5 Senaman Mudah untuk Melegakan Artritis

, Jakarta - Arthritis adalah penyakit yang menyerang sendi dan biasanya menjadikan bahagian badan yang terkena bengkak dan kaku. Dua jenis arthritis yang paling biasa, iaitu osteoartritis (OA) dan rheumatoid arthritis (RA) kedua-duanya menyebabkan sakit lutut. Selain lutut, bahagian badan lain yang sering diserang artritis adalah sendi tangan dan jari. Nah, rawatan seperti melakukan pergerakan sederhana di bawah ini dapat membantu anda meredakan sakit sendi di lutut dan tangan akibat radang sendi. Ayuh, lihat di sini.

Baca juga: Kenali 5 Pencetus Arthritis yang Harus Anda Elakkan

Pergerakan Mudah untuk Sakit Lutut

Sakit lutut kerana arthritis mengganggu aktiviti harian anda? Cuba lakukan pergerakan sederhana berikut dengan kerap untuk membantu melegakan, melatih, otot lutut yang kaku dan bengkak.

1. Angkat Kaki

Pergerakan ini bergantung pada kekuatan otot paha, sehingga jika dilakukan secara teratur dapat melegakan sakit lutut. Sebabnya, otot paha di bahagian depan disambungkan secara langsung ke sendi lutut.

Caranya, berbaring telentang dengan kedudukan kedua tangan di sebelah badan dan kaki lurus dengan jari kaki menghadap ke atas. Kemudian, perlahan-lahan angkat satu kaki, tetapi cuba lurus, sambil mengetatkan otot perut anda. Pegang kaki di atas selama 5 saat, kemudian turunkan perlahan-lahan. Ulangi pergerakan yang sama pada kedua kaki secara bergantian beberapa kali.

2. Regangan Hamstring

Sekiranya pergerakan sebelumnya bergantung pada otot paha depan, sekarang sebaliknya. Pergerakan ini dapat meregangkan dan menguatkan otot paha belakang yang juga bersambung secara langsung ke sendi lutut.

Masih dalam keadaan berbaring, dengan kedua kaki lurus di depan. Kemudian, perlahan-lahan bengkokkan satu kaki sambil menariknya ke arah dada anda, sambil menjaga kaki yang lain lurus. Pegang belakang paha kaki yang bengkok dengan kedua tangan untuk menarik, kemudian tahan selama 30-60 saat. Kembalikan lutut yang bengkok ke kedudukan asalnya, kemudian ulangi pergerakan yang sama pada kaki yang lain.

3. Regangan Kaki

Tidak jauh berbeza dengan pergerakan sebelumnya, regangan kaki berguna untuk menguatkan otot paha depan yang secara tidak langsung akan mengatasi sakit lutut.

Caranya, duduk di atas lantai dengan kedudukan badan yang lurus, kedua kaki lurus di depan, dan kedua-dua tangan di sebelah badan. Bengkokkan satu lutut sehingga otot terasa cukup tegang. Pegang paha bawah anda, kemudian tahan kedudukan selama 5 saat dan luruskan lagi. Ulangi pergerakan yang sama pada kaki yang lain sekurang-kurangnya 10 kali.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara sakit sukan dan artritis

Pergerakan Mudah untuk Sakit Tangan

Sementara itu, untuk melegakan artritis yang berlaku di jari atau tangan, anda boleh mencuba pergerakan sederhana berikut:

4. Mengepalkan Tangan

Pergerakan ini sangat mudah dan anda boleh melakukannya di mana sahaja. Caranya, mulailah dengan meregangkan tangan dan jari, kemudian perlahan-lahan bengkokkan jari ke penumbuk. Cuba simpan ibu jari di luar penumbuk. Kemudian, kembalikan ke kedudukan asalnya. Ulangi pergerakan ini pada setiap tangan 10 kali.

5. Lenturan Jempol

Dengan satu tangan, pegang pangkal ibu jari tangan yang lain dan bengkokkan ke atas sehingga anda merasakan regangan. Kembalikan hujung ibu jari ke kedudukan asalnya dan ulangi.

Baca juga: Jus saderi Baik untuk Artritis, Benarkah?

Mudah bukan? Sekiranya sakit artritis anda tidak mereda, anda harus berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan perubatan. Anda juga boleh menghubungi doktor menggunakan aplikasi . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual Anda boleh meminta nasihat kesihatan dan cadangan ubat dari doktor kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun di App Store dan Google Play sebagai rakan untuk membantu anda menjaga kesihatan anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. 7 Latihan Tangan untuk Meringankan Sakit Artritis.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses 2019. Arthritis lutut: Sepuluh latihan.