Adakah anda mengalami kecederaan Hamstring? Inilah yang akan berlaku pada tubuh

, Jakarta - Kecederaan hamstring adalah perkara biasa pada seseorang yang suka sukan, seperti atlet. Ketegangan hamstring atau otot adalah kecederaan pada satu atau lebih otot di bahagian belakang paha. Secara amnya, kecederaan hamstring sembuh dengan baik dengan rawatan sederhana dan juga rawatan bukan pembedahan.

Seseorang berisiko meningkat mengalami kecederaan hamstring ketika bermain bola sepak, bola keranjang, tenis, atau sukan lain yang melibatkan pecut dan kemudian berhenti secara tiba-tiba dan berlari lagi. Kecederaan hamstring lebih kerap berlaku pada pelari yang sering menggunakan kakinya.

Perkara yang dapat dilakukan untuk mengatasi kecederaan hamstring yang terjadi adalah dengan banyak berehat, menggunakan ais ke kawasan yang cedera, dan mengambil ubat penahan sakit untuk menghilangkan rasa sakit dan bengkak yang berkaitan dengan kecederaan hamstring. Pembedahan boleh dilakukan untuk merawat kecederaan pada otot atau tendon, tetapi ini jarang berlaku.

Baca juga: Sebab Atlet Selalunya Mendapat Kecederaan Hamstring

Apa yang Berlaku pada Tubuh Apabila Kecederaan Hamstring Berlaku

Apabila seseorang mengalami kecederaan hamstring, ia boleh berlaku di mana sahaja. Walau bagaimanapun, keadaan ini paling kerap berlaku di mana tendon dan tisu otot bersilang atau disebut persimpangan myotendinous. Perkara lain yang boleh berlaku adalah kecederaan pada tendon hamstring yang terpisah dari tulang, walaupun ini jarang terjadi. Kecederaan ini juga dikenali sebagai hamstring avulsion dan biasanya berlaku di bahagian atas hamstring.

Terdapat dua kecederaan hamstring yang boleh berlaku, termasuk:

1. Rip di Myotendinous Junction

Ini biasanya berlaku pada atlet berlari. Kecederaan hamstring ini paling kerap berlaku pada pertengahan paha di sepanjang persimpangan myotendinous, otot bisep femoris. Kecederaan ini biasanya berlaku ketika kaki memanjang ke hadapan dan kaki siap mendarat. Ini berlaku apabila hamstrings menguncup secara eksentrik untuk cuba melambatkan pergerakan.

2. Hamstring Avulsion

Kecederaan hamstring ini biasanya berlaku pada seseorang yang melakukan sukan, seperti menari dan gimnastik yang memerlukan peregangan otot yang melampau. Kecederaan ini lebih kerap terjadi pada hamstring proksimal, yang merupakan bahagian yang menghubungkan ke tuberositi iskial atau tulang duduk berhampiran bahagian bawah pelvis. Sekiranya kecederaan berlaku, mungkin memerlukan masa pemulihan yang lebih lama, sekitar 3 hingga 6 bulan untuk dapat kembali ke aktiviti penuh.

Baca juga: Inilah Cara Mencegah dan Mengubati Kecederaan Hamstring

Gejala Kecederaan Hamstring

Apabila anda meregangkan tali pinggang sambil berlari dengan pantas, anda akan merasakan sakit tiba-tiba di bahagian belakang paha anda. Ini boleh disebabkan apabila anda berhenti secara tiba-tiba, melompat atau jatuh.

Gejala lain yang mungkin timbul ialah:

  • Bengkak selama beberapa jam setelah kecederaan berlaku.

  • Berlakunya lebam atau perubahan warna pada bahagian belakang kaki selama beberapa hari setelah rasa sakit di paha dirasakan.

  • Hamstrings lemah dan boleh bertahan selama berminggu-minggu.

Pencegahan Kecederaan Hamstring

Semasa melakukan aktiviti fizikal, anda harus melakukan regangan dan pemanasan. Tindakan ini dapat membantu mengurangkan risiko kecederaan hamstring yang boleh berlaku. Cobalah untuk tetap bugar ketika bersenam, bukan bersenam untuk menjadi cergas.

Baca juga: Berikut adalah 10 sukan yang cenderung menyebabkan hamstring

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kecederaan hamstring, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store atau Google Play!