4 Jenis Pemeriksaan Pengesanan Lymphedema

Jakarta - Lymphedema, atau juga dikenal sebagai penyumbatan limfatik, adalah keadaan jangka panjang ketika pengumpulan cairan dalam tisu menyebabkan pembengkakan atau edema. Sistem limfa itu sendiri adalah sebahagian daripada sistem imun dan sangat penting untuk fungsi imun.

Cecair yang disebut limfa beredar di sistem limfa. Nah, limfedema biasanya disebabkan oleh penyumbatan pada sistem limfatik ini. Gangguan kesihatan ini menyerang satu lengan atau kaki. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, kedua-dua lengan atau kedua kaki boleh terkena. Sebenarnya, sebilangan orang mengalami pembengkakan di kepala, dada, dan alat kelamin.

Terdapat dua jenis limfedema utama yang sering dijumpai, iaitu:

  • Limfedema primer Juga dikenali sebagai lymphedema kongenital. Berlaku semasa kelahiran atau tidak lama selepas akil baligh. Lymphedema jenis ini jarang berlaku.

  • Limfedema sekunder yang berlaku akibat daripada perkara lain, seperti jangkitan, kecederaan, trauma, atau barah yang mempengaruhi sistem limfa.

Baca juga: Perbezaan Antara Lymphedema Utama dan Sekunder

Limfedema primer disebabkan oleh mutasi pada beberapa gen yang terlibat dalam pengembangan sistem limfa. Gen yang tidak sesuai ini mengganggu perkembangan sistem limfa, merosakkan keupayaannya untuk mengalirkan cecair dengan betul. Sementara itu, limfedema sekunder dapat terjadi karena sejumlah kemungkinan, seperti pembedahan barah, terapi radiasi sebelumnya, jangkitan, keradangan, penyakit kardiovaskular, cedera, dan trauma.

Pemeriksaan Pengesanan Lymphedema

Diagnosis limfedema dibuat dengan mengesampingkan kemungkinan penyebab pembengkakan lain, termasuk pembekuan darah atau jangkitan yang tidak melibatkan kelenjar getah bening. Sekiranya anda berisiko terkena limfedema, pengesanan limfedema biasanya dilakukan dengan mengenali gejalanya.

Baca juga: Ini adalah sebab badan gemuk terdedah kepada selulitis

Sekiranya penyebab limfedema masih belum jelas, doktor anda mungkin melakukan pemeriksaan yang lebih teliti, seperti:

  • MRI Ini dilakukan dengan bantuan medan magnet dan gelombang radio yang kuat untuk membuat gambaran terperinci mengenai organ dan tisu di dalam badan.

  • Imbasan CT . Teknik sinar-X ini menghasilkan gambar keratan rentas struktur badan yang terperinci. Pemeriksaan ini dapat mendedahkan penyumbatan pada sistem limfa.

  • Ultrasound Doppler . Variasi ultrasound konvensional ini melihat aliran darah dan tekanan dengan memantulkan gelombang suara frekuensi tinggi dari sel darah merah.

  • Pencitraan radionuklida sistem limfa atau limfosintigrafi. Anda akan disuntik dengan pewarna radioaktif dan diimbas oleh mesin. Gambar yang dihasilkan menunjukkan pewarna bergerak melalui saluran limfa.

Baca juga: Ketahui Punca Lymphedema

Faktor-faktor yang dapat meningkatkan risiko terkena limfedema termasuk usia, kelebihan berat badan, rheumatoid atau psoriatik arthritis. Sementara itu, komplikasi serius limfedema di tangan atau kaki yang tidak segera dirawat termasuk:

  • Jangkitan. Jangkitan yang berlaku termasuk selulitis dan jangkitan pada saluran limfa. Kecederaan ringan pada lengan atau kaki boleh menjadi titik jangkitan.

  • Limfangiosarcoma. Bentuk barah tisu lembut yang jarang berlaku ini disebabkan oleh kes limfedema yang tidak dirawat yang paling teruk. Gejala yang mungkin timbul termasuk kemunculan tanda biru atau ungu kemerahan di permukaan kulit.

Jadi, jangan biarkan anda memandang rendah limfedema. Ketahui gejalanya sehingga anda dapat mendapatkan rawatan dengan segera dan mengelakkan komplikasi serius yang mungkin berlaku. Anda boleh bertanya mengenai gejala dan pengesanan lebih lanjut limfedema melalui aplikasi . Dalam aplikasi ini, doktor pakar akan berhubung terus dengan anda, bila-bila masa dan di mana sahaja. Muat turun permohonan tidak lama lagi , ya!