satu faktor yang mempercepat pemulihan mereka.

4. Jadikan Umur Panjang

Kajian yang diterbitkan pada tahun 2017 menghasilkan penemuan menarik mengenai kekerapan berdoa ke gereja dengan usia seseorang. Kajian menunjukkan bahawa peserta yang sering datang ke gereja setiap minggu mempunyai usia 55% lebih lama. Kesimpulan kajian ini diperoleh setelah ditindaklanjuti sehingga 18 tahun kemudian.

5. Mencegah Kemurungan

Kesan menenangkan berdoa mirip dengan melakukan yoga dan meditasi. Hati yang tenang tentunya berkorelasi dengan tahap kemurungan yang lebih rendah. Bukan hanya mitos, kenyataan ini telah disokong oleh kajian 2019 dari pasukan University of Mississippi, Amerika Syarikat. Akibatnya, pesakit yang menjalani sesi solat selama 6 minggu mengalami sedikit gejala kemurungan dan kegelisahan yang berlebihan.

Baca juga: Kesihatan Mental Boleh Mempengaruhi Kesihatan Fizikal

Selain solat, gaya hidup juga memainkan peranan penting dalam kesihatan mental. Diet yang sihat, senaman teratur dan tidur yang cukup adalah kuncinya. Anda juga mungkin memerlukan vitamin dan makanan tambahan untuk memastikan sistem imun anda kuat. Sekiranya stok hampir habis, beli saja di kedai kesihatan . Cukup klik, pesanan akan dihantar ke tempat anda! Muat turunaplikasinya sekarang!

Rujukan:

Psikologi Hari Ini. Diakses pada 2021. Doa dan Kesihatan Mental.

Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Doa Menguatkan Kesihatan Emosi Anda.