6 Pergerakan Yoga Yang Boleh Membuat Anda Cantik

, Jakarta - Bagi wanita yang masih bingung tentang jenis senaman apa yang sesuai, anda mungkin boleh mencuba yoga! Anda bukan sahaja dapat membantu menurunkan berat badan, yoga juga dapat menjadikan anda lebih cantik, anda tahu. Sebenarnya, jika anda melakukannya dengan kerap, beberapa gerakan yoga dapat membantu menghilangkan pipi anda montel. Selain itu, yoga juga dapat menjadikan kulit kelihatan cerah dan berseri.

Menurut pakar dermatologi Dr. Jeannette Graf M.D, pergerakan yoga dapat mempercepat peredaran darah, sehingga aliran oksigen dan nutrien dapat mengalir dengan lancar ke tisu kulit. Kesannya, kulit menjadi lebih cerah dan awet muda. Ayuh, ikuti 5 gerakan yoga yang berguna untuk mencantikkan kulit berikut:

  1. Kepala depan

Melakukan kedudukan kepala depan iaitu tangan dan kepala ke bawah dan kaki lurus ke atas akan memudahkan aliran darah ke wajah dan otak, sehingga minda menjadi lebih segar dan wajah menjadi lebih cerah. Selain itu, kedudukan ini juga dapat mengurangkan garis-garis halus di sekitar wajah, anda tahu.

  1. Bow Pose

Cara melakukan pergerakan ini adalah dengan berbaring di perut anda dan kemudian tarik kaki anda lebih dekat ke punggung anda dan angkat dada dan kepala ke atas. Pergerakan ini berguna untuk melancarkan sistem pencernaan dan meningkatkan aliran oksigen ke paru-paru. Sekiranya aliran oksigen dalam badan lancar, maka semua toksin dapat dibazirkan dengan mudah melalui peluh dan air kencing. dengan cara ini kulit juga menjadi sihat dan segar.

  1. Anjing Menghadap Ke Bawah

Pergerakan yoga ini hanya untuk menjadikan huruf V terbalik dengan badan. Caranya, berbaring di perut anda seperti kedudukan tolak naik . Kemudian perlahan-lahan angkat badan anda dan angkat punggung ke atas, dengan tumit anda masih di lantai. Tahan selama beberapa minit, kemudian kembali ke posisi awal. Pergerakan ini berguna untuk meningkatkan aliran darah ke kepala, terutama ke wajah.

  1. Bajak Pose

Berbaring telentang di atas lantai, kemudian perlahan-lahan angkat kaki ke arah wajah anda, tekan punggung ke atas, dan gunakan tangan anda untuk menyokong punggung anda. Melakukan pergerakan ini dapat merangsang kelenjar tiroid dan hormon dalam badan yang berperanan dalam kulit yang sihat.

  1. Angkat Dagu

Nah, jika langkah ini khusus untuk mengurangkan dagu berganda . Kaedahnya sangat mudah, dan boleh dilakukan dalam keadaan berdiri atau duduk, yang penting ialah bahagian belakang mestilah tegak. Apabila anda berada dalam posisi tegak, tarik nafas, kemudian condongkan wajah anda ke arah siling. Kemudian ketatkan dan gerakkan bibir anda. Rasa regangan di rahang, tekak dan leher anda. Ulangi pergerakan ini 10 kali dan lakukan tiga kali sehari.

  1. Muka Ikan

Latihan wajah lain yang berguna untuk mengurangkan pipi montel adalah muka ikan . Caranya ialah duduk atau berdiri dalam posisi tegak, kemudian senyum dan kemudian tarik pipi anda dan tahan selama beberapa saat. Bergerak muka ikan sebanyak 10 kali setiap hari sehingga kulit wajah menjadi kencang.

Itulah pergerakan yoga yang mudah yang boleh anda lakukan sendiri di rumah, yang berguna untuk mencantikkan kulit wajah. Sekiranya anda ingin bertanya mengenai kecantikan dan kesihatan kulit, hubungi pakar melalui aplikasi tersebut .

Anda juga boleh berbincang dengan doktor mengenai masalah kulit anda melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ini juga memudahkan anda mendapatkan produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan. Kekal pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ingin melakukan ujian kesihatan? kini mempunyai ciri Makmal Perkhidmatan yang memudahkan untuk melakukan pelbagai jenis ujian kesihatan. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.