Mempunyai Gigi Sensitif? Elakkan 4 Tabiat Buruk Ini

Jakarta - Gigi sensitif sering mengganggu aktiviti. Ini kerana gigi sensitif biasanya disertai rasa sakit ketika seseorang memakan makanan atau minuman tertentu. Kesakitan ini timbul kerana lapisan pelindung, iaitu enamel gigi rosak sehingga menjadi lebih sensitif.

Baca juga: 4 Cara Berkesan untuk Mengatasi Masalah Gigi

Gigi sensitif boleh disebabkan oleh banyak perkara. Ini termasuk menggosok gigi terlalu keras, penumpukan plak, tabiat menggiling gigi, rongga gigi, patah gigi, radang gusi (gingivitis), atau pengambilan makanan dan minuman yang terlalu berasid.

Tabiat yang Perlu Dielakkan Ketika Gigi Sensitif

Sekiranya anda mempunyai gigi sensitif dan tidak mahu keadaannya bertambah buruk, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda elakkan:

1. Makanan atau Minuman Asid

Sebabnya ialah makanan atau minuman berasid dapat menyerang enamel gigi, yang boleh mencetuskan rasa sakit akibat gigi sensitif. Beberapa makanan atau minuman berasid yang harus dielakkan termasuk soda, acar, jus buah, sos tomato, lemon, dan lain-lain.

2. Menyentap Gigi

Kebiasaan ini bukan sahaja menyebabkan gigi sensitif, tetapi juga memperburuk gigi sensitif. Oleh itu, anda harus menjauhi tabiat ini dan mengalihkan fikiran ketika ingin menggigit gigi.

3. Elakkan Makanan dan Minuman tertentu

Contohnya, kafein, alkohol, rokok, dan tabiat lain yang boleh mencetuskan sakit gigi dan membahayakan kesihatan gigi dan mulut.

4. Menyikat Terlalu Keras

Gosok gigi adalah baik, tetapi jika anda melakukannya terlalu keras dan keras boleh menyebabkan gigi sensitif. Sebabnya adalah kerana kebiasaan ini boleh merosakkan enamel gigi, sehingga menjadikan gigi lebih sensitif. Semasa menggosok gigi, anda harus melakukannya dengan perlahan dan menggunakan sikat gigi yang lembut.

Cara Mengatasi Gigi Sensitif

Jadi, apa yang harus dilakukan untuk merawat gigi sensitif? Ini caranya:

  • Gunakan ubat gigi dengan formula khas untuk gigi sensitif. Contohnya, ubat gigi dengan teknologi Novamin (formula kalsium) yang dapat melindungi lapisan rongga yang menyebabkan sakit gigi. Atau, anda juga boleh menggunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida dengan menggosoknya pada kawasan gigi yang sensitif. Ini dapat membantu menguatkan enamel gigi dan mengurangkan kesakitan yang ditimbulkannya.
  • Sekiranya gigi sensitif bertambah teruk, anda perlu berjumpa doktor gigi. Biasanya, beberapa doktor gigi akan melakukan beberapa perkara untuk merawat gigi sensitif. Ini termasuk penutupan akar gigi yang sensitif, pembedahan gusi, dan terusan akar (iaitu dengan membersihkan dan meletakkan tampalan pada rongga atau gigi sensitif).

Petua Mencegah Gigi Sensitif

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah rongga:

  • Gosok gigi dengan kerap, sekurang-kurangnya dua kali sehari.
  • Elakkan penyebab gigi sensitif. Contohnya, makanan atau minuman yang terlalu berasid, menggosok gigi terlalu keras, dan menggosok gigi.
  • Sekiranya anda mahu menggunakan ubat kumur, Pilih produk bebas alkohol dan gunakan seperti yang diarahkan oleh doktor anda.
  • Sekiranya anda ingin melakukan prosedur pemutihan gigi, berjumpa dengan doktor gigi anda terlebih dahulu. Kerana tidak jarang, prosedur ini boleh menyebabkan gigi sensitif.

Itulah beberapa perkara yang harus dielakkan dan petua untuk mencegah dan merawat gigi sensitif. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai gigi, jangan ragu untuk berjumpa doktor . Kerana melalui aplikasi tersebut , anda boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!