4 Penyakit yang Sering Berlaku pada Organ Hati

, Jakarta - Hati atau hati adalah salah satu organ penting bagi manusia. Organ ini terletak di perut kanan atas tepat di bawah tulang rusuk dan mempunyai dua bahagian (lobus) kiri dan kanan. Hati berfungsi untuk memetabolisme lemak, protein, karbohidrat, hemoglobin, ubat-ubatan dan toksin, dan membantu pembekuan darah.

Selain mempunyai fungsi penting untuk tubuh, hati juga rentan terhadap penyakit. Walaupun hati sebenarnya mempunyai kemampuan untuk tumbuh semula dengan cepat, jika hati rusak terlalu banyak dan terlalu kerap, prestasi hati akan terganggu. Berikut adalah beberapa penyakit yang sering berlaku di hati.

Baca juga: 5 Cara Melakukan Detox Hati Yang Boleh Anda Lakukan Secara Semula Jadi

  1. Hati Berlemak

Keadaan ini disebabkan kerana kandungan lemak di organ ini melebihi had yang munasabah. Biasanya, hati memang mempunyai lemak, tetapi harus ada sedikit lemak di hati. Hati berlemak biasanya berlaku pada orang yang gemuk dan mempunyai kandungan lemak yang tinggi di dalam badan mereka.

  1. Penyakit Hati Kerana Alkohol

Penyakit ini disebabkan oleh pengambilan alkohol yang berlebihan dan dijalankan secara berterusan. Kandungan toksik dalam alkohol boleh merosakkan fungsi hati. Sebenarnya, hati mempunyai kemampuan untuk tumbuh semula. Namun, jika pengambilan alkohol dilakukan secara berlebihan dan berterusan, ia boleh mengganggu kemampuan hati untuk tumbuh semula. Oleh itu, semakin lama seseorang mengambil alkohol secara berlebihan, ia boleh menyebabkan kegagalan hati dan meningkatkan risiko penyakit berbahaya.

  1. Hepatitis

Hepatitis boleh disebabkan oleh beberapa perkara, termasuk jangkitan virus dan keadaan autoimun. Penyakit ini juga muncul kerana keradangan pada tisu hati. Beberapa hepatitis diklasifikasikan sebagai kategori ringan yang boleh sembuh dengan sendirinya. Sementara dalam kategori serius, hepatitis dapat berkembang menjadi penyakit yang lebih serius, seperti sirosis, kegagalan hati, atau barah hati. Untuk jenisnya, hepatitis terdiri daripada hepatitis A, B, C, D, E, dan hepatitis autoimun.

Sebagai tambahan kepada pelbagai jenis hepatitis yang disebutkan sebelumnya, hepatitis juga boleh disebabkan oleh bahan kimia toksik yang merosakkan tisu hati. Hepatitis ini dikenali sebagai hepatitis toksik. Penyakit ini boleh disebabkan oleh racun yang masuk ke dalam badan melalui pengambilan ubat, makanan tambahan, dan bahan kimia lain.

Gejala hepatitis toksik dapat dihentikan dengan sendirinya apabila tubuh tidak lagi terdedah kepada sebatian kimia toksik. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, hepatitis toksik boleh membawa maut, seperti kerosakan tisu hati kekal, sirosis, dan kegagalan hati. Untuk mengatasinya juga, cubalah menjadi lebih selektif dalam memilih ubat atau makanan tambahan yang mungkin mengandungi sebatian kimia berbahaya.

  1. Kanser jantung

Kerana hati adalah salah satu organ yang paling penting bagi tubuh, barah hati boleh membawa maut kepada manusia. Walaupun penyebab sebenarnya tidak diketahui, barah hati biasanya disebabkan oleh kerosakan pada sel hati. Biasanya, kerosakan disebabkan oleh jangkitan virus hepatitis B dan C. Gaya hidup yang tidak sihat dan pengambilan alkohol yang berlebihan dapat meningkatkan risiko terkena barah hati. Selain itu, kegemukan juga dapat meningkatkan risiko seseorang terkena barah hati.

Baca juga: Inilah Kesan Alkohol terhadap Kesihatan Jantung dan Hati

Gejala Penyakit Hati

Gejala penyakit hati dapat dirasakan berbeza oleh setiap orang, bergantung pada jenis penyakit hati yang dialami. Gejala yang akan dialami adalah hilang selera makan, mual dan muntah, keletihan, perubahan warna najis dan air kencing, kulit dan mata kuning, gatal-gatal, bengkak kaki, sakit perut, dan lebam mudah.

Cara Mencegah Penyakit Hati

Kerana pentingnya hati untuk tubuh, lebih baik mengambil langkah berjaga-jaga sebelum penyakit ini menyerang tubuh. Kerana, jika penyakit hati menyerang tubuh, akibatnya boleh membawa maut. Oleh itu, ada baiknya anda memperhatikan kaedah berikut untuk melakukan pencegahan.

Cara mencegah yang boleh dilakukan adalah menjaga gaya hidup sihat. Salah satunya ialah mengehadkan pengambilan alkohol. Jangan minum alkohol secara berlebihan dan lakukan secara berterusan. Di samping itu, ciptakan gaya hidup seksual yang sihat dengan mengamalkan seks yang selamat. Ingat juga untuk tidak menggunakan picagari secara bergantian.

Untuk mewujudkan gaya hidup sihat, jangan lupa untuk bersenam secara teratur dan makan makanan yang sihat. Ini bertujuan untuk mengekalkan berat badan yang normal agar tidak menjadi gemuk. Selain itu, lakukan juga pencegahan dengan mengikuti program vaksinasi virus hepatitis.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kesihatan hati? Anda boleh menghubungi doktor yang dipercayai melalui aplikasi . Dengan menggunakan aplikasi ini, anda juga boleh bertanya mengenai penyakit yang sering terjadi di hati dengan doktor melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video. Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan dan makanan tambahan di tanpa meninggalkan rumah. Pesanan akan tiba dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found