Pemeriksaan Serologi untuk Pengesanan Hepatitis B

, Jakarta - Hepatitis B adalah jangkitan hati yang disebabkan oleh virus hepatitis B (HBV). HBV adalah salah satu daripada lima jenis virus hepatitis dan yang lain adalah hepatitis A, C, D, dan E. Berbanding yang lain, virus jenis B dan C lebih cenderung menjadi kronik. Doktor biasanya dapat mendiagnosis hepatitis B dengan ujian darah.

Ujian darah biasanya ditujukan untuk orang yang pernah berhubungan dengan penderita hepatitis B, wanita hamil, orang yang menjalani dialisis ginjal dan orang dengan HIV. Nah, pemeriksaan serologi adalah salah satu ujian darah yang boleh digunakan untuk mengesan hepatitis B. Inilah cara ia berfungsi.

Baca juga: Bolehkah wanita hamil dengan hepatitis B melahirkan secara normal?

Pemeriksaan Serologi untuk Mendiagnosis Hepatitis B

Ujian serologi berfungsi dengan mencari antibodi dalam darah. Antibodi adalah sebatian yang terbentuk di dalam tubuh ketika dijangkiti bakteria, virus, jamur, dan parasit. Apabila virus memasuki badan, sistem kekebalan tubuh akan menyerang antigen dengan menghasilkan antibodi. Antibodi yang dihasilkan kemudian akan melekat pada antigen untuk mematikan virus. Ujian serologi dilakukan dengan mengambil sampel darah yang kemudian diuji di makmal. Hasil ujian terbahagi kepada dua, iaitu:

  • Hasil ujian adalah normal, yang bermaksud bahawa tidak ada antibodi hepatitis B dalam darah. Ini menunjukkan bahawa anda tidak dijangkiti hepatitis B.
  • Hasil ujian yang tidak normal, yang bermaksud bahawa antibodi hepatitis B terdapat di dalam darah. Ini menunjukkan bahawa anda telah atau sedang dijangkiti hepatitis B.

Secara khusus, terdapat tiga jenis ujian antigen dan antibodi untuk pengesanan hepatitis B:

  • Antigen permukaan hepatitis B (HBsAg). Ujian ini bertujuan untuk menilai penularan virus hepatitis B. Hasil negatif menunjukkan bahawa tidak ada jangkitan virus HBV di dalam tubuh, sementara hasil positif menunjukkan adanya jangkitan yang dapat menular ke orang lain.
  • Antigen teras hepatitis B (HbcAg) . Ujian ini akan dilakukan sekiranya keputusan HBsAg positif. Ujian ini bertujuan untuk mengetahui tahap keparahan jangkitan hepatitis B (akut atau kronik).
  • Antibodi antigen permukaan hepatitis B (anti-HBsAg). Ujian ini digunakan untuk mengesan kekebalan tubuh terhadap virus hepatitis B. Sekiranya hasilnya positif, ini bermaksud bahawa anda telah menerima vaksin hepatitis B atau sedang sembuh dari hepatitis B. akut.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan 5 Gejala Hepatitis B Yang Datang Secara Senyap

Rawatan untuk Hepatitis B

Berjumpa doktor jika anda fikir anda telah terkena hepatitis B dalam 24 jam terakhir. Sekiranya anda tidak pernah diberi vaksin, anda dapat mencegah jangkitan dengan menerima vaksin hepatitis B dan suntikan globulin imun HBV. Globulin imun HBV adalah penyelesaian antibodi yang bertindak melawan HBV.

Sekiranya anda merancang untuk melawat hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi . Melalui , anda dapat mengetahui anggaran waktu giliran anda, jadi anda tidak perlu lama duduk di hospital. Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Hepatitis B akut biasanya tidak memerlukan rawatan. Kebanyakan orang dengan hepatitis B akut sembuh sendiri. Rehat dan pastikan anda kekal terhidrasi dapat membantu pemulihan. Sementara hepatitis B kronik biasanya dirawat dengan ubat antivirus untuk melawan virus dan mengurangkan risiko komplikasi hati di masa depan

Baca juga: 5 Fakta Penting mengenai Hepatitis B

Orang dengan hepatitis B yang teruk mungkin memerlukan pemindahan hati jika penyakit ini telah merosakkan hati. Pemindahan hati dilakukan dengan membuang hati yang rosak dan menggantinya dengan hati penderma.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Hepatitis B.
Yayasan Hepatitis B. Diakses pada tahun 2020. Pencegahan & Diagnosis.
CDC. Diakses pada tahun 2020. Tafsiran Hasil Ujian Serologi Hepatitis B