Inilah yang dimaksudkan dengan radioterapi untuk merawat barah

, Jakarta - Seseorang yang menderita barah harus segera menerima rawatan, dan salah satu rawatannya adalah radioterapi. Rawatan dengan radioterapi akan menggunakan terapi radiasi dengan menggunakan sinar tenaga intensif untuk membunuh sel barah yang menyerang tubuh. Terapi ini secara amnya menggunakan sinar-X, serta alternatif dengan proton atau jenis tenaga lain.

Radioterapi akan membunuh sel barah dengan memusnahkan bahan genetik sel yang mengawal pertumbuhan dan pembelahan sel barah. Sel barah akan mati dan barah yang berlaku akan menyusut. Fungsi terapi ini adalah untuk memaksimumkan kemungkinan pemulihan dan meminimumkan kesan sampingan yang berlaku. Radioterapi juga dapat mengurangkan gejala tanpa menyembuhkan penyakit yang menyebabkannya.

Baca juga: Bagaimana Mengubati Kanser Pankreas?

Doktor boleh mengesyorkan radioterapi sebagai rawatan pertama untuk barah. Namun, seseorang juga dapat menjalani terapi radiasi ini setelah kemoterapi atau disebut juga terapi adjuvant. Ini bertujuan untuk mensasarkan sel barah yang masih tersisa di dalam badan setelah rawatan awal.

Selain itu, untuk menghancurkan semua barah, doktor akan menggunakan terapi radiasi untuk mengecilkan tumor dan melegakan simptomnya. Ini juga dikenali sebagai terapi sinaran paliatif. Jenis terapi ini dapat mengurangkan tekanan, kesakitan, dan gejala lain yang muncul. Tujuan sinaran paliatif adalah untuk meningkatkan kualiti hidup seseorang yang menghidap barah.

Lebih daripada separuh orang yang menghidap barah menerima beberapa jenis terapi radiasi. Untuk beberapa jenis barah, radioterapi sahaja boleh menjadi rawatan yang berkesan. Pada barah lain, sel yang bermasalah dapat bertindak balas dengan baik terhadap rawatan kombinasi, seperti radioterapi bersama dengan pembedahan, kemoterapi, atau imunoterapi.

Baca juga: Kerja Pejabat Diancam Kanser Paru-paru

Radioterapi pancaran luaran

Jenis radioterapi ini adalah yang paling biasa. Tubuh seseorang yang menghidap barah akan menerima sinar radiasi melalui mesin. Kaedah ini dapat merawat kawasan tubuh hingga keseluruhan jika diperlukan. Orang itu akan dimasukkan ke dalam mesin yang disebut pemecut linier (Linac) untuk membuat sinar sinaran sinar-X. Alat ini menggunakan perisian komputer yang dapat menyesuaikan ukuran dan bentuk balok. Ini dilakukan untuk memfokuskan cahaya sehingga tidak menyentuh tisu yang sihat.

Terdapat beberapa jenis terapi radiasi pancaran luaran, iaitu:

1. Terapi Sinaran Konformal Tiga Dimensi (3D-CRT)

Gambar 3 dimensi barah seseorang akan diperincikan dengan mengimbas tomografi dikira (CT) atau pengimejan resonans magnetik (MRI). Ini supaya terapi radiasi dijalankan dengan lebih tepat. Di samping itu, prosedur juga akan lebih selamat dengan menggunakan terapi radiasi dosis tinggi untuk mengurangkan kerosakan pada tisu yang sihat dan mengurangkan kesan sampingan.

2. Terapi Sinaran Modulasi Intensiti (IMRT)

Terapi ini lebih kompleks daripada 3D-CRT. Keamatan terapi radiasi lebih berbeza di setiap IMRT rasuk daripada 3D-CRT yang menggunakan rasuk yang sama. IMRT akan mensasarkan tumor dan mengelakkan tisu sihat lebih baik daripada 3D-CRT. IMRT akan memberikan dos radiasi yang betul dan selamat kepada tumor yang berlaku dan meminimumkan dos ke tisu normal di sekitarnya.

Baca juga: Ini adalah langkah-langkah perubatan yang diperlukan untuk merawat Sindrom Cushing

Doktor akan menentukan sama ada rawatan IMRT adalah yang paling sesuai untuk anda. Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal menggunakan imbasan CT untuk mensimulasikan rawatan. Prosedur lain akan digunakan untuk membantu menentukan bentuk dan lokasi tumor yang tepat. IMRT juga dapat mengekalkan kedudukan yang sama sepanjang rawatan.

3. Terapi sinaran berpandukan gambar (IGRT)

Terapi ini membolehkan doktor mengambil gambar seseorang yang menghidap barah semasa rawatan. Gambar-gambar ini dapat dibandingkan dengan gambar yang telah digunakan untuk perancangan rawatan yang lebih baik. Ini dapat membantu mengurangkan kerosakan pada tisu yang sihat.

Begitulah kaedah radioterapi merawat barah. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai barah, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat di . Secara praktikal tanpa perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!