Membaca Buku pada Waktu Malam adalah Baik untuk Otak

, Jakarta - Membaca buku adalah salah satu aktiviti terbaik untuk otak. Buku membantu anda memperluas cakrawala anda dan menambahkan pengetahuan berguna untuk diterapkan dalam kehidupan seharian. Pepatah "buku adalah tingkap dunia" adalah benar. Kerana, tahukah anda bahawa Elon Musk, CEO Tesla, belajar membina roket dengan membaca buku? Dia bukan satu-satunya CEO yang menjadikan kebiasaan membaca. Warren Buffet, seorang ahli perniagaan yang berjaya dari Amerika Syarikat juga mengakui bahawa dia menghabiskan sehingga lima atau enam jam sehari membaca buku. Sebagai tambahan, kebanyakan CEO syarikat membaca sehingga 60 buku setiap tahun.

Seperti diketahui, menjadi CEO syarikat membuat anda kehilangan banyak masa untuk bekerja. Sebenarnya, mereka berdua masih sempat untuk membuka buku. Sebilangan orang bersetuju bahawa membaca buku sebelum tidur adalah waktu terbaik untuk berehat dan merehatkan badan. Bukan hanya membantu memperluas cakrawala anda, berikut adalah faedah yang anda dapat jika anda suka membaca buku sebelum tidur, terutama untuk otak.

Baca juga: Lakukan 7 Tabiat Baik Ini Sebelum Tidur

  • Menajamkan Ingatan

Otak bekerja lebih kuat pada waktu malam. Kenapa begitu? Semasa anda berehat dan tidur, semua tenaga anda dapat difokuskan pada otak. Maka anda akan ingat lebih baik. Selain itu, orang cenderung lebih banyak menumpukan perhatian pada waktu malam. Oleh itu, mengambil kesempatan membaca dan mempelajari sesuatu yang berguna sebelum tidur sangat bermanfaat. Apabila anda ingin mengambil peperiksaan atau mempersiapkan persembahan, anda boleh menjadikannya lebih matang dengan membaca buku sebelum tidur.

  • Melegakan tekanan

Semasa melakukan aktiviti harian, kita pasti akan merasa tertekan dan tekanan ini akan meningkat pada waktu malam. Apabila tiba masanya untuk tidur, fikiran anda menjadi semakin bingung. Membaca buku pada waktu tidur adalah masa yang tepat, kerana dapat mengalihkan perhatian dari minda yang tertekan. Membaca buku sebelum tidur selama enam minit dapat mengurangkan tekanan sehingga 68 peratus. Tidak kira buku apa yang anda baca, selagi menarik untuk anda baca, anda dapat merasakan faedahnya.

Baca juga: Hati-hati, 5 tanda tekanan fizikal ini boleh mengganggu kesihatan anda

  • Meningkatkan Fungsi Otak

Membaca buku menjadikan otak lebih aktif. Anda menjadi lebih fokus, memahami bahasa, meningkatkan pemikiran, mengembangkan imaginasi dan kreativiti. Kebiasaan membaca buku juga membantu anda memahami ejaan bahasa yang betul.

  • Cegah pikun

Membaca buku menjadikan orang tua lebih lambat untuk merosot fungsi otak. Ini kerana aktiviti membaca buku dapat meningkatkan daya ingat dan ingatan terhadap sesuatu.

Apabila anda ingin memilih membaca sebelum tidur, anda harus memilih buku yang melibatkan minda dan pastinya menghiburkan. Walaupun buku yang membosankan dapat membuat anda merasa mengantuk, buku ini harus dielakkan kerana membaca buku yang tidak menarik tidak akan menjadikan pengalaman itu menyenangkan. Kesannya, anda enggan mengembangkan kebiasaan membaca buku sebelum tidur.

Baca juga: Sebab Mengapa Ramai Wanita Mengalami Insomnia

Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan yang menyukarkan anda tidur atau masalah lain, anda boleh memanfaatkan ciri-cirinya Hubungi Doktor dalam aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Suara / Video dan berbual. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.