Ketahui Pemeriksaan Diagnosis Sakit Kepala Kluster

, Jakarta - Tebak sakit kepala apa yang paling menyakitkan bagi penghidapnya? Bukan vertigo, bukan migrain, bukan sakit kepala yang tegang. Jawapan yang betul adalah sakit kepala kelompok ( sakit kepala kluster ).

Rasa sakit itu sangat teruk sehingga beberapa pakar di Barat menyebutnya sebagai " sakit kepala bunuh diri "(Sakit kepala bunuh diri), untuk menggambarkan kesakitan terburuk yang diketahui oleh manusia. Malah, ada juga pakar yang menggambarkannya sebagai "kesakitan terburuk yang diketahui oleh sains perubatan". Wah, menakutkan kan?

Sakit kepala cluster jarang berlaku, berlaku pada sekitar 1 dari 1,000 orang. Dalam kebanyakan kes, orang yang mengalami sakit kepala ini berumur di bawah 30 tahun.

Persoalannya, bagaimana doktor mengenali atau mendiagnosis sakit kepala kelompok?

Baca juga: Perbezaan antara sakit kepala kluster dan sakit kepala biasa

Pemeriksaan dan Imbasan Saraf

Sakit kepala cluster mempunyai ciri sakit dan corak serangan. Diagnosis sakit kepala ini dibuat dengan mendapatkan gambaran mengenai corak serangan, ciri-ciri kesakitan, dan lokasi sakit kepala dari penghidapnya.

Sebagai tambahan, doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan sokongan, untuk membantu mendiagnosis sakit kepala cluster. Jadi, apakah jenis pemeriksaan yang biasanya dilakukan?

  • pemeriksaan neurologi, dilakukan untuk menolak kemungkinan penyebab neurologi lain. Prosedurnya adalah untuk memeriksa fungsi otak, refleks pesakit, kemampuan deria, hingga kemampuan saraf umum pesakit. Prosedur ini bertujuan untuk mencari gejala fizikal sakit kepala kluster.

  • pengimejan, Sekiranya pemeriksaan neurologi menunjukkan keabnormalan, doktor akan melakukan ujian selanjutnya. Tujuannya adalah untuk mencari punca sakit kepala. Biasanya prosedur pencitraan merangkumi imbasan MRI dan CT. MRI untuk memberikan gambar terperinci saluran darah di otak. Manakala imbasan CT untuk memberikan gambaran keseluruhan struktur otak.

Seterusnya, apakah penyebabnya?

Punca Sakit Kepala Kluster

Sakit kepala cluster, yang biasanya terjadi pada waktu malam, sering menyedarkan penderita dengan kesakitan yang teruk di sekitar satu mata. Sekiranya anda merasakan ini, berjumpa doktor dengan segera untuk rawatan selanjutnya. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Jadi, apakah punca sakit kepala kluster?

Baca juga: Ketahui perbezaan antara jenis sakit kepala

Setakat ini, pakar belum dapat menentukan penyebabnya sakit kepala kluster. Walaupun begitu, terdapat kecurigaan kuat bahawa keadaan ini berkaitan dengan kecederaan kepala yang telah berlaku. Selain itu, gangguan komponen genetik juga disyaki menjadi penyebab sakit kepala kluster .

Malangnya, tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan sakit kepala ini dengan berkesan. Walau bagaimanapun, beberapa ubat atau terapi dapat mengurangkan gejala. Sebagai contoh, terapi farmakologi, seperti menghirup oksigen tulen untuk melegakan gejala.

Walaupun penyebab sakit kepala kluster tidak diketahui secara pasti, terdapat beberapa faktor yang dianggap menyumbang kepada berlakunya serangan yang menyakitkan ini. Sebagai contoh:

  • Tekanan;

  • Rhinitis alergi (keradangan atau kerengsaan membran mukus di dalam hidung);

  • Cuaca panas;

  • aktiviti seksual;

  • Suhu melampau;

  • Penggunaan nitrogliserin; dan

  • Ketenangan.

Selain beberapa perkara di atas, ada juga faktor lain yang boleh meningkatkan risiko sakit kepala gugusan . Contohnya, lelaki. Sebenarnya, lelaki lebih cenderung mengalami penyakit ini daripada wanita.

Bukan hanya itu, merokok dan pengambilan alkohol juga dapat meningkatkan risiko sakit kepala gugusan. Kerana kebanyakan orang yang mengalami sakit kepala adalah perokok. Namun, berhenti merokok tidak menjamin mengurangkan risiko.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!