Ketahui 7 Jenis Gegaran dan Perbezaannya

Jakarta - Memiliki kesihatan yang optimum adalah impian semua orang agar kehidupan mereka dapat berjalan dengan baik dan berkualiti. Mengambil ubat secara berkala boleh menjadi tindakan yang diambil untuk merawat masalah kesihatan yang berlaku di dalam badan.

Baca juga: Gegaran Ketika Gementar, Adakah Biasa?

Walau bagaimanapun, pengambilan ubat yang berlebihan boleh menyebabkan gangguan lain dalam tubuh, salah satunya adalah gegaran. Gegaran adalah pergerakan otot yang berlaku di dalam badan secara tidak sengaja. Dalam beberapa kes, gegaran boleh menjadi gejala lain dari gangguan neurologi atau kesan sampingan pengambilan ubat tertentu. Melakukan pemeriksaan di hospital terdekat dapat mengelakkan keadaan bertambah buruk.

Gegaran boleh digunakan sebagai gejala atau tanda masalah kesihatan yang serius di dalam badan. Terdapat pelbagai penyebab gegaran yang disesuaikan dengan jenis gegaran. Lebih baik mengetahui jenis keadaan gegaran sehingga rawatan dapat dilakukan sesuai dengan penyebab gegaran tersebut.

1. Gegaran Penting

Gegaran penting adalah salah satu jenis gegaran yang paling biasa. Walaupun sangat berpengalaman, gegaran penting adalah jenis gegaran yang paling stabil. Gejala awal boleh muncul di satu sisi badan yang akan mempengaruhi bahagian badan yang lain. Beberapa kes gegaran penting yang berlaku disebabkan oleh pengaruh sejarah keluarga atau faktor genetik. Inilah sebabnya mengapa gegaran penting juga dikenali sebagai gegaran keluarga.

2. Gegaran Dystonic

Gegaran distonik lebih kerap dialami oleh seseorang yang mengalami keadaan distonik. Dystonia adalah keadaan apabila terdapat gangguan pergerakan kontraksi otot yang tidak disengajakan yang menyebabkan seseorang melakukan pergerakan yang tidak normal berulang kali.

3. Gegaran Cerebellar

Keadaan ini adalah gegaran gerakan perlahan dan biasanya berlaku di lengan dan kaki. Gegaran pergerakan berlaku pada akhir aktiviti yang anda lakukan. Keadaan ini disebabkan oleh kerosakan pada bahagian otak yang sama dengan bahagian pergerakan gegaran. Gegaran otak kecil cenderung dialami oleh orang yang menderita beberapa penyakit, seperti: strok atau ketumbuhan.

4. Tremor Psikogenik

Gegaran psikogenik, juga dikenali sebagai gegaran berfungsi. Gegaran jenis ini berlaku kerana gangguan psikologi dan boleh muncul sebagai keadaan pergerakan secara tiba-tiba. Gegaran jenis ini boleh berlaku ketika tahap tekanan seseorang atau tahap kemurungan tinggi. Tetapi, apabila tahap tekanan atau kemurungan menurun, keadaan ini akan hilang dengan sendirinya.

5. Gegaran Fisiologi

Gegaran ini adalah bentuk getaran ringan dan boleh berlaku pada sesiapa sahaja, termasuk anda yang tidak menghadapi masalah kesihatan. Keadaan ini boleh berlaku apabila anda mengalami tahap keletihan yang cukup tinggi, mempunyai kadar glukosa darah rendah, mengambil alkohol, dan mempunyai emosi yang tinggi.

Baca juga: Adakah Tremor untuk Kesihatan?

6. Gegaran Orthostatik

Gegaran yang biasanya berlaku selepas anda berdiri. Biasanya keadaan ini dicirikan oleh pengecutan otot di kaki dan badan. Gegaran jenis ini boleh hilang ketika anda melakukan aktiviti lain seperti duduk.

7. Gegaran Parkinsonian

Secara amnya, gegaran jenis ini dialami oleh penghidap Parkinson. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada orang yang telah memasuki usia tua lebih dari 60 tahun. Gangguan ini biasanya menyerang satu kaki atau bahagian badan tertentu dan merebak ke bahagian badan yang lain.

Rujukan:
Institut Gangguan Neurologi Nasional dan Strok. Diperoleh pada 2019. Helaian Fakta Tremor
MedicineNet. Diakses pada tahun 2019. Gegaran