Inilah sebab mengapa cucian kering dikaitkan sebagai penyebab barah darah Ani Yudhoyono

, Jakarta - Beberapa waktu lalu, masyarakat Indonesia dikejutkan dengan berita tidak menyenangkan yang datang dari keluarga Presiden Republik Indonesia ke-6, Susilo Bambang Yudhoyono. Sebabnya, bekas Wanita Pertama, Ani Yudhoyono, didiagnosis menghidap barah darah. Kemudian beberapa hari yang lalu, sebuah pesan diedarkan pada aplikasi pesanan ringkas, yang menyatakan bahawa barah darah Puan Ani diduga disebabkan oleh cucian kering . Adakah betul?

Seperti namanya, cucian kering adalah proses mencuci tanpa menggunakan air sama sekali. Untuk menghilangkan noda pada bahan yang hendak dibersihkan, diperlukan cecair kimia khas yang disebut perchlorethylene atau tetrachlorethylene. Bahan kimia ini mampu membersihkan noda serta air dan pencuci dalam proses mencuci konvensional, tetapi proses kimianya berbeza.

Baca juga: Kenali Polycythemia Vera, sejenis barah darah yang mengancam nyawa

Proses mencuci dengan kaedah cucian kering biasanya digunakan untuk jenis pakaian tertentu yang memerlukan perlakuan khas. Pakaian yang hendak dicuci cucian kering biasanya mempunyai struktur dan tekstur khas yang dikhuatiri akan rosak sekiranya dicuci dengan cucian biasa. Proses khas ini juga memerlukan tenaga elektrik 2 kali lebih banyak daripada mesin basuh biasa, jadi rumah tangga Indonesia jarang menggunakannya. Itulah sebabnya cucian kering biasanya hanya boleh dilakukan di perkhidmatan dobi komersial.

Apa yang Menjadikan Pencucian Kering Berbahaya?

Satu perkara yang membuat cucian kering berbahaya, iaitu bahan kimia yang digunakan dalam proses tersebut. Ya, Agensi Antarabangsa Penyelidikan Kanser (IARC), sebagai sebahagian daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), telah mengklasifikasikan tetrakloretilena sebagai sebatian karsinogenik kelas 2A. Ini bermaksud bahawa bahan kimia ini terbukti menyebabkan barah pada haiwan percobaan, tetapi tidak banyak bukti pada manusia.

Kemudian pada tahun 2012, Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA), seperti dikutip dari Guardian, juga mengklasifikasikan tetrakloretilena sebagai karsinogen manusia. Ini bermaksud bahawa pendedahan berterusan terhadap bahan kimia ini telah dikaitkan dengan peningkatan risiko barah.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Makanan dengan Bahan Karsinogenik Boleh Mencetuskan Kanser

Dalam kajian mereka mengenai pekerja cucian kering terdedah kepada tetrakloretilena menunjukkan bahawa ada kaitan antara pendedahan dan beberapa jenis barah. Kanser pundi kencing, limfoma bukan Hodgkin, dan pelbagai myeloma.

Tambahan pula, risiko kesihatan dari terkena bahan kimia ini bukan dari memakai pakaian atau benda yang telah dibersihkan dengan kaedah ini cucian kering . Sebaliknya, ini disebabkan oleh paparan udara atau tanah dalam jumlah besar dalam jangka waktu yang singkat, yang dapat menyebabkan pening, sakit kepala, dan kehilangan kesadaran.

Itulah sebabnya dikatakan bahawa pekerja cucian kering dan orang yang tinggal berdekatan dengan perkhidmatan dobi komersial, mempunyai risiko terdedah kepada bahan karsinogenik daripada tetrakloretilena. Terutama jika terdedah lama. Sebenarnya, dalam hasil kajian di Jurnal Alam Sekitar dan Kesihatan Awam , yang diterbitkan pada tahun 2009, mendapati bahawa tinggal berhampiran kedai cucian kering pengambilan tetrakloretilena boleh meningkatkan risiko terkena barah buah pinggang.

Namun, tidak ada bukti langsung bahawa bahan kimia ini boleh menyebabkan kes barah darah, seperti Puan Ani. Lebih-lebih lagi, masih belum diketahui sama ada cucian kering Di Indonesia, kimia tetrakloretilena masih digunakan dalam prosesnya, kerana terdapat banyak jenis pelarut organik yang lebih aman untuk kesihatan.

Baca juga: 5 Kanser pada Lelaki yang sukar dikesan

Itulah sedikit penjelasan mengenai mengapa cucian kering dikaitkan sebagai penyebab barah darah Puan Ani Yudhoyono. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!