Apa yang Berlaku pada Kandungan Ketika Wanita Hamil Kekurangan Yodium

, Jakarta - Lebih baik memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan semasa mengandung. Makan banyak makanan sihat dengan diet yang baik membantu perkembangan bayi dalam kandungan dan menjaga kesihatan ibu.

Banyak nutrien diperlukan semasa kehamilan. Pengambilan cecair, folat, kalsium dan yodium tidak boleh kurang. Jadi bagaimana jika wanita hamil mengalami kekurangan yodium semasa mengandung?

Iodin adalah bahan mineral yang berperanan dalam menghasilkan hormon tiroid. Sementara itu, hormon tiroid sendiri mempengaruhi perkembangan otak dan organ, pertumbuhan anak, sistem pencernaan, mengatur suhu badan dan mengawal pengecutan otot. Semasa mengandung, yodium berperanan untuk perkembangan otak dan saraf pada janin di rahim. Dengan pemenuhan keperluan iodin pada wanita hamil, ia akan membantutkan perkembangan saraf dan otak janin untuk berkembang dengan sempurna.

Sebaiknya elakkan kekurangan yodium semasa mengandung. Kekurangan yodium pada wanita hamil menjadikan perkembangan bayi tidak sempurna, hipotiroidisme kongenital pada janin, bayi yang dilahirkan dengan berat badan rendah dan lebih teruk lagi, wanita hamil boleh mengalami keguguran.

Baca juga: Ingin menjalani tempoh kehamilan yang selesa? Pertama Baca Petua Ini

Kepentingan Pengambilan Iodin untuk Wanita Hamil

Sebenarnya setiap orang memerlukan pengambilan yodium yang mencukupi di dalam badan. Banyak kesan yang akan dialami terhadap kesihatan sekiranya pengambilan yodium dalam badan tidak dipenuhi, seperti merasa letih, otot lemah dan meningkatkan risiko kenaikan berat badan. Ini kerana hormon tiroid yang dibentuk oleh yodium berguna untuk proses pembentukan tenaga dalam badan.

Walaupun semua orang memerlukan yodium, wanita hamil memerlukan lebih banyak yodium daripada orang yang tidak hamil. Ia digunakan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi di dalam kandungan. Wanita hamil memerlukan 220 mikrogram atau 2.2 mg yodium setiap hari. Manakala orang dewasa hanya memerlukan 0.15 mg sehari.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal The Lancet pada tahun 2013 mengatakan wanita hamil yang menggunakan yodium mempunyai anak dengan kemampuan membaca dan bercakap yang lebih baik daripada wanita hamil yang kekurangan yodium.

Baca juga: Ketahui 5 perkara yang berlaku apabila badan kekurangan yodium

Makanan yang Mengandungi Iodin

Memang, pada masa ini ada garam yang sudah mengandung yodium, tetapi itu tidak bermaksud wanita hamil boleh menambahkan lebih banyak garam pada makanan mereka. Ini memberi kesan negatif kepada ibu dan janin di dalam rahim. Kami mengesyorkan agar anda mengambil makanan yang mengandungi yodium secara semula jadi agar keperluan iodin ibu dan janin dalam kandungan dapat dipenuhi:

1. Makanan Laut

Makanan laut seperti ikan kod, tuna dan udang mengandungi yodium yang cukup tinggi untuk kesihatan ibu hamil dan janin di dalam rahim. Kami mengesyorkan agar anda memperhatikan proses memasak makanan laut dan memakan makanan yang telah dimasak dengan baik dengan tahap kelembutan yang sempurna. Elakkan makan makanan laut mentah.

2. Telur

Dalam satu telur mengandungi iodin yang cukup tinggi, terutama pada kuning telur. Sebiji telur mengandungi 0.12 mg yodium. Pengambilan telur yang sudah berada dalam tahap kematangan yang sempurna untuk mengelakkan bakteria atau virus pada telur.

3. Susu

Bukan hanya untuk memenuhi keperluan kalsium wanita hamil, susu juga memenuhi keperluan iodin wanita hamil. Kami mengesyorkan agar anda mengambil susu pasteur supaya kesihatan ibu dan janin dalam kandungan terjaga. Ibu boleh makan makanan yang merupakan turunan dari produk tenusu seperti yogurt atau keju.

Menjaga kesihatan bayi dalam kandungan adalah keutamaan bagi ibu bapa. Tidak ada salahnya untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai masalah kehamilan. Gunakan aplikasinya untuk mendapatkan maklumat mengenai nutrien yang diperlukan semasa kehamilan dan muat turun permohonan sekarang, melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: Masalah Kehamilan yang Sering Berlaku Pada Permulaan