Pemilik Kulit Sensitif, Inilah Cara Mengatasi Milia

Jakarta - Adakah anda pernah menemui bintik-bintik putih kecil di wajah anda, terutama di bawah mata anda? Mungkin, anda mengalami milia. Masalah kulit ini lebih kerap berlaku pada bayi. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan orang dewasa juga mengalaminya, terutamanya jika anda mempunyai kulit sensitif. Kehadiran milia sering menjadikan penampilannya kurang sedap dipandang.

Milia berbeza dengan jerawat. Milia berlaku kerana serpihan kulit mati yang terperangkap di bawah permukaan kulit. Tidak hanya di bawah mata, bintik putih kecil milia juga dapat muncul di kawasan sekitar hidung, dagu, dan pipi. Tidak perlu risau, milia memang boleh hilang dengan sendirinya dalam beberapa minggu. Namun, jika anda terganggu dengan kehadirannya, lakukan cara mudah berikut untuk menangani milia:

  • Bersihkan Wajah Anda Secara Berkala

Ini adalah kunci paling berkesan untuk mendapatkan wajah yang bersih dan bebas dari pelbagai aduan, termasuk milia. Namun, tidak banyak orang tahu bahawa ada juga cara untuk membersihkan wajah anda. Pertama, pastikan produk pencuci muka yang anda gunakan tidak mengandungi parabens, tetapi mengandungi asid sitrik, asid glikolik, dan asid salisilik. Ketiganya secara aktif membantu membuang sel-sel kulit mati, habuk, dan kotoran.

Baca juga: 4 Cara Semula Jadi Yang Boleh Mengatasi Milia

  • Memakai Pelindung Matahari dan Retinoid Cream

Vitamin A yang terdapat dalam krim retinoid topikal dapat membantu menghilangkan milia. Gunakan sekurang-kurangnya sekali setiap hari. Lengkapkan penjagaan wajah dengan menggunakan pelindung matahari untuk melindungi kulit wajah dari pendedahan cahaya matahari secara langsung. Pelindung matahari membantu menyeimbangkan penggunaan krim retinoid sensitif dengan pendedahan cahaya matahari. Kombinasi kedua-duanya berkesan untuk mengurangkan keradangan atau kerengsaan kulit yang berlaku kerana munculnya bintik-bintik putih.

  • Mengelupas

Pengelupasan merujuk pada proses perawatan wajah dengan membuang sel-sel kulit mati, sehingga kulit bebas dari semua jenis perengsa yang memicu milia. Teknik rawatan wajah ini membantu mengekalkan keseimbangan keratin pada kulit agar tidak berlebihan. Pengelupasan lebih kerap dilakukan di klinik kecantikan, tetapi anda juga boleh melakukannya secara bebas di rumah.

Baca juga: Inilah Punca Milia dan Cara Mengatasinya

Caranya, sediakan gula merah yang dicampurkan dengan minyak zaitun. Sapukan secara merata pada kawasan muka yang mempunyai milia atau secara menyeluruh untuk hasil yang maksimum. Beri urutan lembut dan perlahan sehingga topeng diserap sepenuhnya di wajah, kemudian bilas dengan air sejuk. Anda boleh melakukan rawatan ini tiga kali dalam satu minggu sehingga milia hilang sepenuhnya.

  • Membuat Masker Madu

Madu adalah bahan semula jadi yang senang dicari, dan sangat berguna untuk menyokong kecantikan kulit. Madu mempunyai sifat antibakteria untuk membunuh bakteria dan mencegah keradangan atau kerengsaan pada kulit. Milia bukan disebabkan oleh bakteria, tetapi menggunakan topeng madu masih dapat membantu memperbaiki penampilan kulit.

Baca juga: Penampilan yang Mengganggu, Inilah Cara Menghilangkan Milia

Itulah cara mudah untuk menangani milia. Sekiranya anda tidak pasti, anda boleh meminta pakar kecantikan anda secara langsung untuk kaedah berkesan merawat milia pada kulit sensitif. Caranya, gunakan aplikasi dan anda boleh bercakap terus dengan doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja. Mudah dan praktikal, bukan?

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Menghilangkan Milia: Adakah Pembuangan Rumah Selamat?
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Cara Menghilangkan Milia Muka.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Cara Menghilangkan Milia.