Sebab Penyumbatan Saluran Pundi kencing Sering Berlaku pada Lelaki

Jakarta - Penyumbatan saluran keluar pundi kencing (BOO) adalah penyumbatan yang berlaku di pangkal pundi kencing. Penyumbatan ini memberi kesan untuk mengurangkan atau menghentikan aliran air kencing ke dalam uretra. Oleh itu, adakah benar bahawa penyumbatan pundi kencing lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita?

Baca juga: Sakit ketika membuang air kecil, mungkin 4 perkara ini menjadi penyebabnya

Penyumbatan Saluran Pundi kencing Lebih Sering Mempengaruhi Lelaki

Penyumbatan saluran keluar pundi kencing lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita. Biasanya disebabkan oleh hiperplasia prostat jinak (BPH) aka prostat membesar. Penyebab lain adalah batu pundi kencing, uretra, ketumbuhan di kawasan pelvis (serviks, prostat, rahim, rektum), leher pundi kencing kerana kecederaan atau pembedahan, barah prostat, atau kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.

Pada lelaki, keadaan ini menyebabkan penyumbatan yang melambatkan atau menghentikan aliran air kencing keluar dari pundi kencing. Akibatnya, air kencing masuk semula ke dalam sistem dan menyukarkan penghidap membuang air kecil. Ini adalah gejala penyumbatan saluran pundi kencing yang perlu diperhatikan oleh lelaki dan wanita.

 • Sakit di perut.

 • Kekerapan membuang air kecil meningkat, tetapi sukar untuk dilalui.

 • Terdapat rasa sakit ketika membuang air kecil.

 • Urin yang keluar cenderung lambat dan sekejap-sekejap.

 • Kerap bangun pada waktu malam untuk membuang air kecil.

 • Mual dan kelemahan.

 • Pengekalan cecair jika kegagalan buah pinggang telah berlaku.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara jangkitan saluran kencing dan batu pundi kencing

Diagnosis dan Rawatan Penyumbatan Saluran Pundi kencing

Jangkitan penyumbatan saluran pundi kencing disyaki apabila perut atau pundi kencing seseorang membesar secara tidak normal. Ujian yang dilakukan untuk diagnosis termasuk:

 • Ujian darah untuk memeriksa kerosakan buah pinggang.

 • Budaya air kencing untuk mengenal pasti jangkitan.

 • Ultrasound buah pinggang dan pundi kencing untuk mencari penyumbatan air kencing.

 • Ujian air kencing untuk memeriksa darah dalam air kencing.

 • X-ray untuk mengenal pasti penyempitan uretra.

Rawatan penyumbatan saluran keluar pundi kencing bergantung kepada penyebabnya. Dalam kebanyakan kes, penyakit ini dirawat dengan memasukkan kateter ke dalam uretra (Mr P pada lelaki) ke dalam pundi kencing. Tujuannya adalah untuk memperbaiki penyumbatan yang berlaku. Kadang kala, kateter suprapubik diperlukan untuk mengosongkan air kencing dari pundi kencing. Pembedahan dilakukan untuk rawatan jangka panjang.

Berhati-hatilah dengan Komplikasi Penyumbatan Saluran Pundi kencing

Dalam kes yang teruk, penyumbatan saluran keluar pundi kencing boleh menyebabkan komplikasi berikut:

 • Batu keluar saluran kencing. Batu boleh terbentuk di buah pinggang, ureter, pundi kencing, atau uretra. Keadaan ini menyebabkan penyumbatan saluran kencing, jadi penghidapnya merasa sakit ketika membuang air kecil, mengalami kesukaran membuang air kecil, atau sama sekali tidak dapat membuang air kecil.

 • Jangkitan saluran kencing berulang (UTI). UTI adalah keadaan apabila saluran kencing dijangkiti bakteria. Gejala termasuk demam, sakit perut dan pelvis, sakit ketika membuang air kecil, dan darah dalam air kencing.

 • pengekalan kencing, adalah gangguan pundi kencing yang menyukarkan penghidap membuang air kecil atau membuang air kecil.

 • ketidaksinambungan kencing, adalah penyakit yang menyukarkan penderita untuk mengawal keinginan membuang air kecil. Akibatnya, air kencing keluar secara tiba-tiba jadi penghidap mesti menggunakan lampin sekiranya berlaku.

Baca juga: Sukar membuang air kecil, mungkin anda menghidap penyakit ini

Itulah sebab mengapa penyumbatan saluran keluar pundi kencing lebih cenderung menyerang lelaki berbanding wanita. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai penyakit ini, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda . Anda hanya perlu membuka aplikasi dan pergi ke ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!