Menjelang Pembedahan Gigi Kebijaksanaan, Apa yang Perlu Disiapkan?

, Jakarta - Gigi kebijaksanaan adalah set geraham ketiga dan terakhir yang kebanyakan orang masuk pada usia remaja atau awal dua puluhan. Kadang-kadang gigi ini boleh menjadi aset berharga bagi mulut ketika mereka sihat dan sejajar, tetapi lebih kerap daripada itu tidak selaras dan perlu diekstrak.

Apabila gigi kebijaksanaan tidak sejajar, mereka dapat meletakkan diri mereka secara mendatar, condong ke arah atau jauh dari molar kedua, atau condong ke dalam atau ke luar. Penjajaran gigi kebijaksanaan yang lemah boleh mengganggu atau merosakkan gigi, tulang rahang, atau saraf yang berdekatan.

Gigi yang bijaksana juga dapat terkena, sehingga gigi itu tertutup di dalam tisu lembut dan / atau tulang rahang atau hanya sebahagiannya pecah atau meletus melalui gusi. Letusan separa gigi kebijaksanaan membolehkan bukaan bakteria masuk ke sekitar gigi dan menyebabkan jangkitan yang menyebabkan sakit, bengkak, kekejangan rahang, dan penyakit umum.

Gigi yang terkena separa juga lebih rentan terhadap kerosakan gigi dan penyakit gusi, kerana lokasinya yang sukar dijangkau dan kedudukannya yang canggung, menyukarkan dan membersihkan gigi.

Baca juga: Ibu perlu tahu, ini adalah fungsi utama gigi kebijaksanaan

Sebelum gigi bijak diekstraksi, gigi dan tisu sekitarnya akan mati rasa dengan jenis anestetik tempatan yang sama yang digunakan untuk mematikan gigi sebelum mengisi rongga. Sebagai tambahan kepada anestesia tempatan untuk menghilangkan rasa sakit, anda dan doktor gigi atau pakar bedah mulut anda mungkin memutuskan bahawa ubat penenang adalah wajar untuk mengawal kegelisahan.

Sedatif yang boleh dipilih termasuk: nitrat oksida (atau dikenali sebagai "gas ketawa"), ubat penenang oral (contohnya, Valium), atau ubat penenang intravena (diberikan melalui suntikan ke dalam vena). Sekiranya oksida nitrat diberikan, anda boleh pulang sendiri selepas operasi. Sekiranya ubat lain dipilih, anda memerlukan seseorang untuk pulang.

Pemulihan Selepas Pembedahan

Selepas pengambilan gigi kebijaksanaan, kelajuan pemulihan bergantung kepada kesukaran pengambilan. Secara amnya, inilah yang berlaku semasa proses penarikan dalam 24 jam pertama.

Pendarahan boleh berlaku selama beberapa jam selepas pencabutan gigi. Untuk mengawalnya, letakkan kain kasa yang bersih dan basah di atas soket gigi yang kosong dan gigit dengan kuat.

Tekan tekanan berterusan selama kira-kira 45 minit. Beg teh yang dilembapkan adalah alternatif yang berkesan. Asid tanik dalam teh membantu menyembuhkan pembentukan gumpalan darah (pembekuan darah berfungsi sama dengan kudis pada luka terbuka). Ulangi proses ini jika pendarahan sedikit berterusan; sekiranya pendarahan berat berterusan, segera hubungi doktor gigi atau pakar bedah mulut anda.

Baca juga: 6 Rawatan Selepas Pembedahan Gigi Bijaksana

Elakkan membilas atau meludah selama 24 jam selepas pencabutan gigi, elakkan "menghisap" (contohnya, jangan minum melalui jerami atau asap) dan elakkan cecair panas (seperti kopi atau sup). Aktiviti ini dapat mengeluarkan bekuan darah, menyebabkan soket kering (lihat di bawah) berkembang.

Pembengkakan muka di kawasan di mana gigi diekstraksi biasanya berlaku. Untuk mengurangkan pembengkakan, letakkan sepotong ais, dibalut dengan kain, di kawasan muka pada jadual 10 minit, diikuti dengan 20 minit. Ulangi jika perlu dalam tempoh 24 jam pertama ini.

Ubat penahan sakit, seperti asetaminofen (Tylenol) atau ibuprofen (Motrin atau Advil), boleh diambil untuk sakit ringan. Doktor gigi atau pakar bedah mulut anda mungkin memberi ubat penahan sakit yang lebih kuat jika perlu.

Antibiotik yang mungkin telah diresepkan sebelum pengambilan gigi (untuk merawat jangkitan aktif di sekitar gigi bijaksana yang harus diekstrak) harus terus diambil sehingga preskripsi lengkap hilang.

Baca juga: Perlukah Gigi Bijak Diekstraksi?

Makanan harus terhad kepada diet cair sehingga semua rasa mati rasa dari anestetik telah hilang. Makan makanan ringan selama beberapa hari dan elakkan alkohol. Terus gosok gigi, tetapi elakkan gigi yang berdekatan dengan gigi yang diekstrak selama 24 jam pertama. Pada hari kedua, terus gosok gigi dengan lembut. Jangan gunakan ubat kumur komersial yang boleh merengsakan laman pengekstrakan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai proses pembedahan gigi kebijaksanaan atau maklumat kesihatan lain, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .