Bolehkah Epidermolysis Bullose Disembuhkan?

, Jakarta - Penyakit kulit ini bukan penyakit kulit biasa yang dapat disembuhkan dengan ubat topikal. Epidermolysis bullosa adalah penyakit jarang yang menyebabkan kulit rapuh dan lecet. Lepuh biasanya merupakan tindak balas terhadap kecederaan ringan, walaupun dari panas, menggosok, mengikis, atau pita pelekat. Dalam kes yang lebih teruk, lepuh boleh berlaku di dalam badan, seperti lapisan mulut atau perut.

Sebilangan besar jenis epidermolisis bulosa diwarisi. Keadaan ini umumnya muncul pada usia bayi atau awal. Sebilangan orang tidak mengalami tanda-tanda dan simptom sehingga remaja atau awal dewasa. Epidermolysis bullosa tidak dapat diubati, walaupun biasanya bertambah baik seiring bertambahnya usia. Rawatan hanya tertumpu pada merawat lepuh dan mencegah yang baru terbentuk.

Gejala Epidermolisis Bullous

Tanda dan gejala epidermolisis bulosa berbeza-beza, bergantung pada jenisnya. Tanda-tandanya adalah:

 1. Kulit rapuh yang mudah pecah, terutama pada tangan dan kaki.

 2. Kuku yang tebal atau tidak terbentuk.

 3. Lepuh di mulut dan tekak.

 4. Penebalan kulit pada tapak tangan dan tapak kaki

 5. Lepuh kulit kepala, serta parut dan keguguran rambut (alopecia parut).

 6. Kulit kelihatan nipis (parut atropik).

 7. Benjolan atau jerawat putih kecil (milia).

 8. Masalah pergigian, seperti kerosakan gigi dari enamel yang kurang terbentuk.

 9. Kesukaran menelan (disfagia).

 10. Kulit gatal dan menyakitkan.

Epidermolysis bullosa biasanya diwarisi daripada ibu bapa. Gen penyakit boleh diwarisi dari satu ibu bapa yang menghidap penyakit ini (pewarisan autosomal dominan). Mungkin juga diturunkan dari kedua ibu bapa (pewarisan resesif autosomal), atau muncul sebagai mutasi baru pada orang yang terkena yang dapat diturunkan.

Langkah berjaga-berjaga

Epidermolisis bulous hampir mustahil untuk dicegah. Walau bagaimanapun, anda boleh mengambil langkah-langkah untuk membantu mencegah lepuh dan jangkitan.

 1. Sekiranya penyakit ini berlaku pada kanak-kanak, perlakukannya dengan lembut. Bayi atau kanak-kanak masih perlu dipeluk dengan lembut. Letakkan di atas bahan lembut seperti kapas. Bawa anak itu dengan menjemputnya di bawah punggung dan di bawah leher. Jangan sekali-kali mengangkat atau membawa anak dari bawah tangan mereka.

 2. Perhatikan kawasan lampin anak. Sekiranya anak anda memakai lampin, lepaskan tali elastik dan elakkan membersihkan tisu. Tutup lampin dengan losyen atau gel yang tidak melekat.

 3. Pastikan persekitaran rumah sentiasa sejuk. Tetapkan termostat agar rumah anda tetap sejuk dan suhu tetap stabil.

 4. Pastikan kulit sentiasa lembap. Sapukan pelembap kulit seperti petroleum jelly.

 5. Pakai pakaian yang lembut pada anak. Pakai pakaian yang senang dipakai dan ditanggalkan. Sekiranya boleh, tanggalkan label yang sering terdapat pada jahitan leher untuk mengurangkan calar.

 6. Cegah menggaru dengan memotong kuku anak anda secara berkala. Sekiranya boleh, pakai sarung tangan pada anak anda pada waktu tidur untuk mengelakkan calar dan jangkitan.

 7. Galakkan anak-anak untuk aktif. Semasa kanak-kanak itu membesar, rangsang dia untuk melakukan aktiviti yang tidak menyebabkan kecederaan pada kulit. Berenang adalah pilihan yang bagus. Bagi kanak-kanak dengan epidermolisis bulosa, mereka harus dilindungi dengan memakai seluar panjang dan lengan panjang untuk aktiviti luar.

 8. Tutup permukaan keras di sekitar anak. Contohnya, menutup tempat duduk kereta dengan selimut tebal dan lembut dan menutup mandi dengan tuala tebal.

Perlindungan yang tinggi di atas tidak berlebihan untuk dilakukan, untuk mengelakkan timbulnya luka baru pada anak-anak. Sekiranya keadaan kulit anak bertambah buruk, anda harus segera membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi tersebut. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda boleh mendapatkan nasihat doktor dengan mudah muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.

Baca juga:

 • Lepuh yang kerap pada kulit boleh menjadi bullosa epidermolisis
 • Penyakit Kekurangan Protein Bullous Epidermolysis Yang Boleh Menyebabkan Komplikasi
 • Inilah 7 Komplikasi Kerana Epidermolisis Bullosa