7 Makanan Sihat untuk Sakit Tenggorokan

, Jakarta - Kadang-kadang dalam proses penyembuhan penyakit, tidak hanya obat-obatan yang perlu dikonsumsi, tetapi ada juga sejumlah makanan sehat yang perlu dikonsumsi untuk mempercepat pemulihan. Perkara yang sama berlaku apabila anda mengalami sakit tekak. Apa jenis ubat yang anda mahu ambil, jika anda tidak memperhatikan pengambilan makanan anda, jangan bermimpi untuk cepat sembuh.

Kriteria utama makanan untuk radang tekak adalah makanan sihat yang berkhasiat, bertekstur lembut dan mudah ditelan. Makanan seperti ini akan membantu mengurangkan kerengsaan di kerongkong, sehingga proses penyembuhan dapat memakan waktu yang lebih singkat. Selain itu, makanan dan minuman hangat juga baik untuk dimakan untuk memberikan rasa selesa di tekak.

Baca juga: Minum Ais Menyebabkan Sakit Tekak, Betul?

Lalu, apakah makanan sehat yang disarankan untuk dimakan ketika terkena radang tenggorokan? Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Sup Ayam

Sup ayam yang hangat boleh menjadi pilihan makanan yang baik untuk orang yang sakit tekak. Terdapat sekurang-kurangnya 2 kriteria yang dipenuhi oleh makanan ini. Pertama, sup ayamnya hangat dan mempunyai tekstur cair, sehingga senang ditelan dan memberi kesan yang selesa pada sakit tekak.

Kedua, pemakanan dalam sup ayam sangat baik. Sup ini mempunyai sifat mengurangkan keradangan dan dapat membantu membersihkan saluran udara. Kesannya, gejala kesakitan akibat sakit tekak akan berkurang.

2. Sayur-sayuran

Kandungan serat dan pemakanan yang baik dalam sayur-sayuran dapat membantu mempercepat penyembuhan sakit tekak. Namun, ingat untuk memasaknya dengan baik, seperti rebus atau dijadikan sup.

3. Pisang

Tekstur pisang yang lembut menjadikannya mudah ditelan, dan dapat membantu tubuh mendapatkan nutrien untuk merawat sakit tekak.

Baca juga: Jangan salah, ini adalah perbezaan antara radang amandel dan sakit tekak

4. Sayang

Selain rasanya yang enak dan manis, madu mengandungi nutrien penting untuk tubuh. Madu, yang kaya akan antioksidan, memiliki sifat antibakteria, antivirus, dan menghilangkan peradangan, juga diyakini efektif dalam melawan infeksi dan menyembuhkan luka. Itulah sebabnya pengambilan madu akan sangat baik untuk mempercepat penyembuhan sakit tekak.

5. Telur Kacau

Kandungan protein dalam telur sangat baik untuk menyuburkan badan. Nah, telur orak biasanya akan terasa lebih lembut dan lembut. Ini dapat memudahkan anda menelan. Namun, lebih baik membuat telur orak tanpa menggunakan minyak, kerana makanan berminyak dapat memicu kerongkong.

6. Kunyit dan Halia

Tumbuhan herba pelbagai fungsi ini mempunyai sifat anti-radang dan antibakteria yang berguna untuk melegakan gejala selesema, seperti sakit tekak. Anda boleh memproses kunyit dan halia menjadi minuman suam atau campuran untuk membuat teh suam.

7. Bawang putih

Ciri-ciri antibakteria, antijamur dan antivirus bawang putih sangat bagus untuk merawat gejala sakit tekak. Penggunaan bawang putih dalam makanan untuk sakit tekak sangat mudah, iaitu dengan mengunyah atau menghisap bau selama 15 minit.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Sakit Tekak

Untuk menyamarkan rasa pahit di mulut, anda boleh mencampurkan bawang putih dengan madu atau minyak zaitun. Juga boleh digunakan sebagai campuran jus sayur. Untuk mendapatkan faedah terbaik, makan bawang putih mentah dan secepat mungkin setelah dihancurkan.

Itulah sedikit penjelasan mengenai makanan sihat bagi orang yang sakit tekak. Sekiranya anda mengalami sakit tekak yang tidak hilang, segera berjumpa doktor di hospital pilihan anda. Untuk melakukan pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan , kamu tahu. Tunggu apa lagi? Ayuh muat turun aplikasinya sekarang!