Vitamin E Disebut Boleh Meringankan Corona, Inilah Faktanya

Jakarta - Di tengah-tengah wabah virus korona yang belum menemukan titik terang, bukan hanya kesihatan fizikal yang harus Anda jaga, tetapi juga mental. Jumlah berita yang muncul di tengah-tengah wabak seperti ini sering membuat orang tertekan kerana kebenarannya masih diragukan. Sebenarnya, tekanan kerana terlalu bimbang sangat membahayakan kesihatan fizikal dan mental anda.

Baca juga: Berapa lama masa yang diperlukan untuk menyembuhkan Corona

Seperti yang baru dibincangkan, yang mengenai menyiarkan mesej yang menyebut nama ahli virologi dari Fakulti Perubatan Veterinar UGM sebagai sumbernya. Dia menyebutkan bahawa vitamin E dapat digunakan sebagai obat sebagai penawar virus korona. Bagaimana skema vitamin E dapat menjadi penawar kepada virus korona?

Skim Vitamin E Mengatasi Virus Corona

Agar sistem kekebalan tubuh dapat dijaga dengan baik, tubuh memerlukan mikronutrien, iaitu nutrien yang mengandung sejumlah vitamin dan mineral yang diperlukan. Vitamin adalah bahan penting yang diperlukan untuk membantu proses metabolik badan. Peratusan itu sendiri tidak banyak, tetapi mempunyai peranan penting. Salah satunya adalah vitamin E, yang penting untuk sistem imun.

Dalam dunia perubatan, vitamin E dikenali sebagai alpha tocopherol, yang merupakan vitamin larut lemak. Vitamin ini berfungsi untuk mengekalkan sistem imun, menjaga kulit yang sihat, menjaga kesuburan organ pembiakan, dan menjaga kesihatan mata, otak, dan sel darah. Vitamin E juga bertindak sebagai antioksidan yang berfungsi mengekalkan fungsi membran sel.

Harap diperhatikan bahawa virus korona dapat menyerang sel darah, kemudian merosakkan saluran darah di dalamnya. Sehubungan dengan itu, vitamin E sangat diperlukan oleh tubuh untuk menjaga agar saluran darah tidak rosak oleh virus. Dapat dikatakan bahawa proses penyembuhan virus korona akan bergantung pada kekuatan sistem kekebalan tubuh setiap penderita.

Baca juga: Adakah Corona Berjangkit Semasa Seks?

Mengandalkan Sistem Kekebalan Tubuh Setiap Badan

Sehingga hari ini (2/4), virus korona telah menjangkiti ratusan ribu orang di seluruh dunia. Sementara itu, di Indonesia, jumlah korban virus korona positif telah mencapai 1,677 orang, dengan jumlah kematian 157 dan jumlah pemulihan 103 orang. Dengan mempunyai sistem imun yang kuat, seseorang telah mengambil langkah pertama untuk mencegah penyebaran virus.

Sehingga artikel ini diterbitkan, tidak jelas kapan vaksin korona akan tersedia. Oleh karena itu, Kementerian Kesehatan Indonesia terus meminta seluruh rakyat Indonesia untuk selalu menjalani gaya hidup yang bersih dan sehat, dan selalu menjaga sistem kekebalan tubuh mereka. Gaya hidup yang bersih sahaja tidak cukup untuk membantu meningkatkan sistem ketahanan badan, berikut adalah makanan dengan kandungan vitamin E yang tinggi yang boleh anda makan:

  • Benih bunga matahari. Biji bunga matahari, atau lebih dikenali sebagai kuaci, mengandungi kadar vitamin E dan selenium yang tinggi. Kedua-dua bahan ini mampu melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.
  • Hazelnut. Hazelnut adalah sumber vitamin E, tembaga dan mangan yang baik. Bukan hanya itu, hazelnut kaya akan asid lemak omega-6 dan omega-9. Dengan memakannya secara teratur, sistem kekebalan tubuh secara automatik akan meningkat, dan tubuh tidak akan mudah terkena virus berbahaya.
  • Biji labu. Biji labu mengandungi vitamin E dan beta-karoten yang mampu mengekalkan sel-sel badan. Bukan hanya itu, biji labu adalah sumber minyak yang sihat, magnesium, dan nutrien lain yang baik untuk mengekalkan tulang dan jantung yang sihat.
  • Badam. Dalam satu ons almond, terdapat 6,78 miligram vitamin E yang berfungsi sebagai antioksidan dan melindungi tubuh dari kerosakan oksidatif. Vitamin ini juga bertanggung jawab untuk membawa kolesterol melalui aliran darah.
  • Mangga. Selain vitamin E, mangga juga mengandung vitamin A, C, kalium, dan serat. Makan buah mangga secara teratur dapat menjaga sistem kekebalan tubuh dan menjaga sistem pencernaan, serta rambut, mata, dan kulit yang sihat.
  • Alpukat. Bukan hanya vitamin E, alpukat juga kaya dengan vitamin C. Kedua-dua vitamin ini dapat membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh yang baik untuk dimakan di tengah pandemi sebagai langkah awal untuk mencegah kemasukan virus ke dalam tubuh.
  • Brokoli. Brokoli kaya akan vitamin E, serta sebatian antioksidan yang berguna untuk melindungi sel dan tisu yang sihat di dalam badan.

Baca juga: Inilah sebabnya penghidap TB lebih mudah terkena virus

Sekiranya anda mempunyai sejumlah masalah kesihatan dan ingin makan pelbagai makanan yang telah disebutkan, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda dalam aplikasi tersebut , ya! Walaupun makanan yang disebutkan di atas mengandungi vitamin dan mineral yang baik, bukannya sihat, penyakit yang anda alami sebenarnya akan bertambah buruk.

Rujukan:

NCBI. Diakses pada tahun 2020. Peranan Vitamin E dalam Kekebalan.

Doktor Diet. Diakses pada tahun 2020. Meningkatkan Sistem Imun Anda untuk Memerangi Coronavirus: Apa yang Perlu Anda Ketahui.

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 10 Makanan Kaya dengan Vitamin E.