Inilah sebabnya orang yang mempunyai darah tebal tidak dapat menderma darah

“Orang yang mempunyai darah tebal dilarang menderma darah. Ini kerana darah tebal dapat meningkatkan risiko pembekuan darah, yang dapat menyebabkan berbagai penyakit serius. Oleh itu, penting untuk memastikan keadaan kesihatan sebelum menderma darah. "

Jakarta - Selain menyelamatkan nyawa orang lain, anda juga mendapat banyak faedah dari menderma darah. Namun, ada syarat yang perlu dipenuhi sebelum menjadi penderma. Salah satunya tidak mengalami keadaan darah yang tebal.

Orang yang mempunyai keadaan kelikatan darah tidak dibenarkan menderma darah. Jadi, apa sebabnya?

Baca juga: Ketahui cara menderma darah dengan selamat semasa wabak

Mengapa orang yang mempunyai darah tebal tidak dibenarkan menderma darah?

Lancarkan halaman Kesihatan Setiap Hari, Mary Ann Bauman, MD., Jurucakap doktor untuk gerakan Go Red for Women American Heart Association, mendedahkan bahawa darah tebal bergerak lebih perlahan di dalam badan.

Ini meningkatkan risiko sel darah merah melekat dan bergumpal bersama. Gumpalan darah ini dapat menyebabkan penyumbatan, menyekat aliran oksigen dan nutrien yang dibawa oleh darah ke pelbagai tisu badan.

Risiko lain, darah tebal juga dapat menjadikan kadar oksigen dalam sel lebih rendah daripada yang seharusnya. Keadaan ini juga boleh menyebabkan pemilik badan kekurangan hormon dan nutrien.

Tambahan pula, pembekuan darah mempengaruhi kesihatan dalam jangka masa panjang. Beberapa masalah kesihatan serius yang boleh berlaku adalah strok, penyakit jantung koronari, dan pelbagai masalah jantung yang lain.

Ini kerana darah tebal yang menyebabkan pembekuan darah, dapat menyekat aliran darah kembali ke jantung atau ke otak. Ini kemudian meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.

Baca juga: 4 Keadaan Kesihatan yang Memerlukan Penderma Plasma Darah

Dalam kes ringan, penerima penderma darah tebal juga dapat mengalami beberapa gejala seperti sesak nafas, pening, dan kelemahan. Mungkin juga bagi penderma darah tebal mengalami masalah kesihatan yang sama dengan penderma.

Tidak ketinggalan jika penerima penderma darah tebal sudah mempunyai sejarah penyakit serius sebelumnya. Risiko masalah akibat pembekuan darah mungkin lebih tinggi.

Punca Pembekuan Darah

Dalam dunia perubatan, darah tebal juga dikenali sebagai trombophilia atau hypercoagulation. Ini adalah keadaan yang berkaitan dengan gangguan pembekuan darah.

Jadi, jika anda mempunyai darah tebal, ini bermakna darah anda beku atau gumpalan lebih mudah. Darah dikategorikan sebagai tebal jika tahap hemoglobin mencapai 18-19 g / dL dan tahap hematokrit mencapai 50-60 peratus. Angka ini melebihi nilai normal.

Jadi, apa penyebabnya? Secara amnya, ia adalah mutasi genetik yang diturunkan dari ibu bapa. Walau bagaimanapun, seberapa tebal darah dipengaruhi oleh pelbagai faktor, seperti:

  • Kiraan sel darah merah. Semakin banyak bilangan sel darah merah yang anda ada, semakin tebal darah.
  • Tahap lemak darah. Darah akan lebih tebal, jika tahap lemak darah juga tinggi.
  • Protein berlebihan dalam darah. Kehadiran kadar protein yang berlebihan dalam darah juga mempengaruhi kelikatan darah.
  • Keradangan kronik. Contohnya, kerana tabiat atau gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok. Walau bagaimanapun, ia juga boleh disebabkan oleh penyakit kronik seperti diabetes.
  • penyakit tertentu. Contohnya, lupus, polycythemia vera, dan penyakit lain.
  • Terlalu banyak vitamin K. Risiko pembekuan darah juga boleh meningkat dengan mengambil terlalu banyak vitamin K.

Baca juga: Hati-hati dengan Pembekuan Darah di Vena

Itulah perbincangan mengenai keadaan darah tebal yang tidak boleh didermakan. Jadi, untuk dapat menderma darah, anda mesti berada dalam keadaan sihat.

Sebaliknya, adanya keperluan kesihatan untuk menderma darah secara tidak langsung membuat anda memeriksa keadaan kesihatan anda. Ini pasti baik, memandangkan banyak penyakit hanya dapat dikesan setelah mereka teruk.

Oleh itu, cubalah menderma darah secara berkala, ya. Kerana, ia juga sangat berguna untuk anda. Sekiranya anda ingin melakukan pemeriksaan kesihatan, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital.

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diperoleh pada tahun 2021. Seberapa tebal darah anda?
Kesihatan Perubatan. Diakses pada tahun 2021. Pengiraan Darah Lengkap.
ScienceDaily. Diakses pada tahun 2021. Darah “Tebal” Dapat Meningkatkan Risiko Strok.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Serangan Jantung: Punca, Gejala, dan Rawatan.
WHO. Diakses pada tahun 2021. Pemilihan Penderma Darah.
Palang Merah Amerika. Diperoleh pada tahun 2021. Kriteria Kelayakan: mengikut abjad.