4 Ujian untuk Mendiagnosis Ascariasis di Badan

, Jakarta - Ascariasis adalah sejenis jangkitan yang disebabkan oleh Ascaris lumbricoides aka cacing gelang. Parasit ini boleh dijumpai di mana sahaja, dan boleh hidup dan membiak di dalam usus manusia. Secara amnya, cacing gelang terdapat di kawasan perumahan atau kawasan yang tidak mempunyai kemudahan kebersihan yang mencukupi.

Berita buruknya adalah bahawa cacing gelang sering menjangkiti dan boleh menyebabkan penyakit. Walau bagaimanapun, keadaan ini sering tidak disedari, kerana ascariasis dapat muncul tanpa menunjukkan gejala sama sekali. Lama kelamaan, gejala penyakit baru ini akan muncul dan terbahagi kepada dua peringkat. Untuk menjadi lebih jelas, lihat perbincangan mengenai ascariasis dan cara mendiagnosisnya dalam artikel berikut!

Baca juga: 4 Punca Cacing alias Ascariasis pada Kanak-kanak

Ujian untuk Mendiagnosis Ascariasis

Oleh kerana ia sering muncul tanpa gejala, ascariasis sering tidak disedari. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa gejala yang dapat dilihat sebagai tanda awal jangkitan cacing simptomatik dan terbahagi kepada dua peringkat, termasuk:

  • Peringkat awal

Tahap awal bermaksud apabila larva cacing baru mula menjangkiti. Pada peringkat ini, cacing baru bergerak dari usus ke paru-paru, biasanya 4-16 hari setelah telur cacing pertama kali memasuki badan. Gejala yang boleh muncul pada tahap ini adalah demam tinggi, batuk kering, sesak nafas, dan bunyi nafas atau berdehit.

  • Peringkat Lanjutan

Pada tahap ini, larva cacing telah mula menjangkiti bahagian tubuh yang lain, iaitu tekak. Selepas itu, cacing gelang akan ditelan kembali ke usus dan mula membiak. Fasa ini berlaku dalam masa 6-8 minggu setelah cacing memasuki badan. Tahap ascariasis yang maju dicirikan oleh gejala sakit perut, cirit-birit, mual dan muntah, dan darah di dalam tinja.

Baca juga: Proses Ascariasis, Parasit yang Memasuki Tubuh

Terdapat beberapa ujian yang boleh dilakukan untuk mendiagnosis ascariasis di dalam badan. Pada mulanya, pemeriksaan dilakukan pada tinja atau tinja orang yang disyaki menghidap penyakit ini. Tujuan pemeriksaan ini adalah untuk menentukan kehadiran atau ketiadaan telur cacing di dalam najis.

Walaupun begitu, pemeriksaan awal ini mungkin tidak jelas. Kerana, telur cacing pada umumnya hanya dapat dilihat di dalam najis 40 hari setelah jangkitan berlaku. Selain itu, terdapat beberapa ujian lain yang boleh dilakukan, termasuk:

1. Ujian Darah

Salah satu gejala yang boleh berlaku akibat ascariasis adalah peningkatan tahap eosinofil, yang merupakan sejenis sel darah putih. Oleh itu, doktor biasanya akan mengesyorkan ujian darah. Walau bagaimanapun, tahap sel darah tinggi ini tidak semestinya mengesahkan jangkitan ascariasis. Ini kerana peningkatan tahap eosinofil juga boleh berlaku kerana masalah kesihatan yang lain.

2. X-ray

Imbasan sinar-X juga dapat dilakukan untuk mendiagnosis ascariasis. Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengetahui sama ada terdapat cacing di dalam usus atau tidak. X-ray juga dapat dilakukan untuk memeriksa kemungkinan larva di paru-paru.

3.USG

Cacing gelang juga terdapat di pankreas atau hati. Yang pasti, boleh dilakukan dengan ultrasound.

4. Imbasan CT atau MRI

Imbasan CT atau MRI juga boleh dilakukan. Pemeriksaan ini dilakukan untuk melihat sama ada terdapat cacing yang menyumbat saluran hati atau tidak.

Baca juga: Inilah Rawatan untuk Mengubati Ascariasis

Ketahui lebih lanjut mengenai cara mendiagnosis jangkitan ascariasis atau cacing gelang dengan bertanya kepada doktor di aplikasinya . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Cacing gelang.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Ascariasis.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Ascariasis.