Selain Menggunakan Kondom, Ini Cara Mencegah Herpes Genital

Jakarta - Herpes genital adalah jangkitan kulit pada lapisan kelembapan nipis di banyak kawasan hidung, mulut, tekak, dan alat kelamin. Gangguan kesihatan ini disebabkan oleh virus herpes simplex jenis 1 atau 2. Jadi, apakah langkah-langkah untuk mencegah herpes genital? Bolehkah ia dilakukan menggunakan kondom? Inilah ulasannya.

Baca juga: Herpes Simplex Labialis berulang, Apa itu Penyakit Herpes?

Mencegah Herpes genital adalah salah satu kebaikan kondom

Herpes genital disebarkan melalui hubungan kulit ke kulit dengan orang yang dijangkiti. Selain hubungan dengan kulit, gangguan kesihatan ini dapat disebarkan melalui hubungan vagina, dubur, dan oral. Salah satu kaedah terbaik untuk mengelakkan herpes dan penyakit kelamin lain adalah dengan menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks. Bukan hanya itu, berikut adalah beberapa petua untuk mencegah herpes genital:

1. Jangan melakukan hubungan seks dengan penghidapnya

Sebelum melakukan hubungan seks, cuba tanyakan kepada pasangan anda apakah dia mempunyai sejarah penyakit kelamin. Sebilangan besar orang yang mempunyai herpes genital tidak mengetahui bahawa mereka dijangkiti. Ini mungkin kelihatan tidak sopan dan agak menyinggung perasaan, tetapi ini adalah salah satu langkah pencegahan terbaik. Orang yang mempunyai sejarah penyakit kelamin cenderung mempunyai herpes genital.

2. Bersikap jujur ​​dan terbuka dengan pasangan anda

Ini mungkin kelihatan pelik, tetapi penting untuk bersikap jujur ​​antara satu sama lain. Pasangan anda mungkin takut untuk mengatakan yang sebenarnya kerana ia akan mendapat reaksi negatif. Sekiranya pasangan anda selesa bercakap tentang apa-apa, anda harus menghormati kejujurannya.

3. Elakkan melakukan hubungan seks dengan orang yang mempunyai gejala

Gejala ini adalah tanda bahawa seseorang menderita penyakit kelamin. Beberapa simptom yang kelihatan adalah luka atau lepuh di bahagian intim, seperti faraj, mulut, atau dubur. Walaupun gejala kadang-kadang dapat dilihat, selalu ingat bahawa jangkitan boleh merebak walaupun tidak ada lepuh yang jelas. Untuk mengelakkan ini, gunakan kondom.

4. Lakukan Pemeriksaan Lebih Lanjut

Sekiranya anda mengesyaki sejumlah tanda, lakukan pemeriksaan lebih lanjut di hospital terdekat. Langkah terakhir ini dilakukan untuk mengesan kehadiran penyakit kelamin, terutama herpes genital.

Baca juga: Jenis Ubat Herpes Kulit yang Perlu Anda Ketahui

Proses Penyebaran Herpes Genital

Virus herpes simplex biasanya merebak melalui sentuhan dengan lepuh. Walau bagaimanapun, orang dengan herpes genital dapat menyebarkan virus dari kawasan genital dan menjangkiti orang lain, tanpa gejala seperti lepuh. Gejala yang berpotensi tinggi merebak kepada orang lain adalah luka sejuk di mulut penderita. Virus ini boleh masuk dari mulut ke alat kelamin anda ketika melakukan seks oral.

Selain itu, jangkitan boleh berlaku pada bayi. Virus itu sendiri ditularkan semasa bersalin melalui faraj. Bayi yang dijangkiti dengan cara ini boleh jatuh sakit. Sebagai langkah pencegahan, pakar obstetrik dan bidan harus diberitahu mengenai sebarang jangkitan herpes genital sebelumnya yang anda alami, supaya risiko komplikasi dapat diminimumkan.

Baca juga: Rawatan Berkesan ketika Herpes Semula jadi di Mulut

Apakah Gejala Herpes Genital yang Muncul?

Apabila seseorang dijangkiti virus herpes, biasanya penghidapnya menyedarinya. Keadaan ini dikenali sebagai jangkitan subklinikal. Proses ini paling sering dialami, bahkan penderita hanya menyedari jika dia dijangkiti ketika gejala paru muncul. Gejala itu sendiri adalah kemunculan lepuh kecil dan menyakitkan.

Lepuh akan pecah dan membentuk luka atau bisul. Luka biasanya akan sembuh selepas 1-2 minggu. Selama ini, pesakit dapat menyebarkan virus kepada orang lain. Pada awal kemunculannya, penderita mengalami gejala yang serupa dengan selesema, seperti tidak merasa sihat, demam, sakit kepala, atau sakit di bahagian belakang dan kaki.

Herpes genital bukanlah penyakit yang boleh dipandang ringan. Selain dapat menularkan orang tanpa munculnya gejala awal, penyakit menular seksual ini dapat meningkatkan risiko terkena HIV. Jadi, cegah dan atasi dengan langkah yang betul, ya.

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Herpes genital.
NCBI. Diakses pada tahun 2021. Herpes genital: Bagaimana anda dapat mencegah penyebaran herpes dalam hubungan seksual?
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Genital Herpes (HSV-2).