Jarang, Pendarahan Otak Dapat Dikenali Dari Gejala Ini

Jakarta - Pendarahan otak adalah pendarahan yang berlaku pada tisu otak. Pendarahan ini boleh berlaku secara tiba-tiba, terutama pada orang dengan strok pendarahan atau trauma otak. Pendarahan otak yang boleh disebabkan oleh kejadian tidak traumatik, seperti pecahnya saluran darah akibat tekanan darah tinggi (hipertensi), kelemahan struktur dinding saluran darah, dan amiloidosis.

Tanda dan Gejala Pendarahan Otak

Gejala pendarahan otak yang muncul bergantung pada tempat ia berlaku. Contohnya, pendarahan di bahagian otak yang berkaitan dengan penglihatan akan mengalami gangguan penglihatan. Pendarahan yang berlaku di pusat pertuturan di otak menyebabkan masalah pertuturan, dan pendarahan yang berlaku di bahagian bawah atau batang otak menyebabkan gangguan tindak balas.

Tetapi secara umum, penderita serebrum mengalami sakit kepala yang teruk, mual, muntah, lumpuh di satu bahagian badan, kejang tiba-tiba, mati rasa, gangguan koordinasi dan keseimbangan, dan pendarahan dari telinga.

Jenis Pendarahan Otak

Mengikut lokasi kejadian, pendarahan otak terbahagi kepada tiga jenis, iaitu pendarahan subarachnoid yang berlaku pada tisu otak di bawah membran pelindung otak, hematoma epidural dan subdural yang berlaku antara otak dan tengkorak, dan pendarahan intraserebral yang berlaku pada tisu otak. Ini adalah penjelasan mengenai tanda dan gejala pendarahan serebrum mengikut lokasi kejadiannya.

1. Pendarahan Subarachnoid

Satu jenis strok Ini berlaku kerana pendarahan di subarachnoid, yang merupakan ruang di lapisan pelindung otak atau meninges. Akibatnya, orang dengan pendarahan subarachnoid mengalami lumpuh, koma, dan kematian. Keadaan ini boleh berlaku akibat trauma, kecederaan kepala atau tanpa trauma (berlaku secara spontan). Pesakit dengan pendarahan subarachnoid harus segera mendapatkan rawatan perubatan.

Gejala pendarahan subarachnoid yang perlu diperhatikan adalah kekakuan leher, mual, muntah, sakit di bahagian bahu, lumpuh pada satu sisi badan, kejang, penurunan kesedaran, dan penglihatan kabur, dua kali ganda atau kepekaan terhadap cahaya.

2. Hematoma Epidural dan Subdural

Hematoma epidural adalah keadaan di mana darah memasuki ruang antara tengkorak dan lapisan yang menutupi otak (dura), menyebabkan darah terkumpul di otak. Akibatnya, orang dengan hematoma epidural mengalami gangguan penglihatan, pergerakan, pertuturan, dan penurunan kesedaran. Keadaan ini berlaku kerana kecederaan kepala yang menyebabkan patah tulang tengkorak, kerosakan pada lapisan dura.

Sementara itu, hematoma subdural adalah kumpulan darah antara dua lapisan otak, iaitu lapisan arachnoid dan dura. Gejala yang perlu diperhatikan adalah sakit kepala, muntah, gangguan pertuturan, sawan, amnesia, kesukaran berjalan, lumpuh pada satu sisi badan, hingga kesedaran menurun. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, hematoma epidural dan subdural boleh menyebabkan kematian.

3. Pendarahan Intracerebral

Keadaan pendarahan di otak yang boleh berlaku tanpa amaran dan bertambah buruk selepas 30 - 90 minit. Gejala yang perlu diperhatikan adalah kelemahan tiba-tiba, mati rasa, gangguan ucapan, kesukaran mengawal pergerakan mata, muntah, masalah berjalan, pernafasan tidak teratur, dan kehilangan kesedaran.

Ini adalah tanda dan gejala pendarahan otak yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai pendarahan otak, tanyakan kepada doktor anda . Anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk bertanya kepada doktor yang dipercayai. Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • Kecederaan Kepala Yang Boleh Menyebabkan Amnesia
  • Risiko Fatal Di Sebalik Kecederaan Kepala
  • 5 Punca Kecederaan Kepala Yang Parah Yang Menyebabkan Trauma