Senario Memberi Penguat Vaksin COVID-19 Menurut WHO

"Vaksin COVID-19 masih diharapkan dapat diedarkan secara merata ke seluruh dunia. Sebabnya ialah terdapat wacana bahawa penguat vaksin COVID-19 diperlukan untuk meningkatkan antibodi. Setakat ini, WHO tidak mengesyorkannya, tetapi ada 3 faktor yang membolehkan seseorang mendapat vaksin penggalak, salah satunya adalah sejarah gangguan imun.

, Jakarta - Vaksin COVID-19 belum berjaya diedarkan ke seluruh dunia. Inilah sebab mengapa Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) tidak mengesyorkan vaksin penggalak. Seperti diketahui, penguat vaksin COVID-19 menjadi tumpuan kerana dipercayai dapat meningkatkan sistem perlindungan tubuh dari virus korona.

Vaksin penggalak juga dikenal sebagai vaksin dosis ketiga. Untuk makluman anda, vaksin korona itu sendiri dikatakan lengkap sekiranya telah menerima dua dos atau dua suntikan. Namun, baru-baru ini terdapat banyak informasi tentang kemungkinan penurunan keberkesanan vaksin, sehingga pemberian vaksin penggalak adalah sesuatu yang dicari oleh banyak orang.

Baca juga: Vaksin Corona Masih Diperlukan Walaupun Anda Pernah Berjangkit

Syarat dari WHO jika anda ingin mendapatkan COVID-19 Vaccine Booster

Sehingga kini, WHO tidak mengesyorkan memberi vaksin pengganti untuk COVID-19 kepada masyarakat umum. Sebabnya ialah pengedaran vaksin masih tidak merata, malah ada sebilangan negara yang belum menerima dosis pertama vaksin COVID-19. Namun, WHO masih berpeluang mendapatkan vaksin penggalak.

Terdapat senario yang disusun oleh organisasi kesihatan dunia, termasuk keadaan di mana seseorang atau sekumpulan orang mungkin mendapat pengganti vaksin COVID-19. Berikut adalah beberapa faktor yang memungkinkan dos ketiga vaksin COVID-19:

  1. Sebab-sebab Masalah Imun

Kekebalan atau ketahanan badan memainkan peranan penting dalam memerangi virus dan menurunkan risiko kesan sampingan yang teruk akibat jangkitan. Oleh itu, penting untuk memastikan bahawa tahap ketahanan badan, termasuk setelah mendapat vaksin, cukup tinggi dan dapat melindungi dari jangkitan virus. Oleh itu, pemberian vaksin COVID-19 dos ketiga adalah mungkin bagi orang yang mempunyai masalah imun.

Tujuan pemberian penguat vaksin COVID-19 adalah untuk meningkatkan antibodi sehingga sama atau setara dengan kemampuan "orang yang sihat" yang juga telah divaksinasi. WHO mengatakan mungkin dua dos vaksin tidak mencukupi untuk membina antibodi pada orang yang mempunyai masalah imun. Oleh itu, dos ketiga mungkin diperlukan untuk meningkatkan kesannya.

  1. Pengurangan Antibodi dari Vaksin

Setelah disuntik dengan vaksin COVID-19 yang lengkap, tubuh akan membina antibodi untuk mencegah jangkitan dengan virus korona. Namun, baru-baru ini ada informasi yang beredar bahawa ada kemungkinan antibodi yang terbentuk dari vaksin akan berkurang setelah beberapa bulan. Walaupun belum terbukti benar, WHO masih membuka kemungkinan memberi penggalak dalam kes seperti ini.

Baca juga: 6 Vaksin Corona Digunakan di Indonesia

Sementara itu, pelancaran Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), pemberian vaksin penguat mungkin dipertimbangkan jika antibodi yang terbentuk tidak dapat melawan virus, misalnya karena ada mutasi pada virus korona. Seperti diketahui, hingga kini virus korona masih bermutasi dan banyak jenis baru muncul. Sebilangan daripada mereka malah dikhuatiri kebal terhadap vaksin COVID-19.

  1. Pembahagian Vaksin Merata

Faktor ketiga yang memungkinkan untuk memberi penambahbaikan untuk vaksin COVID-19 adalah pengedaran vaksin telah sama rata, baik di peringkat dunia dan nasional. Memandangkan bahawa virus ini masih menjadi wabah di hampir semua negara di dunia, sangat penting bahawa percepatan penyebaran vaksin COVID-19 harus dilakukan. Setakat ini, vaksin juga terbukti cukup berkesan untuk mencegah risiko maut dan kematian akibat jangkitan virus.

Baca juga: Tidak ganas seperti Delta, Masih Berhati-hati dengan Variant Virus Corona Mu

Jadi, adakah anda telah diberi vaksin? Sekiranya tidak, segera dapatkan vaksin korona di pusat perkhidmatan atau kemudahan kesihatan terdekat. Namun, pastikan keadaan badan cukup sihat dan boleh menerima vaksin, ya. Sekiranya ragu-ragu, cuba berbincang dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual. Ayuh, muat turunsekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2021. Pernyataan sementara mengenai dos penggalak vaksin COVID-19.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. COVID-19 Vaccine Booster Shot.