5 Gangguan Mental Yang Sering Dialami Millennials

Jakarta - Bukan hanya pada orang dewasa, gangguan mental atau masalah psikiatri lebih mudah terjadi pada generasi muda, terutama remaja yang baru melangkah ke usia dewasa. Sudah tentu, ada banyak perkara yang menyebabkan keadaan ini, seperti sering mengalami tingkah laku yang tidak menyenangkan yang menyebabkan trauma, baik di persekitaran dan keluarga.

Trauma yang tidak dapat diselesaikan ini terkumpul dan menyebabkan tekanan. Malangnya, tidak ramai ibu bapa yang menyedari bahawa anak mereka mempunyai masalah mental. Sebenarnya, gejala mudah dikenali, seperti suasana hati yang cenderung berubah dalam waktu yang agak singkat, mudah marah dan emosional, untuk menunjukkan tingkah laku yang tidak menyenangkan.

Sebenarnya, apakah jenis gangguan mental pada anak milenium yang perlu diketahui oleh ibu bapa? Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Gangguan kebimbangan

Selalunya, kanak-kanak menghadapi sesuatu yang mereka lalui dengan kegelisahan atau ketakutan yang berlebihan. Ini mencetuskan kecemasan pada dirinya. Terdapat pelbagai jenis, mulai dari serangan panik, kegelisahan umum, sosial, hingga fobia mengenai sesuatu. Tentunya, gejala dan kegelisahan yang tidak wajar, malah boleh mengganggu aktiviti seharian.

Baca juga: 10 Tanda bahawa Keadaan Psikologi Terganggu

  • ADHD

Gangguan mental seterusnya pada kanak-kanak milenium adalah ADHD atau Gangguan Hiperaktifan Kekurangan Perhatian. Gangguan mental ini menyerang bahagian otak dengan gejala kekurangan perhatian, hiperaktif, dan impulsif yang mengganggu kerja otak. Walaupun banyak kanak-kanak dapat menyembunyikannya semasa sekolah menengah, permintaan tinggi menjadikan mereka tidak lagi dapat mengawal ADHD. Malangnya, ini boleh menyebabkan gangguan lain, salah satunya adalah gangguan pembelajaran, terutamanya jika anda tidak mendapatkan rawatan dengan segera.

  • Gangguan Makan

Bulimia, anoreksia, dan kecenderungan makan berlebihan adalah tiga jenis gangguan makan yang sering menyerang remaja dan milenium. Selalunya, keadaan ini didorong oleh tahap tekanan yang tinggi pada anak-anak, dan mereka melepaskannya dengan makan berlebihan untuk mencari ketenangan. Malangnya, dalam kes bulimia, makanan yang telah dimakan dimuntahkan lagi, sehingga lama-kelamaan tubuh menurunkan berat badan.

Baca juga: Bagaimana Media Sosial Menyebabkan Gangguan Makan?

  • Kemurungan

Bukan hanya orang dewasa, kemurungan awal boleh berlaku pada kanak-kanak, terutama remaja yang masih dalam tahap perkembangannya. Jangan sekali-kali mengabaikannya, kerana kemurungan yang tidak dirawat boleh mencetuskan keadaan berbahaya yang lain, seperti keinginan untuk menyakiti diri sendiri untuk membunuh diri. Malangnya, kemurungan sering tidak dapat dirawat, dan ini menyebabkan peningkatan jumlah kematian remaja akibat bunuh diri.

  • Bipolar

Gangguan bipolar menyebabkan perubahan mood yang tidak normal dalam aktiviti dan tenaga. Kanak-kanak dengan gangguan ini boleh mempunyai banyak tenaga sehingga mereka dapat lebih aktif daripada biasa. Namun, pada waktu yang hampir sama, dia tiba-tiba berubah menjadi murung, merasa sangat sedih, dan kehilangan keinginannya untuk bergerak.

Baca juga: Kemurungan Boleh Berlaku Pada Umur Umur

Itu adalah beberapa jenis gangguan mental yang paling biasa pada kanak-kanak milenium. Sebagai ibu bapa, bapa dan ibu tentunya mesti mengenali simptomnya lebih awal, agar rawatan dan rawatan dapat diberikan. Jangan ragu untuk membawa anak anda menjalani terapi, kerana ini membantu mengurangkan kesan negatif yang mungkin berlaku.

Kini, lebih mudah bagi ibu untuk membuat temu janji dengan pakar psikiatri, kerana ibu boleh memilih sendiri di hospital. Anda boleh melihat kaedahnya dengan lebih terperinci di sini. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyak maklumat mengenai masalah mental kanak-kanak, anda boleh muat turun permohonan untuk terus bertanya kepada doktor.