Muka berminyak lebih berisiko mendapat komedo?

Jakarta - Cuba luangkan masa untuk melihat diri anda di hadapan cermin. Pernahkah anda memerhatikan jenis kulit yang ada di wajah anda? Adakah normal, kering, atau hanya berminyak? Kulit berminyak berlaku apabila salah satu kelenjar, iaitu kelenjar sebum, menghasilkan lebihan minyak di kulit. Kesannya, kulit wajah akan kelihatan berkilat atau berkilat.

Sebenarnya, minyak di kulit membantu menjaga kelembapan kulit. Namun, jika tahapnya berlebihan, tentunya akan ada risiko menimbulkan masalah. Nah, kehadiran lebihan minyak ini bukan hanya pada wajah, tetapi juga kulit kepala yang menjadikan kepala anda rentan terhadap kelemumur dan gatal. Sudah tentu, anda perlu menjaga dengan betul agar kulit berminyak tidak menimbulkan masalah.

Adakah benar bahawa kulit berminyak terdedah kepada komedo?

Salah satu masalah yang mudah menyerang kulit wajah berminyak adalah jerawat. Bukan tanpa sebab, kemunculan jerawat berlaku kerana kotoran mudah melekat pada kulit yang menjadikan pori-pori kulit wajah tersumbat. Terutama jika anda menghabiskan lebih banyak masa untuk melakukan aktiviti luar dan tidak segera membersihkan solek anda ketika anda pulang ke rumah.

Baca juga: 4 Perkara Yang Perlu Dielakkan oleh Pemilik Kulit Berminyak

Rupa-rupanya, selain jerawat, masalah lain yang cenderung timbul pada kulit wajah berminyak adalah penampilan komedo. Tidak ketinggalan ditambah dengan rambut yang mudah lemas dan berbau busuk kerana minyak berlebihan juga terdapat di kulit kepala. Sudah tentu, ini akan membuatkan anda hilang keyakinan. Ya, masalah jerawat dan bintik hitam sememangnya sangat menarik perhatian mengenai kecantikan kulit wajah, terutama bagi wanita.

Sebenarnya, anda tidak perlu pergi ke doktor jika anda mempunyai kulit berminyak. Namun, jika jerawat dan bintik hitam muncul dan ini sangat mengganggu keselesaan dalam aktiviti anda, anda boleh bertanya kepada pakar kecantikan kulit, apakah rawatan atau rawatan apa yang boleh dilakukan untuk mengurangkan penampilan jerawat dan komedo ini. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda hanya menggunakan aplikasi . Oleh itu, Tanya Doktor bila-bila masa dan di mana sahaja, tekan satu aplikasi sahaja.

Baca juga: 4 Perkara Yang Perlu Dielakkan oleh Pemilik Kulit Berminyak

Mengatasi dan Mencegah Kulit Muka Berminyak

Lalu, bagaimana mengatasi kulit wajah berminyak? Sudah tentu, dengan menjaga kebersihan kulit anda, salah satu yang boleh anda lakukan adalah mencuci atau membersihkan wajah dengan kerap. Namun, sentiasa berhati-hati dengan produk pencuci muka yang anda gunakan. Cuba produk yang anda pilih direka untuk kulit wajah berminyak, bukan jenis kulit lain.

Kulit berminyak juga boleh terjadi kerana anda memilih produk kecantikan atau alat solek yang salah. Jadi, selain produk pencuci muka, anda juga perlu berhati-hati ketika ingin membeli solekan . Sebaiknya elakkan semua produk kecantikan yang mengandungi minyak, kerana ini menjadikan kulit wajah kelihatan lebih berminyak. Jangan lupa membersihkan rambut anda secara berkala. Anda boleh memilih syampu yang dibuat untuk kulit kepala berminyak.

Langkah berjaga-jaga yang boleh anda lakukan adalah tidak menggunakan alat solek yang berlebihan, kerana ia akan menjadikan wajah anda kelihatan basah dan berkilat. Semasa menggunakan alat solek, anda harus mengelakkan penggunaan foundation, kerana produk ini menyumbat liang dan menyebabkan jerawat dan bintik hitam muncul. Sekiranya perlu, anda juga boleh menggunakan topeng muka secara berkala untuk kulit berminyak.

Baca juga: 10 Makanan Ini Bermanfaat Untuk Mencegah Kulit Berminyak

Jadi, jangan takut lagi dengan keadaan kulit berminyak. Pengendalian dan perawatan yang betul dapat mengurangkan kadar minyak yang berlebihan di wajah, serta jerawat dan komedo yang degil. Sentiasa jaga kebersihan wajah anda, sekurang-kurangnya cuci muka dengan kerap setelah anda berada di luar rumah sepanjang hari dan pakai alat solek.

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses 2019. 6 Cara Paling Berkesan untuk Menguruskan Kulit Berminyak.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses 2019. Petua Merawat Jerawat dan Kulit Berminyak.
Garis Kesihatan. Diakses 2019. 7 Punca Kulit Berminyak.