Rawatan Hives yang Boleh Dilakukan di Rumah

, Jakarta - Gatal-gatal yang berlaku biasanya ringan dan boleh hilang sendiri tanpa rawatan khas. Namun, untuk melegakan gejala gatal dan sakit yang muncul, terdapat beberapa ubat rumah yang boleh dilakukan. Matlamat rawatan di rumah adalah memberi keselesaan dan mempercepat pemulihan.

Urtikaria aka gatal-gatal adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh welts atau lebam yang muncul di permukaan kulit. Benjolan yang muncul berwarna merah atau putih dan boleh gatal atau menyakitkan. Gatal-gatal yang disebabkan oleh gatal-gatal boleh muncul di satu bahagian badan atau merebak ke bahagian badan yang lain. Keadaan ini jarang berbahaya, tetapi rawatan masih perlu dilakukan agar gatal-gatal tidak bertambah buruk.

Baca juga: Hives Boleh Berjangkit? Pertama Ketahui Fakta

Cara Mudah Mengatasi Gatal-gatal

Benjolan yang muncul sebagai tanda gatal-gatal dapat memiliki ukuran dan bentuk yang berbeda, mulai dari ukuran kecil hingga ukuran tangan. Selain gatal, penyakit ini juga dapat memicu sensasi terbakar dan sensasi menyengat. Gatal-gatal akibat gatal-gatal boleh muncul di mana sahaja di badan, termasuk muka, bibir, lidah, dan telinga.

Walaupun tidak berbahaya, gatal, menyengat, dan sakit akibat gatal-gatal dapat sangat mengganggu dan menyakitkan. Oleh itu, terdapat pelbagai cara menangani yang dapat dilakukan untuk merawat keadaan ini, termasuk:

1. Jangan tercalar

Apabila sensasi gatal muncul, anda mungkin merasa jengkel dan benar-benar ingin menggaru kulit anda. Lebih baik jika anda tidak mahu. Menggaru kulit yang gatal akibat gatal-gatal hanya akan menyebabkan gatal-gatal menjadi lebih teruk dan berisiko menyebabkan kecederaan pada kawasan kulit yang tercalar.

2. Mesin cuci

Apabila menyedari penampilan gatal-gatal di permukaan kulit, disarankan untuk mandi dengan air bersih. Tetapi ingat, anda harus mengelakkan menggunakan air suam. Sebaliknya, gunakan air suhu bilik untuk melegakan lebam dan lebam yang gatal. Juga, elakkan menggunakan sabun yang mengandungi bahan kimia yang keras. Mandi bertujuan untuk mengurangkan pendedahan kepada alergen yang mungkin masih terdapat pada kulit, sehingga gatal-gatal tidak menjadi lebih teruk.

3. Pemampat Kulit

Selain mandi dengan air bersih, melegakan gatal-gatal pada gatal-gatal juga boleh dilakukan dengan memampatkan kulit. Gunakan kain yang sebelumnya telah direndam dalam air sejuk dan perah, kemudian sapukan pada kulit yang gatal.

Baca juga: Inilah sebab mengapa gatal-gatal tidak tergores

4. Sapukan Losyen

Mengatasi ketidakselesaan pada kulit dengan gatal-gatal juga boleh dilakukan dengan menggunakan losyen. Produk ini dapat mengurangkan kesakitan dan kesakitan akibat gatal-gatal. Agar gejala gatal-gatal cepat hilang, pilih jenis losyen yang mengandungi Calamine dan sapukan pada kawasan kulit yang terjejas.

5. Pakaian yang Selesa dan Longgar

Semasa gatal-gatal menyerang, elakkan memakai pakaian yang terlalu ketat. Memakai pakaian yang terlalu ketat sebenarnya boleh menyebabkan gatal-gatal pada kulit menjadi lebih teruk. Pilih pakaian yang diperbuat daripada kain lembut dan longgar.

Baca juga: Gatal-gatal, Alahan atau Penyakit?

Sekiranya gatal-gatal pada kulit tidak hilang atau menjadi lebih teruk, segera pergi ke hospital. Atau anda boleh cuba bercakap dengan doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Tanyakan mengenai gatal-gatal pada kulit dan bagaimana mengatasinya dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Hives.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Hives.
Medscape. Diakses pada tahun 2020. Urtikaria (Gatal-gatal).
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apakah Hives dan Angioedema?