Vena varikos menyebabkan penyumbatan saluran darah, betul-betul?

, Jakarta - Anda pasti pernah mendengar mengenai urat varikos, bukan? Penyakit ini adalah keadaan di mana urat membengkak, sehingga kelihatan dekat dengan permukaan kulit. Vena adalah saluran darah yang membawa darah miskin oksigen dari sel dan tisu kembali ke jantung. Pembengkakan urat akibat vena varikos bahkan boleh menyebabkan penyumbatan saluran darah, betul?

Sebelum ini, perhatikan bahawa urat varikos atau masalah dengan urat ini boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, walaupun paling sering terjadi pada kaki. Keadaan ini agak biasa, terutama pada orang tua, wanita, orang yang berlebihan berat badan, dan orang yang berdiri lama.

Baca juga: Membengkokkan Kaki Selepas Bersenam Bolehkah Mengalami Vena Varikos?

Tanda dan gejala vena varikos yang biasa adalah:

 • Vena dapat dilihat di permukaan kulit, dan muncul sebagai serat atau garis-garis biru keunguan.

 • Sakit kaki atau kaki yang teruk, terutamanya setelah berdiri atau duduk lama.

 • Vena kelihatan membonjol dan membengkak. Keadaan ini boleh berlaku di sepanjang paha, pergelangan kaki, atau lutut.

 • Kulit gatal, terutamanya di bahagian bawah kaki dan pergelangan kaki.

 • Terdapat perubahan warna kulit, kulit menjadi lebih nipis, dan luka atau jangkitan tisu lembut terbentuk di dekat pergelangan kaki.

 • Kaki atau kawasan dengan urat yang bengkak akan terasa berdenyut atau kram.

Punca dan Faktor Risiko

Vena varikos berlaku kerana lemahnya injap vena, sehingga tidak dapat menampung pengumpulan darah. Pada mulanya, urat yang bertugas membawa darah dari tisu badan ke jantung. Saluran darah ini mempunyai injap sehala yang membantu menjaga aliran darah ke jantung.

Sekiranya injap lemah atau rosak, darah dapat kembali dan mengumpul di urat. Keadaan ini menyebabkan urat membengkak, membengkak, dan muncul di permukaan kulit.

Baca juga: Punca dan Cara Mengatasi Vena Varikos Semasa Kehamilan

Terdapat banyak faktor yang dapat meningkatkan risiko masalah urat seseorang, seperti:

 • Sejarah keluarga. Risiko vena varikos boleh meningkat jika anda mempunyai ahli keluarga yang mempunyai keadaan yang serupa.

 • Umur. Risiko masalah dengan urat ini boleh meningkat seiring bertambahnya usia. Apabila anda semakin tua, urat dan injap anda akan menjadi lemah dan fungsinya akan bertambah buruk, yang boleh menyebabkan pembengkakan pada urat.

 • Jantina. Wanita cenderung mempunyai masalah dengan urat lebih kerap daripada lelaki. Perubahan hormon yang berlaku semasa akil baligh, kehamilan, dan menopaus dapat meningkatkan risiko wanita mengalami keadaan ini.

 • Obesiti. Berat badan berlebihan atau gemuk boleh memberi tekanan tambahan pada saluran darah. Ini boleh menyebabkan urat membengkak dan menimbulkan masalah.

 • Kurang aktif. Kekal dalam satu posisi untuk jangka masa yang panjang dapat memaksa saluran darah bekerja lebih keras untuk mengepam darah ke jantung.

 • Pernah mengalami trauma pada kaki. Mempunyai gumpalan darah sebelumnya atau kerosakan traumatik pada injap pada saluran darah dapat melemahkan kemampuan kapal untuk memindahkan darah kembali ke jantung. Ini dapat meningkatkan risiko masalah pada urat.

Bolehkah ia benar-benar menyebabkan penyumbatan saluran darah?

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, urat varikos boleh menyebabkan komplikasi. Salah satunya adalah trombophlebitis dangkal. Keadaan ini adalah gumpalan darah di saluran yang menyebabkan kesakitan dan masalah lain di kawasan yang terjejas.

Risiko komplikasi lain yang mengintai adalah dermatitis. Ini berlaku kerana masalah dengan urat ini boleh menyebabkan gatal, maka penghidapnya akan terus menggaru. Akibatnya, ini boleh menyebabkan pendarahan, luka, dan kerengsaan pada kulit.

Baca juga: Kepentingan Pengendalian dan Rawatan Vena Varikos yang Betul

Itulah sedikit penjelasan mengenai vena varikos. Sekiranya anda mempunyai simptom seperti yang dijelaskan di atas, segera berjumpa doktor di hospital pilihan anda. Untuk melakukan pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan , kamu tahu. Tunggu apa lagi? Ayuh muat turun aplikasinya sekarang!