Kesan Penundaan pada Kesihatan

Jakarta - Nampaknya kebanyakan orang menangguhkan pekerjaan, walaupun hanya sekali dalam hidup mereka. Contohnya, menangguhkan kerja sekolah sehingga tarikh akhir penyerahan, atau menangguhkan kerja pejabat sehingga tarikh akhir menghampiri. Namun, ada yang benar-benar menyukai atau mempunyai kebiasaan menunda-nunda.

Sebenarnya, kebiasaan menunda-nunda bukanlah perkara yang baik. Ini boleh menjadi buruk bukan hanya untuk hubungan dengan orang lain, tetapi juga untuk kesihatan. Jadi, apakah kesan buruk dari kebiasaan menunda-nunda terhadap kesihatan? Ketahui lebih lanjut dalam perbincangan yang berikut.

Baca juga: Bekerja di Zon Selesa, Ini adalah Petua untuk Berpindah ke Pejabat Baru

Kebiasaan menunda adalah masalah mental

Ketika menunda-nunda, banyak yang mungkin mengaitkannya dengan kemahiran pengurusan masa yang buruk. Namun, penyelidikan menunjukkan bahawa kebiasaan menunda-nunda adalah hubungan yang kompleks dan tidak sesuai dengan pelbagai jenis pekerjaan tekanan , yang berkaitan dengan status psikologi seseorang.

Dr. Fuschia Sirois dari University of Sheffield di UK, mendedahkan bahawa orang yang cenderung menunda-nunda mempunyai tahap tekanan yang lebih tinggi. Di samping itu, mereka juga mempunyai rasa simpati yang lebih rendah daripada mereka yang lain.

Pendapat ini disokong oleh penyelidikan pada tahun 2017, yang diterbitkan dalam jurnal Sains Psikologi . Kajian menunjukkan hubungan antara penundaan dan neurosis, bahagian keperibadian yang berkaitan dengan perasaan kegelisahan, kebimbangan, atau kekecewaan.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah 9 jenis "pekerja racun" di pejabat

Orang yang cenderung menunda-nunda kelihatan mempunyai amigdala yang lebih besar daripada mereka yang tidak. Amigdala adalah bahagian otak yang berperanan dalam mengatur emosi, terutama memproses kegelisahan dan ketakutan.

Dalam kajian lain, dr. Timothy Pychyl, dari Carleton University di Ottawa, Kanada, mengatakan bahawa seseorang dapat menunda-nunda sebagai cara cepat untuk menangani mood yang tidak baik kerana tekanan kerja.

Kesan kepada Kesihatan

Kebiasaan menunda-nunda boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Meningkatkan Tekanan

Penundaan dapat meningkatkan tekanan. Sekiranya dijadikan kebiasaan, tidak mustahil ini akan mencetuskan gangguan kesihatan mental yang lebih teruk lagi.

2. Menurunkan Kesihatan Fizikal

Selain mempengaruhi kesihatan mental, ada juga bukti bahawa penundaan dapat mempengaruhi kesihatan fizikal seseorang. Dalam sebuah kajian tahun 2003, Fushia M. Sirois dan rakan-rakannya mendapati bahawa kebiasaan menunda pekerjaan yang berkaitan dapat menyebabkan keadaan kesihatan yang semakin buruk menunda rawatan.

Begitu juga, dalam kajian 2015 yang lain, Sirois dan pasukannya menyimpulkan bahawa penundaan adalah faktor yang boleh mencetuskan hipertensi dan penyakit kardiovaskular.

Baca juga: Sebagai seorang Introvert di Pejabat, Anda Mesti Perhatikan 3 Perkara Ini

Oleh itu, hindari kebiasaan menunda-nunda, terutama jika tidak ada alasan yang jelas. Sebilangan kerja mungkin memerlukan waktu untuk diselesaikan, misalnya kerana memerlukan penelitian dan mengumpulkan sebanyak mungkin informasi, sehingga pekerjaan pada suatu tugas perlu ditunda.

Sekiranya itu alasannya, tentu saja tidak ada masalah untuk menunda kerja, asalkan tidak melepasi had waktu yang ditentukan dan membuat anda tertekan. Namun, jika anda mempunyai kebiasaan menunda hanya kerana anda tidak mahu melakukannya, tentu itu bukan perkara yang baik.

Oleh itu, untuk mengelakkan tekanan dan risiko masalah kesihatan, penting untuk dapat menguruskan masa dengan baik, dan menyeimbangkannya dengan gaya hidup yang sihat. Sekiranya anda merasa tertekan dan memerlukan bantuan pakar, anda boleh muat turun permohonan untuk bercakap dengan ahli psikologi, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Persatuan Sains Psikologi. Diakses pada tahun 2020. Lebih Baik Bekerja: Penundaan Boleh Memudaratkan Kesihatan Jantung.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Adakah penundaan menjadi teman atau musuh kesihatan dan kreativiti?
Pusat Psik. Diakses pada tahun 2020. 10 Perkara Baik dan 10 Buruk Mengenai Penundaan.