Inilah Prosedur Pembedahan untuk Merawat Kaki Punggung pada Bayi

Jakarta - Semua ibu bapa di dunia, tanpa kecuali, menginginkan bayi yang sihat dan tidak kekurangan apa-apa. Walau bagaimanapun, kecacatan kelahiran boleh berlaku, salah satunya adalah anak bengkok atau kaki kaku, istilah perubatannya adalah kaki kaki. Keadaan ini biasa berlaku pada bayi baru lahir, jadi penting bagi ibu-ibu untuk mengetahui apa yang harus dilakukan untuk kecacatan kelahiran ini.

Apakah Gejala Kaki di Bayi?

Semasa bayi dilahirkan dengan kaki paha, satu atau kedua kaki mempunyai postur yang tidak biasa. Bentuk kaki bayi dapat dibengkokkan ke dalam, walaupun dalam beberapa kes, kaki kaki dijumpai dalam posisi terbalik. Walau bagaimanapun, biasanya bayi dengan kaki paha tidak merasa sakit walaupun satu atau kedua kaki cacat.

Kaki kaki pada bayi dapat dikenali oleh sejumlah gejala, termasuk kaki yang dapat diputar, otot betis yang kurang berkembang, dan lengkungan kaki dan tumit bayi ke dalam. Walaupun tidak menyakitkan, kanak-kanak mengalami kesukaran untuk berjalan jika kaki kaki tidak dirawat dengan baik. Jadi, jangan berlengah mengambil rawatan .. Segera buat temu janji dengan pakar pediatrik di hospital terdekat, supaya rawatan dapat dijalankan.

Baca juga: Inilah 4 Kecacatan Kelahiran yang Boleh Berlaku pada Anak Kecil Anda

Prosedur Pembedahan Clubfoot pada Bayi

Sekiranya kaki kaki hanya mempengaruhi satu kaki, anak itu mempunyai panjang kaki yang berbeza, jadi dia akan seperti lemas ketika berjalan. Clubfoot adalah kecacatan kongenital, tetapi itu tidak bermaksud ia tidak dapat diubati. Sekiranya boleh, kaki kuku dapat dirawat tanpa memerlukan pembedahan, iaitu kaedah Ponseti. Kaedah ini membantu bayi meregangkan otot dan tulang.

Terdapat dua tahap dalam kaedah Ponseti ini, iaitu:

  • Memanipulasi dan membuang Ini dilakukan dengan meregangkan kaki bayi dengan lembut dan meletakkannya secara normal. Peringkat ini biasanya akan berlangsung antara 6 hingga 8 minggu.

  • Pendakap, yang dilakukan ketika kaki kaki berulang pada bayi walaupun kaki kelihatan normal. Kaedah ini adalah dalam bentuk memakai kasut khas yang saling berkait antara satu kaki dengan kaki yang lain untuk memastikan kedudukan kaki bayi benar-benar normal.

Baca juga: Berapakah berat bayi yang ideal semasa lahir?

Sekiranya itu tidak berjaya, doktor akan melakukan pembedahan untuk merawat kaki kelabu. Prosedur pembedahan kaki kuku ini pada bayi memberi tumpuan untuk memperbaiki ligamen, sendi, dan tendon kaki dan pergelangan kaki. Operasi dilakukan dalam dua tahap, yang pertama adalah pembedahan untuk membuang tendon Achilles dan membetulkan kedudukannya dalam keadaan normal. Kemudian, pembedahan selanjutnya dilakukan untuk menstabilkan kaki dengan bantuan pin dan gips.

Proses pin dan cast itu sendiri akan memakan masa antara 4 hingga 6 minggu. Jadi, ibu mesti sentiasa memantau perkembangan kesihatan kaki bayi. Sebabnya, kaki biasanya akan menjadi kaku setelah pembedahan, jadi fisioterapi diperlukan untuk mengembalikan keanjalan dan kelenturan.

Agar kaki kaki tidak berlaku pada bayi, ibu disarankan untuk makan makanan yang sihat dan kaya nutrien semasa kehamilan. Jangan merokok atau minum alkohol atau membiasakan diri dengan gaya hidup yang tidak sihat, OK! Jangan lupa untuk memeriksa keadaan rahim secara berkala kepada doktor supaya kelainan atau komplikasi dapat dikesan lebih awal.

Baca juga: Apa yang Menyebabkan Bayi Mendapatkan Kaki Kaki?

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Clubfoot.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2019. Clubfoot.
OrthoInfo. Diakses pada tahun 2019. Clubfoot.