Ini adalah 6 faedah mengajak anak-anak ke kebun

, Jakarta - Adakah anda kehabisan idea aktiviti untuk mengisi masa lapang anak anda di rumah semasa wabak? Cuba bawa anak-anak berkebun. Kanak-kanak biasanya sangat suka aktiviti di luar rumah. Selain udara segar di luar rumah dapat membantu menghilangkan keletihan, mengajak anak-anak ke kebun juga dapat memberikan sejumlah kebaikan yang baik untuk anak-anak, anda tahu. Ayuh, ketahui lebih lanjut di bawah.

1. Kembangkan Keupayaan Deria Kanak-kanak

Melalui aktiviti berkebun, kanak-kanak secara sedar dapat mengenali dan mengembangkan hampir semua jenis deria yang mereka miliki. Mereka dapat merasakan tekstur tanah, biji, bunga, dan kelopak dengan tangan mereka. Mereka juga dapat mencium aroma bunga yang menakjubkan dan melihat kelopak berwarna.

Manfaat berkebun juga dapat membantu mengembangkan koordinasi mata-tangan dan membina kekuatan fizikal anak-anak. Berkebun menjadikan anak-anak aktif semasa bekerja keras menggali, membawa, mengangkat, menyaring, menyiram, dan lain-lain.

2. Galakkan Anak Makan Sayur

Makan makanan yang sihat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran sangat penting untuk perkembangan otak dan badan anak. Walau bagaimanapun, kanak-kanak biasanya paling sukar apabila disuruh makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Sekarang, dengan mengajak anak-anak ke kebun, ibu bapa dapat menggunakan kesempatan ini untuk mengajar anak-anak tentang pentingnya makan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Anak-anak tidak hanya akan mempunyai pengalaman menarik untuk menanam kacang, wortel atau selada, mereka juga akan merasa bangga apabila memakan tanaman yang mereka tanam sendiri.

Baca juga: Trik Untuk Membawa Anak-Anak Makan Sayur-sayuran, Sudah tiba masanya untuk Taman

3. Mengajar Tanggungjawab dan Sabar

Menanam pelbagai jenis tanaman bukanlah proses semalaman, tetapi memerlukan perhatian dan penjagaan harian. Anak-anak akan belajar bahawa mereka hanya dapat menikmati buah-buahan atau sayur-sayuran yang mereka tanam jika mereka menjaganya dengan kerap. Dengan melibatkan anak kecil anda dalam proses menjaga tanaman dari awal hingga akhir, ibu bapa secara tidak langsung dapat mengajar mereka untuk bertanggungjawab. Anak-anak juga belajar untuk bersabar sementara menunggu buah dan sayur mereka tumbuh.

Baca juga: Ini adalah cara mengajar anak-anak untuk bertanggungjawab sejak usia dini

4. Mengajar Pelbagai Pengetahuan

Berkebun juga boleh menjadi peluang bagi ibu bapa untuk mengajar pelbagai jenis pengetahuan kepada anak-anak mereka. Pelbagai pengetahuan sehari-hari yang dapat diajarkan kepada anak-anak ketika berkebun, termasuk musim, cuaca, kitaran hidup, jenis tanaman, dan banyak lagi.

Selain itu, ibu bapa juga dapat mengembangkan kemampuan anak-anak mereka untuk mengira dan membaca sambil berkebun, anda tahu. Sebagai contoh, ibu boleh meminta anak membilang biji dan kelopak bunga. Untuk meningkatkan kemampuan membaca anak kecil anda, ibu boleh memintanya membaca arahan mengenai cara menanam benih atau nama benih itu sendiri.

5. Ajar Anak-anak Kepentingan Melindungi Alam Sekitar

Ketika anak-anak berkebun, mereka dapat menyedari betapa pentingnya menjaga dan menjaga persekitaran yang bersih jika mereka menginginkan kebun mereka tumbuh dengan baik dan menghasilkan tanaman yang sihat. Ini juga boleh menjadi peluang terbaik bagi ibu bapa untuk memberitahu anak-anak mereka tentang konsep, seperti pencemaran, racun perosak, dan kitar semula.

Baca juga: Ajar Anak-Anak Mencintai Alam, Inilah Caranya

6. Mengurangkan Tekanan

Berkebun juga boleh menjadi cara yang sangat berkesan untuk menghilangkan tekanan pada kanak-kanak, kerana aktiviti ini mengajar cara berehat, tenang, dan mengawal emosi. Menghabiskan masa di luar rumah, di antara bunga dan pokok, telah membuktikan bahawa anak-anak dan ibu bapa lebih bahagia.

Menurut banyak kajian, berkebun hanya selama 30 minit sehari dapat mengurangkan tahap hormon stres kortisol. Oleh itu, berkebun adalah aktiviti yang sangat sesuai dilakukan dalam tempoh karantina diri semasa.

Itulah 6 faedah mengajak anak-anak ke kebun. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai keibubapaan, gunakan aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Universiti Mama. Diakses pada tahun 2020. Faedah Berkebun.
Perabot Pembelajaran Awal. Diakses pada tahun 2020. Faedah Berkebun dengan Anak-anak.
Alam Montessori. Diakses pada tahun 2020. Kepentingan dan Faedah Mengajar Berkebun kepada Kanak-kanak Balita kepada Kanak-kanak Prasekolah .